Η Kaspersky πραγματοποίησε τη μελέτη «Connecting the future of business», η οποία έχει ως στόχο τη συνεχή ενημέρωση των εταιρειών για τις αλλαγές που φέρνουν οι διασυνδεδεμένες τεχνολογίες, θέτοντας κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η κυβερνοασφάλεια πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτές.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι το ΑΙ και το IoT χρησιμοποιούνται ήδη από το 54% και το 51% των εταιρειών αντίστοιχα. Μία στις τρεις εταιρείες σχεδιάζει να υιοθετήσει αυτές τις τεχνολογίες εντός δύο ετών. Οι χώροι δεδομένων χρησιμοποιούνται από το 32% των επιχειρήσεων, ενώ σχεδόν οι μισές (49%) σκοπεύουν να τους υιοθετήσουν στο εγγύς μέλλον.

Άλλες διασυνδεδεμένες τεχνολογίες (digital twins, AR, VR, web 3.0, 6G και συγκλίνοντα δίκτυα cloud) χρησιμοποιούνται μόνο από μία στις πέντε (20-21%) εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα, αλλά πάνω από το 70% εξετάζουν το ενδεχόμενο να τις ενσωματώσουν σύντομα στις επιχειρηματικές τους διαδικασίες.

Λόγω της διαδεδομένης χρήσης των AI και ΙοΤ, είναι ευάλωτα σε νέους φορείς κυβερνοεπιθέσεων. Σύμφωνα με την έρευνα, το 16-17% των οργανισμών πιστεύει ότι το AI και το IoT είναι «πολύ δύσκολο» ή «εξαιρετικά δύσκολο» να προστατευθούν, ενώ μόνο το 8% των χρηστών AI και το 12% των ιδιοκτητών IoT πιστεύουν ότι οι εταιρείες τους είναι πλήρως προστατευμένες.