Μια πολύ σημαντική είδηση ήρθε την Κυριακή από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού: η IBM προχωρά στην απόκτηση της Red Hat, με την πρώτη να καταβάλει 190 δολάρια για κάθε μετοχή της δεύτερης και το συνολικό ποσό της εξαγοράς να αγγίζει τα 34 δισ. δολάρια.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της ΙΒΜ και την τρίτη μεγαλύτερη όλων των εποχών στον τεχνολογικό κλάδο των ΗΠΑ (μετά την απόκτηση της EMC από την Dell -αντί 67 δισ. δολαρίων – το 2016 και την εξαγορά της SDL από την JDS Uniphase έναντι 41 δισ. δολαρίων το 2000). Σημειώνεται ότι σύμβουλοι της συμφωνίας ήταν οι JPMorgan (από την πλευρά της IBM) και Guggenheim Partners (από την πλευρά της Red Hat). Ως «game changer» χαρακτήρισε η Ginni Rometty, CEO της IBM, την απόκτηση της Red Hat: «Η IBM θα γίνει ο κορυφαίος παγκοσμίως πάροχος στην αγορά υβριδικού cloud». Οι IBM και Red Hat συνεργάζονται εδώ και 20 χρόνια. «Η σημερινή ανακοίνωση αποτελεί την εξέλιξη της μακροχρόνιας συνεργασίας μας» συμπλήρωσε η Rometty.
Η RedHat θα παραμείνει ανεξάρτητη
Συνεργασία με την Red Hat διαθέτουν, ωστόσο, και άλλοι μεγάλοι πάροχοι υπηρεσιών cloud, όπως οι Amazon, Microsoft, Google και Alibaba, μια συνεργασία η οποία, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, θα συνεχιστεί. Η Red Hat θα συμμετάσχει στην ομάδα υβριδικού cloud της IBM ως μεμονωμένο τμήμα, διατηρώντας την ανεξαρτησία της. Επιπλέον, η Red Hat θα συνεχίσει να διοικείται από τον Jim Whitehurst, ο οποίος θα μπει στην ομάδα senior management της IBM και θα αναφέρεται στην Ginni Rometty. Πρόθεση της IBM είναι να διατηρήσει τα κεντρικά γραφεία της Red Hat, τις εγκαταστάσεις, το brand της και τις πρακτικές της.
«Κίνηση που θα σπρώξει περισσότερες εταιρείες στο cloud»
Για να μπορέσει να προχωρήσει η εξαγορά – η οποία έχει ήδη εγκριθεί από τα ΔΣ των δύο εταιρειών – θα πρέπει πρώτα να πάρει την έγκριση από τους μετόχους της Red Hat και κατόπιν την άδεια από τις αρχές ανταγωνισμού. Η IBM εκτιμά ότι η εξαγορά θα ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους. Σε μια πρώτη διερεύνηση της απήχησης που θα έχει στην αγορά η μεγάλη συμφωνία, ο Χρήστος Σαρρής, Διευθυντής Πληροφορικής του ομίλου Βιοχημεία A.I.E. & Kyttaro Biomedical Lab Ltd και με προϋπηρεσία στην IBM, δήλωσε στο NetFAX: «Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα κίνηση από την ΙΒΜ που, σύμφωνα με τα στελέχη της, έχει ως στρατηγικό στόχο το 80% των επιχειρήσεων διεθνώς, οι οποίες δεν κάνουν ακόμη χρήση υπηρεσιών cloud. Η κύρια αιτία που συμβαίνει αυτό είναι ότι όλοι οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς cloud χρησιμοποιούν δικές τους proprietary τεχνολογίες στις πλατφόρμες τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια επιχείρηση που θα επιλέξει να επενδύσει (σημαντικά ποσά) σε τέτοιους είδους υπηρεσίες – μεταφέροντας την υποδομή της (ή τμήματά της) σε κάποιον από τους παρόχους υπηρεσιών cloud – στο μέλλον θα της είναι εξαιρετικά δύσκολο (και κοστοβόρο) να αλλάξει πάροχο.
Κοιτάζοντας την αγορά πιστεύω ότι είναι αδύνατον να ανταγωνιστεί κάποιος τους τρεις μεγάλους του cloud – δηλαδή τις Microsoft, Amazon και Google – εταιρείες οι οποίες επενδύουν τεράστια ποσά κάθε χρόνο στη δημιουργία νέων data centers/infrastructure παγκοσμίως. Και για αυτό τον λόγο ορθώς η IBM στοχεύει κυρίως στο κομμάτι της αγοράς private cloud.
Η ΙΒΜ με την εξαγορά της Red Hat θα έχει πλέον την δυνατότητα να παρέχει στους πελάτες της μία ολοκληρωμένη λύση (one-stop shop) δημιουργίας private (ή και hybrid) cloud, δηλαδή να παρέχει την απαραίτητη τεχνογνωσία, το hardware, το software, την εκπαίδευση και την υποστήριξη. Πιστεύω ότι, ειδικά με την τεράστια τεχνογνωσία της Red Hat σε ζητήματα enterprise IT και την ανοιχτή φύση (open source) της πλατφόρμα της, η κίνηση αυτή της IBM έχει μακροπρόθεσμα όλες τις προϋποθέσεις για να γίνουν οι cloud υπηρεσίες της στο μέλλον θελκτικές σε εταιρείες που, ενώ γνωρίζουν τα πλεονεκτήματα του cloud, διστάζουν να προχωρήσουν σε κάποια επένδυση για τον λόγο που προανέφερα».
Ο Χάρης Μαυράκης, Head of Group IT Integration στην Eurobank ΕFG, σε σύντομο σχόλιο που έκανε στο NetFAX σημειώνει ότι «η εξαγορά αποσκοπεί σε αύξηση μεγεθών και όχι σε οικονομίες κλίμακας. Μέσω αυτής η Red Hat αναμένεται να βρει πρόσβαση στο μεγάλο πελατολόγιο της IBM στο public cloud για προϊόντα της όπως το OpenShift, ενώ η IBM μετατρέπει ένα ανταγωνιστή της σε πρόσθετη πηγή εσόδων».
Ο Ξενοφών Λιαπάκης, Γενικός Διευθυντής Ψηφιακού Μετασχηματισμού & Πληροφορικής του Oμίλου Interamerican, Πρόεδρος του Hellenic CIO forum δήλωσε σχετικά στο NetFAX: « Η εξαγορά της Red Hat από την IBM είναι όντως η μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία της χρονιάς στο χώρο της πληροφορικής.
Είναι εντυπωσιακή για έναν ακόμα λόγο, διότι ουσιαστικά συνενώνει τους δύο μεγαλύτερους contributors ανοικτού λογισμικού στον κόσμο. Περιμένουμε να δούμε σημαντικές ωφέλειες στην αγορά από τις αναβαθμισμένες υπηρεσίες που θα προκύψουν από τις συνέργειες ανάμεσά τους».