Η μεταφορά εφαρμογών στο cloud σε συνδυασμό με την πρόσβαση σε αυτές από φορητές συσκευές, δημιουργεί ένα κενό ασφάλειας, για το οποίο η Bitglass έχει μια ενδιαφέρουσα πρόταση.

Ο Νοέμβρης στην Αθήνα ήταν ευχάριστα ζεστός για τον Michael Scheffler, VP EMEA της Bitglass. Καλεσμένος της LeanIT, διανομέα των υπηρεσιών της Bitglass στην ελληνική και κυπριακή αγορά, επισκέφθηκε, σε συνεργασία με τον Γιώργο Κουσίση, Commercial Director της LeanIT, συνεργάτες και πιθανούς πελάτες. Στη συζήτηση που είχαμε με τους εκπροσώπους της εταιρείας, ακούσαμε, μεταξύ άλλων, ότι θεωρούν την ελληνική αγορά πολύ ώριμη σε θέματα ασφάλειας, ακόμα και από πολύ πιο προηγμένες τεχνολογικά αγορές και επίσης ότι οι υπηρεσίες cloud έχουν αρχίσει να κερδίζουν έδαφος στη χώρα μας.

    NW: Στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης, η εταιρεία σας κατάφερε να πείσει τους επενδυτές να της δώσουν 70 εκατομμύρια δολάρια, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στην υπηρεσία που έχετε αναπτύξει και στο επιχειρηματικό σας μοντέλο. Ποια είναι τα στοιχεία που θεωρείτε ότι δημιουργούν το κλίμα εμπιστοσύνης;

MS: Οι περισσότεροι σήμερα χρησιμοποιούν λύσεις ασφαλείας εγκατεστημένες μέσα στην εταιρεία, ενώ εμείς ειδικευόμαστε στην ασφάλεια κατά τη διαδρομή των δεδομένων από και προς το cloud από και προς οποιαδήποτε συσκευή. Υπηρεσίες, όπως το Office 365 της Microsoft αλλά και όλα τα Component αυτού (One Drive, Sharepoint, κλπ), το CRM της Salesforce, applications της Oracle, το DropBox, κλπ επιτρέπουν στον κάθε χρήστη να συνδεθεί από οποιαδήποτε συσκευή και να αποκτήσει πρόσβαση σε δεδομένα της επιχείρησης. Η Bitglass, με την τεχνολογία που έχει αναπτύξει, δίνει στις εταιρείες τη δυνατότητα να “ξεχάσουν” την ευθύνη σε αυτόν τον τομέα ασφάλειας.

Χρησιμοποιούμε τις υποδομές και την ευελιξία της AWS προκειμένου να έχουμε την απαραίτητη υπολογιστική δύναμη ενώ το λογισμικού μας αξιοποιεί τεχνολογίες machine learning που μας επιτρέπει να προστατεύουμε τους πελάτες μας σε πραγματικό χρόνο, και το επισημαίνω αυτό, όχι σε «σχεδόν» πραγματικό χρόνο. Ωστόσο ότι η ειδοποιός μας διαφορά είναι η τεχνολογία AJAX / VM στην οποία αξιοποιούμε και διευρύνουμε την τεχνολογία reverse proxy, που υπό κανονικές συνθήκες λειτουργεί με στατικές διευθύνσεις URL και την τροποποιούμε σε δυναμική λειτουργία. Είμαστε οι μόνοι που έχουμε αυτή την τεχνολογία στην λύση του CASB και γι’ αυτό υποστηρίζουμε όλα τα application και όλες τις συσκευές ακόμη και μη διαχειριζόμενες συσκευές. Έτσι, χωρίς την εγκατάσταση agent στις συσκευές έχουμε την δυνατότητα να εγγυηθούμε την προστασία εταιρικών δεδομένων, την διαγραφή αυτών, ακόμη κι αν έχουν γίνει download, χωρίς να πειράξουμε προσωπικά δεδομένα στην συσκευή. Τα δεδομένα δεν αποθηκεύονται οπότε είμαστε “συμβατοί” με το ρυθμιστικό πλαίσιο του GDPR, εξετάζονται για Malware και προστατεύονται από γνωστές και άγνωστες απειλές τόσο σε κατάσταση ηρεμίας (at Rest) όσο και κατά την διάρκεια φόρτωσης και λήψης (in transit) από και προς συσκευές . Το «μότο μας» είναι any app, any device, anywhere.

    Η λύση σας είναι συμπληρωματική σε σχέση με τις λύσεις που λειτουργούν ενδοεπιχειρησιακά. Αυτό σημαίνει επιπλέον προστασία και επιπλέον κόστος; Ή μήπως δεν είναι έτσι;

Εν μέρει ισχύει αυτό που λέτε. Αν μια εταιρεία πατάει με το ένα πόδι στο cloud και με το άλλο σε ενδοεπιχειρησιακά συστήματα, θα πρέπει να προστατέψει και τα δύο. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που χρειάζεται να κάνει έτσι και αλλιώς και θεωρούμε ότι η υπηρεσία μας είναι ο οικονομικότερος τρόπος για να το πετύχει. Ακόμα και για τις εταιρείες που έχουν επιλέξει να ελέγχουν την κυκλοφορία δεδομένων από και προς το cloud με τα ενδοεπιχειρησιακά συστήματα, η λύση μας είναι οικονομικότερη σε βάθος χρόνου, γιατί τους μειώνει τις επενδύσεις σε αναβαθμίσεις εξοπλισμού.

Τα οφέλη είναι ακόμα μεγαλύτερα για εταιρείες που έχουν όλες τους τις εφαρμογές σε cloud, οι οποίες πρακτικά χρησιμοποιώντας την υπηρεσία μας δε χρειάζεται να κάνουν άλλη επένδυση σε συστήματα ασφάλειας.

    Ποιο είναι το επιχειρηματικό σας μοντέλο και ποιες είναι οι προσδοκίες σας από την ελληνική αγορά;

Το μοντέλο μας βασίζεται σε έσοδα από άδειες χρήσης ανά χρήστη και ανά αριθμό ελεγχόμενων εφαρμογών. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να εξυπηρετήσουμε εταιρείες από 10 έως δεκάδες χιλιάδες χρήστες. Θεωρούμε την ελληνική αγορά πολύ ώριμη και έχουμε θέσει ως στόχο 100.000 έως 150.000 άδειες χρήσης για την Ελλάδα. Η LeanIT με την δυναμική της από την αντιπροσώπευση και την εξειδίκευσή της σε λύσεις μεγάλων κατασκευαστών λογισμικού θα μας βοηθήσει να πετύχουμε τον στόχο αυτό. NW