H τριμελής ομάδα Nodal Point ήταν ο μεγάλος νικητής του διήμερου Copernicus Hackathon in Athens, το οποίο ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου 13 Οκτωβρίου, στους φιλόξενους χώρους του egg, στη Λεωφ. Συγγρού.
H πρότασή της -που ξεχώρισε ανάμεσα σ’ εκείνες των 11 ομάδων του τελικού- είχε ως αντικείμενο την αναγνώριση και ταξινόμηση πλοίων σε επιλεγμένες γεωγραφικές περιοχές, με τη χρήση δεδομένων και υπηρεσιών γεωσκόπησης, με στόχο τον καλύτερο έλεγχο των -παράνομων, κυρίως- δραστηριοτήτων, στη θάλασσα. Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η ομάδα Medea, με πρόταση για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε θαλασσινά, των οποίων η ζήτηση υπερκαλύπτει σήμερα (και στη χώρα μας) τη διαθεσιμότητα.
Με κατάλληλη ανάλυση των δεδομένων από θαλάσσιες περιοχές, που μετρούν οι δορυφόροι Sentinel, η ομάδα μπορεί να προτείνει τα σωστά σημεία για έναρξη νέων καλλιεργειών. Τέλος, τρίτη αναδείχθηκε η ομάδα Artistas, η οποία παρουσίασε ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό παιχνίδι (puzzle), με αξιοποίηση τεχνολογιών εικονικής πραγματικότητας και στοιχείων που στέλνουν οι δορυφόροι του συστήματος Copernicus. Μιλώντας εκ μέρους των νικητών στο NetFAX, o Χρήστος Ηρακλής Τσατσούλης εξέφρασε τη χαρά του γι’ αυτή τη διάκριση, αλλά και την ελπίδα η υποστήριξη που θα λάβει η ομάδα κατά τους επόμενους μήνες από τους οργανωτές του Hackathon να συμβάλει στην εξέλιξη και υλοποίηση της ιδέας τους.
Αξίζει να σημειωθεί πως, εκτός από τα συμβολικά έπαθλα (δωροκάρτες 500 – 400 – 300 € αντίστοιχα), για τους τρεις νικητές, οι πρώτοι έχουν επίσης λαμβάνειν: μια θέση στον Copernicus Accelerator, το ετήσιο πρόγραμμα επιχειρηματικής ανάπτυξης που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμμετοχή στο Φ-week της Ρώμης που διοργανώνει η ESA με δωρεάν μεταφορά / διαμονή για ένα άτομο, Digital Poster στο ετήσιο συνέδριο HxGN LIVE, στο Λας Βέγκας, και αποστολή δυο μελών της ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοσμοδρόμιο της Γαλλικής Γουϊάνας, για να παρακολουθήσουν μια από τις επόμενες εκτοξεύσεις του ευρωπαϊκού πυραύλου ARIANE 5, ως προσφορά από τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό.
Το Copernicus Hackathon διοργανώθηκε από το Corallia, του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, με σκοπό την προώθηση της χρήσης δεδομένων και υπηρεσιών του Ευρωπαϊκού Συστήματος Γεωσκόπησης Copernicus σε δράσεις επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, για την κάλυψη αναγκών της αγοράς, ιδιαίτερα στους τομείς γεωργίας, ναυτιλίας, δασοκομίας, πετρελαίου, κ.λπ. Είχε την υποστήριξη, μεταξύ άλλων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της AZO, των μελών του si-Cluster, του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, του egg, των ελληνικών δικτύων Copernicus Academy/Relay και του FabSpace.