Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες το digital economy forum 2019 με τίτλο “Leading Greece to Growth”, που διοργάνωσε ο ΣΕΠΕ.
«Η ψηφιακή βιομηχανία μπορεί να αποτελέσει τον κρίσιμο καταλύτη για την ανάπτυξη όλων των κλάδων της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την ευημερία της ελληνικής κοινωνίας, μέσω της διάχυσης της τεχνολογίας σε όλα τα επίπεδα της επιχειρηματικότητας, αλλά και στις συναλλαγές μεταξύ πολιτών, επιχειρήσεων και κράτους» τόνισε ο Γενικός Διευθυντής ΣΕΠΕ, Μέλος ΔΣ DIGITALEUROPE & Deputy Chairman WITSA, κ. ο Γιάννης Σύρρος, ανοίγοντας το digital economy forum 2019 “Leading Greece to Growth”.
Στη θεματική ενότητα «Προσελκύοντας Επενδύσεις στις Ψηφιακές Τεχνολογίες» ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, απαρίθμησε τις μέχρι σήμερα πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ψηφιακή τεχνολογία και εξήγγειλε μια σειρά νέων. Κατά την ομιλία του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, τόνισε: «…Κεντρικός στόχος πρέπει να είναι η απασχόληση, ώστε τα νέα έργα να οδηγούν σε νέες θέσεις εργασίας. Η ψηφιακή πολιτική είναι ανάγκη να έχει στο επίκεντρό της τον πολίτη».
Τις προϋποθέσεις για την τόνωση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας επεσήμαναν οι συμμετέχοντες στο πάνελ «Εξωστρέφεια & Επενδύσεις», ενώ τον ρόλο των ψηφιακών τεχνολογιών για την περαιτέρω ανάπτυξη όλων των κλάδων της ελληνικής οικονομίας επεσήμαναν οι συμμετέχοντες στη θεματική ενότητα «Οι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας αξιοποιούν τις ψηφιακές τεχνολογίες».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΘ-HELEXPO, κ. Τάσος Τζήκας, σημείωσε: «Δεν μπορούμε να κάνουμε το άλμα στην ανταγωνιστικότητα, αν οι νέες τεχνολογίες δεν έρθουν στο επίκεντρο». Ο Πρόεδρος του ΔΣ του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Αλέξανδρος Βασιλικός, σχολίασε στη διάρκεια της τοποθέτησής του ότι «Η τεχνολογία αποτελεί ήδη, εδώ και καιρό, καθημερινότητα για τον τουριστικό κλάδο…», ενώ τον ρόλο που διαδραματίζει η ψηφιακή τεχνολογία και οι ειδικά οι νέες τάσεις της, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, στον τομέα του λιανεμπορίου επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΛΠΕ, Αντώνης Μακρής.
Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του, ΣΕΒ, κ. Γιώργος Ξηρογιάννης τόνισε: «Ωριμάζουμε μαζί με τις επιχειρήσεις νέας τεχνολογίας και μαζί συζητάμε και χτίζουμε το ψηφιακό αύριο». Η πρωινή ενότητα του digital economy forum 2019 “Leading Greece to Growth” έκλεισε με την ομιλία του Director for Member Relations and Digital Transformation του DIGITALEUROPE, Ray Pinto, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία των ψηφιακών τεχνολογιών για την ευρωπαϊκή οικονομία και τις ευκαιρίες που προκύπτουν από την αξιοποίησή τους.
Κ. Πιερρακάκης: «Η κυβέρνηση έχει σχέδιο για την ψηφιακή οικονομία»
Στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί μέχρι σήμερα στο επίπεδο της ψηφιακής πολιτικής της χώρας, καθώς και στα επόμενα βήματα που δρομολογούνται, αναφέρθηκε διεξοδικά ο Υπουργός Επικράτειας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης κατά την ομιλία του στο digital economy forum 2019 “Leading Greece to Growth” του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).
«Αφαιρούμε περιττές δυσκολίες από την καθημερινότητα του πολίτη με τη χρήση απλών λύσεων Πληροφορικής. Η τεχνολογία πρέπει να είναι το μέσον και όχι ο σκοπός. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να λύσει προβλήματα και να κάνει τη ζωή των πολιτών καλύτερη», τόνισε ο κ. Πιερρακάκης από το βήμα του Συνεδρίου. O Υπουργός προανήγγειλε, εξάλλου, την ανάληψη πρωτοβουλίας από ελληνικής πλευράς σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ώστε να αλλάξει η σχετική Οδηγία για τις προμήθειες των έργων Πληροφορικής: «πανευρωπαϊκά είναι πολύ αργοί οι ρυθμοί στις προμήθειες έργων Πληροφορικής. Τόσο αργές που αντανακλούν αναπτυξιακούς ρυθμούς άλλων εποχών». Τέλος, ο κ. Πιερρακάκης γνωστοποίησε ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι η μετάβαση της χώρας σε μία λύση υβριδικού cloud.
Μελέτη ΣΕΠΕ-Deloitte
Τους άξονες, στους οποίους πρέπει να κινηθεί η ελληνική αγορά ψηφιακής τεχνολογίας, προκειμένου να απαντήσει στις σύγχρονες προκλήσεις και να οδηγήσει τη μετάβαση προς μία νέα, σύγχρονη, ψηφιακή Ελλάδα, χαρτογραφεί η στρατηγική μελέτη, που εκπόνησε η Deloitte, μετά από ανάθεση του ΣΕΠΕ.
Σύμφωνα με τα ευρήματά της, η αξία της ελληνικής αγοράς ΤΠΕ μπορεί να ανέλθει έως το 2023 στα επίπεδα των 7,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με ένα δυναμικό σενάριο «Ανάπτυξης», από 5,7 δισ. ευρώ που είναι σήμερα. Όπως διαπιστώνει η μελέτη της Deloitte, η επίτευξη του δυναμικού σεναρίου «Ανάπτυξης» αφενός είναι ρεαλιστική και αφετέρου αποτελεί μονόδρομο για το μέλλον του κλάδου.
Πιέστε “ENTER” για την επόμενη ημέρα…
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τις προοπτικές για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, στο digital economy forum του ΣΕΠΕ
Δηλώνοντας εξαρχής εξαιρετικά αισιόδοξος για τις προοπτικές της χώρας, έπειτα από τη σκληρή δεκαετία της κρίσης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επαναβεβαίωσε χθες το βράδυ, μιλώντας στο Digital Economy Forum 2019 του ΣΕΠΕ με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Leading Greece to Growth», ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελλάδας αποτελεί κεντρική επιλογή της κυβέρνησής του.
Εκκινώντας από την ανάγκη αναδιάταξης του κράτους, με νέο οργανόγραμμα διοίκησης, στο οποίο η διαλειτουργικότητα και η απλούστευση θα παίζουν βασικό ρόλο, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πρώτες βασικές ενέργειες (απλοποίηση αδειοδότησης κεραιών, ενιαίος ψηφιακό χάρτη χώρας, δρομολόγηση της πύλης gov.gr και της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας) για να προσθέσει τους επόμενους στόχους προς υλοποίηση: τις νέου τύπου ταυτότητες (ακολουθώντας τη βέλτιστη πρακτική της Εσθονίας, της οποίας ο τ. πρόεδρος Ίλβες είναι άμισθος σύμβουλος της κυβέρνησης) σε συνδυασμό με τη δυνατότητα ψηφιακής υπογραφής και τον ενιαίο αριθμό για τις συναλλαγές με το δημόσιο, τη σταδιακή διασύνδεση των μητρώων (η πρώτη ήδη ολοκληρώθηκε, μεταξύ υπουργείου Εσωτερικών και ΑΑΔΕ), την πρόσβαση στο Ultra -Fast Broadband (με «καρφί» προς τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να μειώσουν τα τιμολόγιά τους για τα δεδομένα, διευκολύνοντας την ανάπτυξη στο χώρο), τα μέτρα για επανεκπαίδευση και επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού, ώστε οι εργαζόμενοι «να μάθουν να μαθαίνουν», όπως επιβάλλεται στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, και το άνοιγμα των δεδομένων σε νέες χρήσεις (με τον απαραίτητο σεβασμό της ιδιωτικότητας, βεβαίως, και με νύξεις για χρήση τεχνολογίας blockchain) για περαιτέρω αξιοποίηση.
Ο πρωθυπουργός έκανε, επίσης, λόγο για συνέχιση της καταγραφής των κενών σε διάφορες υπηρεσίες και οργανισμούς, όσον αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, με στόχο τη υλοποίησή τους μέσα στο 2020, αντιδιαστέλλοντας τον παραγωγικό και δημιουργικό χρόνο με τους ανώδυνους νεωτερισμούς, υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων δεν πρέπει να είναι απλώς τεχνοκρατική αλλά πρέπει να διευκολύνει την κοινωνική και οικονομική μετάβαση στο αύριο και ολοκλήρωσε την ομιλία του τονίζοντας ότι έχει λάβει την πολιτική απόφαση για το γύρισμα σελίδας, «βάζοντας την υπογραφή του που, βεβαίως, είναι ηλεκτρονική»…
Αξίζει να σημειωθεί πως στη σημαντική εκδήλωση του ΣΕΠΕ παρουσιάσθηκαν τα αποτελέσματα έρευνας την οποία πραγματοποίησε για λογαριασμό του η Deloitte (περισσότερα γι’ αυτήν στο αυριανό NetFAX), ενώ εκπρόσωποι της αγοράς και της Πολιτείας αντάλλαξαν απόψεις και σχολίασαν τη σημερινή πραγματικότητα αλλά και τις αυριανές προοπτικές σ’ ό,τι αφορά στην προσέλκυση επενδύσεων, στην αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών, στην επόμενη ημέρα για τις επικοινωνίες και τις υποδομές, τη μετάβαση του καταναλωτή και του πολίτη στην ψηφιακή εποχή και, τέλος, την ψηφιακή πρόκληση για την οικονομία και την Πολιτεία.
Τέλος, στη διάρκεια της εκδήλωσης ολοκληρώθηκε η τελική φάση του διαγωνισμού Startups d.Day 2019 που διοργάνωσε για δεύτερη χρονιά ο ΣΕΠΕ, με στόχο να αναδείξει και να βραβεύσει καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις οι οποίες αξιοποιούν την ψηφιακή τεχνολογία και δημιουργούν πρωτοποριακά προϊόντα και λύσεις, με αποδέκτη την παγκόσμια αγορά. Φέτος συμμετείχαν 30 startups και νικήτρια αναδείχθηκε η agroapps, εταιρία από τη Θεσσαλονίκη που προσφέρει σύγχρονες λύσεις σε προβλήματα του αγροδιατροφικού τομέα, με σεβασμό στο περιβάλλον και την αειφορία.