Τα αποκαλυπτήρια του έργου για την ψηφιακή αναβίωση της Αρχαίας Ολυμπίας, καρπός της συνεργασίας της Microsoft με το υπουργείο Πολιτισμού έγιναν χτες, κατά τη διάρκεια τελετής εγκαινίων, που πραγματοποιήθηκε στη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων. Το έργο «Αρχαία Ολυμπίας: Κοινός Τόπος», που έχει σχεδιάσει ο παγκόσμιος τεχνολογικός κολοσσός, θα προσφέρει στους χρήστες τη δυνατότητα θέασης των αρχαίων κτιρίων, στην αρχική τους μορφή, όταν ήταν σε πλήρη ακμή και με όλες τις αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες που δεν σώζονται πια.

Οι εφαρμογές που αναπτύχθηκαν είναι τρεις:

  • Διαδραστική ιστοσελίδα που καθιστά την εμπειρία της τρισδιάστατης θέασης των μνημείων του χώρου της Ολυμπίας διαθέσιμη σε όλον τον κόσμο, όπου και αν βρίσκεται ο χρήστης.
  • Εφαρμογή για έξυπνες συσκευές με λογισμικό επαυξημένης πραγματικότητας, με την οποία οι επισκέπτες του χώρου έχουν τη δυνατότητα να δουν τις αποκαταστάσεις των μνημείων.
  • Εμπειρία μεικτής πραγματικότητας, όπου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα με τη χρήση ειδικών γυαλιών να εξερευνήσει εικονικά το χώρο, με ειδικές αναφορές σε συγκεκριμένα μνημεία.

Για την υλοποίηση του έργου συγκεντρώθηκε και αποδελτιώθηκε ένας πολύ μεγάλος όγκος δεδομένων που εστάλη στην ομάδα της Microsoft, η οποία, αξιοποιώντας τα με το βέλτιστο δυνατό τρόπο, παρήγαγε ένα αποτέλεσμα «όχι απλά εντυπωσιακό αλλά και επιστημονικά ορθό», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά η Ερωφίλη-Ίρις Κόλλια, Προϊστάμενη Εφορίας Αρχαιοτήτων Ηλείας. Συνολικά, το έργο αποκαθιστά ψηφιακά 27 μνημεία στο χώρο, μεταξύ αυτών, το Στάδιο, τους ναούς του Δία και της Ήρας και το εργαστήριο του Φειδία. Η Microsoft για την υλοποίησή του, συνεργάστηκε με την εταιρεία τεχνολογίας Iconem. Χρησιμοποιώντας επίγειες κάμερες και drones για τη λήψη εκατοντάδων χιλιάδων εικόνων του αρχαιολογικού χώρου, η Microsoft AI επεξεργάστηκε στη συνέχεια τις εικόνες για να δημιουργήσει μοντέλα τόσο ακριβή, που αποδίδονται ως φωτορεαλιστικά.

«Μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για όλο τον κόσμο»
Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, χαρακτήρισε την χτεσινή μέρα των εγκαινίων του έργου, «ορόσημο». «Όλοι εμείς στη Microsoft είμαστε ενθουσιασμένοι με το έργο που είχαμε την ευκαιρία να υλοποιήσουμε. Να ζωντανέψουμε, δηλαδή, το χώρο όπου πριν από 25 αιώνες ήταν η Ολυμπία, αλλά και το απόγειο της δόξας των υπέροχων κτιρίων και χώρων. Αυτή για μένα είναι μια ευκαιρία για να συνδυάσω την τεχνολογία του 21ου αιώνα με την Τεχνητή Νοημοσύνη και τη Microsoft, ώστε να βοηθήσω τους ανθρώπους να δουν από πρώτο χέρι και να κατανοήσουν καλύτερα αξίες, που πιστεύω ότι για όλους μας δεν είναι απλώς κοινές αλλά είναι πραγματικά διαχρονικές», είπε.

Από την πλευρά του ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, CEO, Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, έκανε λόγο για μία γιορτή και νίκη της τεχνολογίας διότι όπως ανέφερε «βλέπουμε με τον καλύτερο τρόπο πώς η τεχνολογία επιτρέπει στην ανθρωπότητα να κοιτάζει το μέλλον της αγκλαλιάζοντας τις παραδοσιακές και παγκόσμιες αξίες».