Ο διευθύνων σύμβουλος του Elevate Greece, του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων, το οποίο μετεξελίχθηκε από πλατφόρμα σε ΑΕ του Δημοσίου, αποκτώντας στις αρχές του χρόνου το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιό του, μιλάει αποκλειστικά στο netweek για τους υψηλούς στόχους, τα υφιστάμενα προβλήματα και τις δυναμικές προοπτικές του οικοσυστήματος καινοτομίας στην Ελλάδα.
Το Elevate Greece δημιουργήθηκε πριν από περίπου δυο χρόνια, όταν ο υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, έκανε πράξη (με τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού και του υπουργού, Άδωνη Γεωργιάδη) το όραμά του να καταγράψει το αχαρτογράφητο τοπίο των νεοφυών επιχειρήσεων και του ευρύτερου οικοσυστήματος ώστε να είναι εφικτή η σχεδίαση κατάλληλων αναπτυξιακών πολιτικών. Από την αρχή του χρόνου έχει περάσει σε μια νέα, πολύ σημαντική φάση, καθώς μετεξελίχθηκε και αναβαθμίστηκε από μια σχετικά απλή -πλην αναγκαία- πλατφόρμα καταγραφής, σε Ανώνυμη Εταιρία του Δημοσίου, με στόχο την οργάνωση και διεύρυνση του οικοσυστήματος καινοτομίας στην Ελλάδα. Απέκτησε Διοικητικό Συμβούλιο, που πραγματοποίησε την πρώτη συνεδρίασή του στις 12 Ιανουαρίου, αλλά και Διευθύνοντα Σύμβουλο, τον Μιχάλη Δρίτσα, ως τότε Διευθυντή του Γραφείου του κ. Δήμα, που είχε πρωτοστατήσει σ’ αυτή την προσπάθεια. Σ’ αυτόν απευθύναμε τις ερωτήσεις μας και, βεβαίως, λάβαμε απαντήσεις- κυριολεκτικά- μετά λόγου γνώσεως…
Το νέο ξεκίνημα
Το νέο Elevate Greece απέκτησε Διοικητικό Συμβούλιο, αυτό είναι το πρώτο και σημαντικότερο Στις ως τώρα συνεδριάσεις μας προσπαθούμε να λύσουμε τα θέματα της έναρξης, πχ. το πρώτο ήταν να βρούμε την έδρα (βρέθηκε, θα μας φιλοξενήσει το ΕΒΕΑ στη Θερμοκοιτίδα του, στην Αμερικής 8) και να λύσουμε διάφορα τεχνικά θέματα. Υπολογίζουμε πως το πρώτο τρίμηνο έτσι θα κυλήσει… Παράλληλα, συνεχίζονται όλα όσα κάναμε ως τώρα – τα διεκπεραιώνει σε μεγάλο βαθμό η ΓΓΕΚ σε στενή συνεργασία μαζί μας. Ο αξιολογήσεις και εγγραφές των startups συνεχίζονται μέσω της ΓΓΕΚ. Πρόσφατα ο Γενικός Γραμματέας εξέδωσε και την πρώτη απόφαση διαγραφής όσων εταιριών έχουν υπερβεί τα 8 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας τους -αυτό είναι το όριο με βάση το εθνικό νομικό πλαίσιο, μετά δεν θεωρείσαι νεοφυής (startup).
Τα επόμενα βήματα
Αυτό που προσπαθούμε, είναι να συνεχίσουμε να κρατάμε τις σχέσεις που είχαμε όλο αυτό το διάστημα και τις συνεργασίες με τα μέλη του Μητρώου καθώς και τους επίσημους υποστηρικτές κι άλλους φορείς, όπως μεγάλες εταιρείες, επιμελητήρια, οργανισμούς που θέλουν να βοηθήσουν το οικοσύστημα.
Ως τώρα έχουμε υπογράψει περισσότερα από 50 μνημόνια συνεργασίας στην Ελλάδα και κάποια στο εξωτερικό –πρόσφατα υπογράψαμε ένα ακόμα, με το πανεπιστήμιο της Λευκωσίας, ιδιαίτερα δυνατό σε blockchain technologies.
Όσον αφορά στα επόμενα βήματά μας, έχουμε χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για ανασχεδιασμό και αναβάθμιση της πλατφόρμας. Επίσης, έχουμε budget για την υλοποίηση δράσεων εξωστρέφειας – να πάμε στο εξωτερικό, αλλά και να προσελκύσουμε επενδυτές στην Ελλάδα- αντί να πάμε εμείς σε 10 χώρες, να τους συγκεντρώσουμε όλους σε ένα μεγάλο event. Αυτό πρέπει να γίνει ως το ’25. Το τεχνικό δελτίο και τη χρηματοδότηση τα διαχειρίζεται η ΓΓΕΚ, οπότε είμαστε σε στενή συνεργασία μαζί της.
Στελέχωση και οικοσύστημα
Σύμφωνα με το θεσμικό μας πλαίσιο, ως Elevate Greece θα αναλάβουμε πλήρως τα ηνία, όταν εκδώσουμε την πρώτη απόφαση εγγραφής, Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει αρχικά να στελεχωθούμε μέσω εσωτερικής πρόσκλησης για στελέχη προερχόμενα από το δημόσιο, μέσω αποσπάσεων ή/και κινητικότητας, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσει η προβλεπόμενη από τον ιδρυτικό μας νόμο διαδικασία προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ. Καταρτίζεται οργανόγραμμα, ενώ νομικός σύμβουλος θα μας συνδράμει στις σχετικές διαδικασίες οργάνωσης και λειτουργίας του φορέα μας.
Οι νεοφυείς στο Μητρώο έχουν ξεπεράσει τις 700 και παρότι έχει μειωθεί κάπως ο ρυθμός υποβολών -από τους 35 αξιολογητές, όταν ξεκινήσαμε, επαρκούν πλέον 20- η προοπτική είναι να μεγαλώσει το οικοσύστημα, να γίνει πλουσιότερο κι ακόμα πιο επιδραστικό στην ελληνική οικονομία.
Ήδη, μέσω των συνεργασιών με τους επίσημους υποστηρικτές, προσφέρουμε στα μέλη μας δικτύωση, mentoring, χρηματικά βραβεία… Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις τρέξαμε πιο γρήγορα κι από τις απαιτήσεις τους. Πέρα από το νομοθετικό πλαίσιο για τους Επενδυτικούς Αγγέλους και τα Δικαιώματα Προαίρεσης, είναι εξαιρετικά ευχαριστημένες για την χρηματοδότηση με Κεφάλαιο Κίνησης, με πόρους από το ΕΣΠΑ (βεβαίως, εξηγήσαμε ότι πρόκειται για εξαίρεση που έγινε λόγω των έκτακτων συνθηκών) απ’ όπου έλαβαν ως και 100.000 €, αθροιστικά σε δυο διαδοχικές προσκλήσεις… Προφανώς, υπάρχουν εταιρείες σε πιο early stage, που θα ήθελαν χρηματοδότηση για Proof of Concept ή για να πάνε σε Minimum Viable Product, αλλά υπάρχουν και οι business angels…
Στόχος η διεύρυνση
Όμως, και τις εταιρείες που τώρα «διαγράφουμε» λόγω ηλικίας, τις θέλουμε κοντά μας. Εξετάζουμε τη δημιουργία ειδικής σελίδας εντός εκείνης του Elevate Greece που θα περιλαμβάνει όσες συμπλήρωσαν την οκταετία, όπως κι άλλες επιχειρήσεις παραγωγής τεχνολογίας, με την έννοια ότι ως πιο ώριμες, μπορούν αφενός να βοηθήσουν τις μικρότερες, αφετέρου να τους δείξουν τι ανάγκες έχουν οι ίδιες, με την προοπτική συνεργασιών… Ένα μέρος λοιπόν θα είναι οι alumni, όμως θα περιλαμβάνει και εταιρείες από δράσεις όπως το Ερευνώ-Καινοτομώ, ο Ορίζοντας (2020 και Ευρώπη), όσες υποβάλλουν δαπάνες R&D κλπ.
Όπως σήμερα διαθέτουμε πλήρη κατάλογο για τα incubators και τα accelerators, πρέπει να έχουμε κι ένα κατάλογο από εταιρείες με την καινοτομία στο DNA τους. Έτσι αποκτά το οικοσύστημα και το community μεγαλύτερο βάθος, μεγαλύτερο εύρος και περισσότερο networking.
Επίσης είμαστε σε συζητήσεις και με τα υπουργεία Εξωτερικών και Μεταναστευτικής Πολιτικής, για το θέμα των Startup Visa και Tech Visa, όμως απαιτείται κάποια ωρίμανση και δεν είμαστε σίγουροι ότι θα προλάβουμε, λόγω των επερχόμενων εκλογών. Είναι θετικό να εγκατασταθούν στην Ελλάδα κάποιες startups που θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο στο οικοσύστημα και στη χώρα καθώς και επιστήμονες τεχνολογίας πολύ υψηλού επιπέδου.
Κι ως το ’25, τι;
Θέλουμε να αποκτήσουμε καλύτερη εικόνα του ελληνικού οικοσυστήματος και εντονότερη διάδραση μαζί τους. Με βάση το οργανόγραμμα και τις προσλήψεις που θα γίνουν τα επόμενα δυο χρόνια μέσω ΑΣΕΠ, θα προσληφθούν ειδικοί σε κάποιους τομείς, που θα γνωρίζουν καλά το οικοσύστημα και θα μιλάνε με τις startups στη γλώσσα τους, για το αντικείμενό τους. Δεν θέλουμε να υποκαταστήσουμε ούτε θερμοκοιτίδες ούτε accelerators, ούτε Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας. Είμαστε ένας φορέας της Πολιτείας που επιδιώκει αφενός να συνθέσει και να «συντονίσει» το κατακερματισμένο οικοσύστημα, αφετέρου να βοηθήσει τις νεοφυείς, μιλώντας με τους αντίστοιχους θεσμικούς φορείς, ώστε να τους δοθούν περισσότερες δυνατότητες και ευκαιρίες.
Είναι σημαντικό να τις προσέξουμε, επειδή έχουμε μπει σε μια φάση της λεγόμενης νέας οικονομίας, της οικονομίας έντασης γνώσης, και το open innovation είναι παγκόσμια τάση.
Ορισμένες θα είναι οι αυριανοί πρωταγωνιστές, ενώ άνθρωποι που μπαίνουν σε αυτόν τον στίβο αποκτούν φοβερές δεξιότητες και εμπειρίες, είτε πετύχουν είτε αποτύχουν (στη λογική του ότι τα παθήματα γίνονται μαθήματα, βλέπε και spillover effect), που είναι πολύ χρήσιμες στην ανάπτυξη του συνόλου της οικονομίας – στο τέλος όλοι βγαίνουν κερδισμένοι.
Startup Evangelist
Το βιβλίο (πρόσφατα εκδόθηκε το εγχειρίδιο «Startups: Από το Α στο EXIT» από τις εκδόσεις Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ, που συνέγραψα σε συνεργασία με τον επιχειρηματία – startupper Kaloian Κirilov) ήταν ένα προσωπικό στοίχημα, το οποίο συνάδει με όλη την προσπάθεια που έγινε τα τελευταία χρόνια.
Προήλθε από την εμπειρία μας σ’ αυτό το χώρο την οποία καταθέτουμε για να βοηθήσουμε τις νεοφυείς να γίνουν πιο επιτυχημένες και αποδοτικές. Ουσιαστικά, είναι ένα manual, που ξεκινάει από το Αλφα και φτάνει ως το Ωμέγα της διαδρομής, δηλαδή το EXIT. Δίνει κάποιες συμβουλές από εμπειρίες δικές μας, αλλά και γενικότερες, συμπληρώνει τη βιβλιογραφία που ήδη υπάρχει και την προσαρμόζει στην ελληνική πραγματικότητα. Πέρα από τις συμβουλές που δίνουμε για όλα τα στάδια, προσθέσαμε θέματα που άπτονται της εταιρικής κουλτούρας, του ανθρώπινου δυναμικού και της ηγεσίας, μαζί με εμπειρίες και απόψεις από ελληνικές startups και πληροφορίες για το πώς ξεκίνησε αυτό το οικοσύστημα στην Ελλάδα και πού βρισκόμαστε σήμερα. NW