Tην επόμενη εβδομάδα ξεκινάει (και θα διαρκέσει ως το τέλος του χρόνου κι ακόμα παραπέρα) στη «δική μας» Καλαμάτα, η τελική φάση ενός ακόμα X-Prize.
Πρόκειται για τον θρυλικό διαγωνισμό που είχε προκαλέσει τεράστια αίσθηση, το 1994, όταν προσέφερε το ποσό των 10 εκατ. δολαρίων για την πρώτη ιδιωτική πτήση στο διάστημα και, ουσιαστικά, έβαλε τα θεμέλια για τη δημιουργία μια νέας και ταχύτατα αναπτυσσόμενης βιομηχανίας. Από τότε έχουν γίνει 17 Χ-Prizes με αντικείμενο (εκτός από το διάστημα), τους ωκεανούς, την εκπαίδευση, την υγεία, την ενέργεια, το περιβάλλον, τις μεταφορές, την ασφάλεια και τη ρομποτική.
Η νέα πρόκληση -την οποία παρουσίασε η διευθύντρια του θεσμού για θέματα σχετικά με τον πλανήτη μας και το περιβάλλον, Τζιοτίκα Βιρμάνι, συνεπικουρούμενη από τη Νίκη Συροπούλου, διευθύντρια του Singularity Greece Summit, τον πρόεδρο του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Γιώργο Νούνεση, και τον Διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Πυρηνικής & Σωματιδιακής Φυσικής του ΕΚΕΦΕ, Χρήστο Μάρκου- έχει ως αντικείμενο την όσο το δυνατόν ακριβέστερη χαρτογράφηση του πυθμένα της θάλασσας σε πολύ μεγάλα βάθη. Μιλάμε για ακρίβεια 100 μ. κι ακόμα λιγότερο, από 1.000 μ. που μετράμε σήμερα, και για βάθη της τάξεως των 2 ως και 4 χλμ.
Στον διεθνή διαγωνισμό, με χορηγό τη Shell, συμμετέχουν διεκδικώντας έπαθλα ύψους 7 εκατ. δολαρίων επτά πολυμελείς και πολυεθνικές ερευνητικές ομάδες που έχουν ήδη αρχίσει να καταφθάνουν στην Καλαμάτα (την πόλη που επιλέχθηκε ως η ιδανική γι’ αυτό τον σκοπό, βάσει πλήθους προδιαγραφών, τις οποίες μας ανέλυσε η κ. Βιρμάνι) και να ετοιμάζουν τις (διαφορετικές μεταξύ τους) προσεγγίσεις για τη χαρτογράφηση του πυθμένα στα τεράστια βάθη, ΝΔ της Μεθώνης.
Οι ομάδες έχουν στη διάθεσή τους πεδίο έκτασης 450 τετραγωνικών χιλιομέτρων και χρόνο ως τα τέλη Δεκεμβρίου για τις προσπάθειές τους – προφανώς, νικήτρια (τον ερχόμενο Μάρτιο ή Απρίλιο, αφού αξιολογηθούν οι φάκελοι με τα αποτελέσματα) θα αναδειχθεί η ομάδα που θα επιτύχει τη μεγαλύτερη ακρίβεια. Κι ο «Δημόκριτος»; Πώς εμπλέκεται στον διαγωνισμό; Όπως μας εξήγησαν οι κ. Νούνεσης και Μάρκου, ο «Δημόκριτος» στηρίζει με κάθε τρόπο και μέσο αυτόν τον διαγωνισμό, τόσο σε επιστημονικό, όσο και σε κανονιστικό επίπεδο, με καταλυτικές επεμβάσεις στις (πολλές!) αρμόδιες ελληνικές αρχές.
Μας αποκάλυψαν, δε, πως τα αποτελέσματα της χαρτογράφησης θα διατεθούν δωρεάν στη χώρα μας (στα 1,5-2 εκατ. ευρώ θα έφτανε το κόστος, αν αυτή η επιχείρηση γινόταν με τα μέσα που υπάρχουν σήμερα στην αγορά) και βεβαίως θα αξιοποιηθούν τόσο στην αστρονομία των νετρίνων, δηλ. τη μελέτη της απαρχής του σύμπαντος μέσω αυτών των έντονα διαπεραστικών πανάλαφρων σωματιδίων, όσο και στην ωκεανογραφία με ό,τι άλλο βρεθεί «εκεί κάτω»…
Ποιο θα είναι το θέμα του επόμενου X-Prize, ρωτήσαμε την κ.Βιρμάνι – οι φυσικές καταστροφές, μας απάντησε, προσθέτοντας ότι θα ζητηθεί η δημιουργία συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, ώστε ακόμα και στα λίγα λεπτά που θα κερδίζουμε, να καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε να θρηνούμε λιγότερα θύματα.