Το πολυδιάστατο μέλλον της οικονομικής διοίκησης είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν περισσότερα από 200 στελέχη και Οικονομικοί Διευθυντές, στο 17ο CFO Forum της KPMG, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Ιουνίου, στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental.
Διακεκριμένοι Έλληνες και διεθνείς ομιλητές αποτύπωσαν τη μελλοντική μακροοικονομική πορεία της εγχώριας αγοράς, έθεσαν επί τάπητος ποικίλα κανονιστικά και νομικά θέματα, κυρίως όμως, ανέδειξαν τις σημαντικότερες επιχειρησιακές τάσεις που διαμορφώνουν τον σύγχρονο ρόλο του Οικονομικού Διευθυντή. «Δύσκολα θα φανταζόταν κάποιος πριν από μερικά χρόνια ότι, για παράδειγμα, το blockchain, θα αποτελούσε κύριο θέμα για ένα συνέδριο Οικονομικών Διευθυντών. Είναι όμως μια σημαντική τάση που αναμένεται να αλλάξει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται οι οργανισμοί τα οικονομικά τους», τόνισε στην εισαγωγή του ο Βαγγέλης Αποστολάκης, Αντιπρόεδρος της KPMG.
Η αναθεώρηση του γραμμικού τρόπου σκέψης, που θέλει την οικονομική και επιχειρησιακή δραστηριότητα οργανωμένη πίσω από τα «κλεισίματα» έτους, αλλά και η «καλλιέργεια» ενός πιο «συμμετοχικού» και bottom up τρόπου επικοινωνίας και διοίκησης ομάδων αποτελούν θέσφατα για τον Οικονομικό Διευθυντή που επιθυμεί να έχει καίριο ρόλο στον μετασχηματισμό του οργανισμού του. Αυτό ανέδειξαν μέσα από τις παρουσιάσεις τους ο scrum evangelist Ralph Jocham και η Business Governance and Compliance Lead της Google για την περιοχή EMEA Ioanna Lykidis.
Η έννοια της εμπιστοσύνης σε πιο «ανοιχτά» συστήματα κρύβεται πίσω και από την υιοθέτηση του blockchain και των distributed ledger τεχνολογιών από τον επιχειρηματικό κόσμο –εξέλιξη που ο blockchain expert και partner της KPMG στη Γερμανία Michael Niederee τοποθετεί γύρω στο 2025. Με τη διαβόητη «D-Day» του GDPR να αποτελεί πλέον παρελθόν, ο δικηγόρος Σπύρος Τάσσης, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για την Προστασία της Ιδιωτικότητας και των Προσωπικών Δεδομένων διέλυσε μερικές από τις διαδεδομένες παρανοήσεις σχετικά με εξάμηνη παράταση και απαγόρευση κυρώσεων κατά την πρώτη περίοδο εφαρμογής του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων, ενώ έθεσε σε σωστές βάσεις το θέμα της συγκατάθεσης.