Οι αναλυτές της Gartner εκτιμούν ότι τα κενά ασφαλείας Meltdown και Spectre δεν θα έχουν, συνολικά, αρνητική επίδραση στις πωλήσεις των συστημάτων, παρά τις αρχικές ανησυχίες των προμηθευτών και μεταπωλητών.

Αν και αρχικά μπορεί να υπάρξει μια υποχώρηση, η αγορά θα βρει γρήγορα την ισορροπία της – άλλωστε από το πρόβλημα επηρεάζονται λίγο πολύ όλοι. Οι αναλυτές εμφανίζονται καθησυχαστικοί και δεν προβλέπουν να υπάρξει σημαντικό αντίκτυπο στην αγορά, καθώς τα Ultrabooks τα πάνε τόσο καλά που μπορούν να αντισταθμίσουν οποιαδήποτε τυχόν απώλειες.
Ενδεχομένως, μάλιστα, μπορεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους να υπάρξει μια αύξηση των πωλήσεων, όταν και θα κυκλοφορήσουν οι νέοι επεξεργαστές, με τις εταιρείες να εξετάσουν μια συνολική υιοθέτησή τους.

Συνολικά, δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές στην αγορά ένεκα των δύο κενών ασφαλείας. Άλλωστε το μεγαλύτερο μέρος των καταναλωτών δεν φαίνεται να δίνει σημασία σε τέτοιες περιπτώσεις, με εξαίρεση την ομάδα των «enthusiasts» χρηστών (η οποία είναι μικρή) και τους administrators (που αν και έχουν μεγαλύτερη επιρροή στην αγορά, έχουν να αντιμετωπίσουν σημαντικότερα προβλήματα από αυτά των Meltdown και Spectre). Σημειώνεται ότι για φέτος η Gartner εκτιμά ότι θα πουληθούν 246 εκατ. προσωπικοί υπολογιστές, ήτοι 2 εκατ. περισσότεροι από ότι πέρσι.