Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας στο πρόσφατο Gartner IT Symposium στη Βαρκελώνη, οι αναλυτές της Gartner υποστήριξαν ότι οι CIOs θα πρέπει να στραφούν στην τελευταία τάση, δηλαδή τη βιώσιμη ανάπτυξη, προκειμένου να οδηγήσουν τον επιχειρηματικό μετασχηματισμό, εστιάζοντας σε τρεις βασικές στρατηγικές: «επαναστατική εργασία», για την ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού, «υπεύθυνη επένδυση» για την εξισορρόπηση οικονομικών στόχων και στόχων βιωσιμότητας και «ανθεκτική ασφάλεια» για την υποστήριξη των επιχειρηματικών στόχων «χωρίς να τους περιορίζει».

Η managing VP της Gartner, Mary Mesaglio, δήλωσε ότι παραμένει αισιόδοξη για τις επενδύσεις στην τεχνολογία, με την τελευταία κρίση να προσφέρει στους CIO ακόμη μία ευκαιρία να «κάνουν τη διαφορά». Ωστόσο, σύμφωνα με την 2023 Gartner CIO and Technology Executive Survey, που επίσης κυκλοφόρησε πρόσφατα, οι CIOs στην περιοχή ΕΜΕΑ αναμένουν τους προϋπολογισμούς τους να αυξηθούν κατά 4,4 % κατά μέσο όρο την επόμενη χρονιά, ποσοστό μικρότερο από το 6,5% του προβλεπόμενου παγκόσμιου πληθωρισμού. Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 2000 ερωτηθέντες από 81 χώρες, αναφέρει ότι οι επιχειρηματικές προτεραιότητες για τους CIOs στην ΕΜΕΑ για το επόμενο διάστημα είναι η ανάπτυξη και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, με τις επενδύσεις να εστιάζουν στο cyber και information security (70%), στο business intelligence και τα data analytics (53%) και τις cloud πλατφόρμες (48%). Ακόμα, το 34% δηλώνει ότι θα αυξηθούν οι επενδύσεις σε τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) και το 24% σε υπερ-αυτοματισμό (hyper-automation).

H Gartner έχει εντοπίσει τρεις «force multipliers/ πολλαπλασιαστές δύναμης» στους οποίους προτείνει να επικεντρωθούν οι CIOs για να συμβάλουν ώστε ο οργανισμός να γίνει εργοδότης επιλογής και να δημιουργηθεί ένα workplace βιώσιμου performance. Και αυτά δεν είναι άλλα από:
• να απομακρύνουν την τριβή από την εργασία
• να επενδύσουν στην ενίσχυση της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης και
• να πειραματιστούν με το «highly visible & highly hyped» – αφού οι εταιρείες που καινοτομούν ακόμα και στις περιόδους κρίσης είναι εκείνες που τελικά ξεχωρίζουν.