Οταν το 2006 έκανε στις ζωές μας, και στις οθόνες των υπολογιστών μας, την εμφάνισή του το Twitter, πολύ λίγοι από μας είχαν προβλέψει ή μπορούσαν να φανταστούν πώς το λεγόμενο micro blogging θα μπορούσε να αλλάξει την online επικοινωνία.

Σήμερα, η δημοτικότητα του micro blogging, και γενικά των σύντομων ενημερωτικών post που ανεβάζουμε στο web, έχει εκτιναχθεί – και δεν εξαιρούμε και τη διάδοση των chat και εφαρμογών επικοινωνίας τύπου MSN κ.ά.

Το αποτέλεσμα αυτού ήταν σύντομα η δημιουργία μιας σειράς micro blogging εφαρμογών για επιχειρήσεις – εναλλακτικές δηλαδή του Twitter, με περισσότερες, ίσως, δυνατότητες. Για παράδειγμα, η Salesforce.com ανακοίνωσε πρόσφατα το Chatter, ένα καινούργιο λογισμικό που επιδιώκει να διασυνδέσει τους εργαζόμενους σε μια εταιρεία μέσα από προσωπικά προφίλ και status posts (όσοι από εσάς έχετε υποκύψει στη γοητεία του Facebook ξέρετε πολύ καλά τι εννοώ), που μπορεί να δίνουν πληροφορίες και λεπτομέρειες, για πελάτες, συναντήσεις, έργα κ.ά.

Στην ομιλία του το περασμένο φθινόπωρο στο Dreamforce Conference στο San Francisco, o Marc Benioff, CEO της Salesforce, αναφέρθηκε στην ανάγκη για συνεργατικά, εστιασμένα στην επιχείρηση εργαλεία: «Ξέρω περισσότερα για αυτούς τους άγνωστους προς εμένα στο Facebook παρά για τους υπαλλήλους μου και για το πάνω σε τι δουλεύουν», είπε. «Ξέρω πότε οι φίλοι μου πάνε σινεμά, αλλά δεν ξέρω πότε ο Vice President Πωλήσεων της εταιρείας μου επισκέφτηκε τους κορυφαίους πελάτες μας».

Για αυτόν ακριβώς το λόγο, οι αναλυτές έχουν καταγράψει την τάση των εταιρειών για υιοθέτηση micro blogging εργαλείων στον εργασιακό χώρο. «Το micro blogging καλύπτει μια ανάγκη που το email δεν μπορεί. Αυτά τα γρήγορα, σύντομα μηνύματα βοηθούν πραγματικά τους ανθρώπους να είναι συνδεδεμένοι χωρίς να χρησιμοποιούν “βαριά” εργαλεία, όπως το SharePoint», υποστηρίζει ο Jeremiah Owyang, partner και strategy consultant της Altimeter Group, και συνεχίζει: «και ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα αυτών των τεχνολογιών είναι ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από mobile συσκευές».

Το ερώτημα που προκύπτει βέβαια είναι κατά πόσο οι εργαζόμενοι σε μια εταιρεία θα ήταν διατεθειμένοι να διατηρούν αυτά τα micro blog και να ενημερώνουν, ας πούμε, για τα παράδειγμα, για σημαντικές συναντήσεις, με την ίδια ζέση που αναρτούν στα προφίλ κοινωνικής δικτύωσης πώς θα περάσουν το σαββατοκύριακό τους και αν η σχέση τους είναι… μπερδεμένη (complicated) ή μη. Από την άλλη μεριά πάλι, το κατά πόσο μια εταιρική εφαρμογή θα αξιοποιηθεί από τους χρήστες δεν είναι ένας από τους μόνιμους πονοκεφάλους κάθε CIO και ΙΤ manager;

Καλή ανάγνωση!