Πτώση κατά 0,8% στις πωλήσεις smartphones αναμένεται για φέτος, με τον αριθμό των συσκευών να υποχωρεί στα 1,39 δισ.

Το δεύτερο εξάμηνο, ωστόσο, οι αναλυτές περιμένουν ανάκαμψη της αγοράς, καθώς οι συσκευές που θα πουληθούν προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 2,3% (σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα). Έως το 2023, οι πωλήσεις smartphones θα αγγίξουν τις 1,54 δισ. συσκευές. Οι λόγοι στους οποίους οφείλεται η πτώση των τελευταίων ετών είναι γνωστοί – μεγαλύτεροι χρόνοι αντικατάστασης, οι προκλήσεις της κινεζικής αγοράς και η γεωπολιτική κατάσταση.

Το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι, σύμφωνα με την Ryan Reith, Αντιπρόεδρο του προγράμματος Worldwide Mobile Device Trackers στην IDC, τι μπορεί να επαναφέρει σε ανάπτυξη την αγορά. Απάντηση ίσως δώσει το 5G, πάνω στο οποίο εναποθέτουν πολλές ελπίδες οι κατασκευαστές. Το 5G σε συνδυασμό με τα αναδιπλούμενα smartphone αναμένεται να οδηγήσουν στην ανάπτυξη της βιομηχανίας, εκτιμά η IDC.

Έως το 2023 ένα στα τέσσερα smartphone αναμένεται να είναι 5G. To 2019 θα είναι μια χρονιά εκμοντερνισμού των smartphone, με την έλευση των 5G και αναδιπλούμενων συσκευών. Το μόνο που απομένει είναι η επιβεβαίωση της τάσης ανάπτυξης, δηλαδή η πραγματική αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, που θα γίνει από τους καταναλωτές, το δεύτερο μισό του 2019.