Στο πλαίσιο του IDC CIO Forum 2017 που έλαβε χώρα στην Αθήνα, το NetFAX είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Michel Isnard, VP Sales EMEA της Red Hat, για το ρόλο του Open Source στο σημερινό επιχειρηματικό γίγνεσθαι, για τη θέση της Red Hat στη διεθνή αγορά και τη στρατηγική που θα ακολουθήσει στην χώρα μας.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις (και πελάτες σας) έχουν αναπτύξει στρατηγικές αξιοποίησης του cloud. Πιστεύετε ότι αυτή η στροφή της αγοράς στο cloud επιταχύνει την ανάπτυξη της εταιρείας σας;
Michel Isnard: Αναμφίβολα, ο ρόλος του cloud στην ανάπτυξη των επιχειρηματικών μας δραστηριοτήτων είναι καταλυτικός, σκεφτείτε ότι χρόνια τώρα η στρατηγική μας βασίζεται στο υβριδικό cloud. Προσεγγίζουμε τις υποδομές Πληροφορικής υπό όλες τις διαφορετικές οπτικές γωνίες: φυσικοί servers, virtual machines, private ή public cloud.

Όλα αυτά αποτελούν μέρος του οράματός μας. Εξαρχής πιστεύαμε ότι το ΙΤ οδεύει προς ένα υβριδικό μέλλον μέσω ενός υβριδικού παρόντος. Έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα γι’ αυτό, συνεργαζόμαστε στενά με τους μεγαλύτερους παρόχους υπηρεσιών cloud της παγκόσμιας αγοράς και αρκετοί εξ αυτών – όπως οι Amazon και SoftLayer – χρησιμοποιούν τις τεχνολογίες μας στις υπηρεσίες cloud που παρέχουν. Έχουμε πάντοτε κατά νου το υβριδικό μοντέλο. Ναι, θεωρούμε το cloud ως σημαντικό αναπτυξιακό παράγοντα γιατί «κουμπώνει» εξαιρετικά στις υφιστάμενες και μελλοντικές ανάγκες των πελατών μας και ανταποκρίνεται πλήρως σε αυτές.

Πολλές μεγάλες επιχειρήσεις στην περιοχή ΕΜΕΑ υιοθετούν τις λύσεις cloud που έχουμε αναπτύξει και αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς, καθώς πρόκειται για επιχειρήσεις που είτε βρίσκονται στη φάση ψηφιακού μετασχηματισμού τους, είτε σκέφτονται να προχωρήσουν σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες στο άμεσο μέλλον. Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τραπεζικό τομέα, στην αγορά λιανικής, και στο Δημόσιο Τομέα είναι πρόθυμες να αξιοποιήσουν τις ψηφιακές τεχνολογίες για να εξυπηρετήσουν καλύτερα τους πελάτες τους και πολίτες.

Και ποιος είναι ο ρόλος του Open Source σε αυτό το τοπίο;
M. I.:
Στην εποχή μας, σ’ ένα περιβάλλον έντονου παγκόσμιου ανταγωνισμού, η ταχύτητα αντίδρασης είναι ιδιαίτερα σημαντική. Και η καινοτομία κάνει τη διαφορά, προσφέροντας νέα πεδία δράσης και αυξημένες δυνατότητες.  Όπως ο χώρος του Open Source, χώρος στον οποίο η καινοτομία εξελίσσεται με φρενήρεις ρυθμούς.
Ανατρέχοντας στα τελευταία χρόνια, διαπιστώνει κανείς ότι οι καινοτομίες στο cloud storage και σε οτιδήποτε σχετίζεται με τις εφαρμογές λαμβάνουν χώρα μέσα από τεχνολογίες Open Source. Και αυτό οφείλεται στη δύναμη της κοινότητας, η οποία συγκεντρώνει γύρω της χιλιάδες συμμετέχοντες που αναπτύσσουν λύσεις πολύ ισχυρές και καινοτόμες σε σχέση με αυτές που αναπτύσσει μια παραδοσιακή εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού.

Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να επιλέξουν τις λύσεις σας; Tι είναι αυτό το διαφορετικό που τους προσφέρετε;
M. I.:
Βιώνουμε μια εποχή όπου το IT μέσα από μια φάση συνεχούς εξέλιξης, βοηθά τις επιχειρήσεις να καινοτομήσουν, να αναπτυχθούν και να διαφοροποιηθούν έναντι του ανταγωνισμού. Εμείς συνεισφέρουμε σε αυτό μέσα από το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων μας, το οποίο περιλαμβάνει και ενσωματώνει πολλές από τις καινοτομίες που αναπτύσσει η κοινότητα του Open Source. Διαθέτουμε χιλιάδες μηχανικούς που αναπτύσσουν τα προϊόντα μας, συνεισφέρουμε στην κοινότητα, υποστηρίζουμε τεχνικά τα προϊόντα που αναπτύσσονται και πιστοποιούμε τα προϊόντα μας σε πολλαπλές πλατφόρμες.

Οι μηχανικοί μας είναι υπεύθυνοι για την ανάπτυξη, την πιστοποίηση, τη βελτίωση και τη καινοτομία που ενσωματώνουν τα προϊόντα μας. Αυτός είναι ο λόγος που μας κάνει δημοφιλείς στις επιχειρήσεις, μας θεωρούν enablers για την ανταγωνιστικότητά τους. Εν κατακλείδι, διαθέτουμε ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο λύσεων, που εκτείνεται πέρα από το Linux,  ένα χαρτοφυλάκιο προϊόντων που οδηγείται από την καινοτομία του Open Source, καλύπτοντας ένα ευρύτατο φάσμα περιοχών, όπως το DevOps, το Middleware, το Cloud, το Mobile κ.α. Και η διείσδυση μας στην αγορά ενισχύεται μέρα με τη μέρα, καθώς ικανοποιούμε στο έπακρο τις προσδοκίες των πελατών μας, μεγάλων και μικρότερων επιχειρήσεων.

Πόσο σημαντική είναι η ασφάλεια για εσάς; Συμφωνείται ότι μπορεί να αποτελέσει το ρόλο του business enabler για τις επιχειρήσεις;
M. I.:
Η ασφάλεια είναι σημαντική για κάθε Διευθυντικό Στέλεχος Πληροφορικής και αποτελεί απαραίτητο στοιχείο στη χάραξη της τεχνολογικής και επιχειρησιακής στρατηγικής. Κάθε λογισμικό, proprietary ή open source, τη χρειάζεται. ΣτηRed Hat αναπτύσσουμε τα προϊόντα μας κατά τέτοιο τρόπο ώστε να ικανοποιούνται οι κανονιστικές απαιτήσεις και εστιαζόμαστε στην παροχή λύσεων που έχουν αποκτήσει όλες τις σημαντικότερες πιστοποιήσεις (π.χ. EAL4+ certified). Όταν αναπτύσσουμε τις λύσεις μας συνεργαζόμαστε στενά με την κοινότητα και εμβαθύνουμε σε αυτό. Είναι άλλωστε κάτι που κάνουμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια συνεισφέροντας με την εμπειρία και την τεχνογνωσία μας. Σίγουρα δεν αναπτύσσουμε προϊόντα security per se γιατί δεν είναι αυτός ο σκοπός, ωστόσο, όλα τα προϊόντα μας διαθέτουν τις πιο αυστηρές πιστοποιήσεις ασφάλειας. Για παράδειγμα, το Red Hat Satellite υποστηρίζει τη δόμηση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος γύρω από τις τεχνολογίες που προσφέρουμε.

Γιατί η ελληνική αγορά είναι σημαντική για εσάς; Ποια είναι τα πλάνα σας γι’ αυτήν την αγορά;
M. I.:
Έχουμε αποφασίσει να ενδυναμώσουμε την παρουσία μας στην ελληνική αγορά μέσω του οικοσυστήματός μας. Συνεργαζόμαστε στενά με μεγάλες εταιρείες πληροφορικής στην Ελλάδα, οι οποίες επενδύουν στις τεχνολογίες μας. Γιατί πιστεύουμε στη δύναμη του οικοσυστήματος. Είναι κάτι που κάνουμε σε πολλές χώρες, ακόμη  και σε κάποιες που δεν έχουμε ακόμα άμεση παρουσία. Πιστεύουμε στους συνεργάτες μας, τους δραστηριοποιούμε και τους ενισχύουμε και ενώνουμε τις δυνάμεις μας για την τοπική, και όχι μόνο αγορά.

Περάσαμε από μια εποχή όπου οι επενδύσεις στο ΙΤ στην Ελλάδα είχαν περιοριστεί σημαντικά, ωστόσο, έχει έρθει η στιγμή να αλλάξει αυτό. Οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να ξαναρχίσουν να επενδύουν στο ΙΤ. Η ελληνική αγορά είναι σημαντική για εμάς και πιστεύουμε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν καινοτομία όταν αρχίσουν να επενδύουν. Είμαστε δε πεπεισμένοι, ότι οι λύσεις Open Source θα ικανοποιήσουν τις προσδοκίες των επιχειρήσεων σε μεγάλο βαθμό, τόσο όσον αφορά στις καινοτόμες τεχνολογίες, αλλά και όσον αφορά στο Total Cost of Ownership (ΤCO).

Οι λύσεις Open Source ταιριάζουν τέλεια στις επιχειρήσεις που θέλουν να σκεφτούν το ΙΤ διαφορετικά, με μεγαλύτερη ευελιξία, με ελαφρύτερο footprint και με την καινοτομία στο επίκεντρο. Οι λύσεις αυτές ταιριάζουν τέλεια στο μοντέλο που συνδυάζει το legacy μέρος με τις σύγχρονες υποδομές. Αυτό είναι  ό,τι αναζητούν οι επιχειρήσεις σήμερα. Είναι ο λόγος που θέλουμε να έχουμε παρουσία στην ελληνική αγορά και να προσφέρουμε στις ελληνικές επιχειρήσεις τη δυνατότητα για να αξιοποιήσουν τις τεχνολογίες μας.

Μπορείτε να αναφερθείτε σε συγκεκριμένα case studies από την ελληνική αγορά που να τεκμηριώνουν τα παραπάνω;
M. I.: Bεβαίως. Έχουμε ήδη πολύ καλά case studies από την ελληνική αγορά, όπως αυτά που αφορούν στον τραπεζικό τομέα. Ένα εξ αυτών αφορά στη Eurobank, όπου εκεί ενισχύουμε τη βελτιστοποίηση του ΙΤ μέσω της τεχνολογίας μας (με το Red Hat Linux σε IBM Z-enterprise hardware). Το project απλοποίησε τη διαχείριση της υποδομής πληροφορικής της τράπεζας και προσφέρει ένα ασφαλές και αξιόπιστο περιβάλλον mainframe και καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων μέσω του virtualization με μικρότερο κόστος. Οι επενδύσεις στο hardware μειώνονται χάρη στις λύσεις μας και η παραγωγικότητα αυξάνεται. Ένα ακόμα εξαιρετικό παράδειγμα αξιοποίησης των τεχνολογιών μας από έναν οργανισμό στην Ελλάδα είναι η Alpha Bank. Σε συνεργασία με τη UniSystems βρισκόμαστε στον πυρήνα κρίσιμων δραστηριοτήτων της τράπεζας βελτιστοποιώντας το middleware του οργανισμού, ως μέρος του κεντρικού project ψηφιακού μετασχηματισμού της.

Όπως βλέπετε, δραστηριοποιούμαστε ήδη στην Ελλάδα, δεν είμαστε νέοι στο χώρο και στόχος μας είναι να απευθυνθούμε σε περισσότερους μεγάλους οργανισμούς, όπως και σε μικρότερες επιχειρήσεις, στις οποίες η μείωση κόστους και η ευελιξία που αποκτούν συνεργαζόμενες με ένα cloud service provider που αξιοποιεί τις τελευταίες τεχνολογίες, μπορεί να αποτελέσει μια σοβαρή εναλλακτική λύση. Πιστεύουμε ακράδαντα στην προσέγγιση του υβριδικού cloud και θεωρούμε ότι όλες οι επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους θα επωφεληθούν σημαντικά δουλεύοντας μαζί μας, είτε βρίσκονται στο δικό τους private ή public cloud, είτε θέλουν να αποκομίσουν τα βέλτιστα από τους δυο διαφορετικούς κόσμους ικανοποιώντας τις ξεχωριστές ανάγκες τους.