Μια πολύ σημαντική διάκριση απέσπασε το ΑΠΘ (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) στους τελικούς του Microsoft Imagine Cup 2018, με την ομάδα iCry2Talk του Εργαστηρίου Επεξεργασίας Σήματος και Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΤΗΜΜΥ) του Πανεπιστημίου.

Συγκεκριμένα, η ελληνική ομάδα, υπό την επίβλεψη του καθ. Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη, κατέκτησε τη δεύτερη θέση στον παγκόσμιο τελικό του διαγωνισμού, ο οποίος έλαβε χώρα την Τετάρτη 25 Ιουλίου στο Σιάτλ των ΗΠΑ. Η ομάδα iCry2Talk, η οποία συστάθηκε στα τέλη του 2017, αποτελείται από τους προπτυχιακούς φοιτητές του ΤΗΜΜΥ Ανδρέα Λουτζίδη, Αναστασία Ντράχα και Ιάσονα Χατζηκώστα και τον Καθηγητή Λεόντιο Χατζηλεοντιάδη.

Η βραβευμένη εφαρμογή iCry2Talk χρησιμοποιεί τεχνικές Deep Machine Learning, «μεταφράζοντας» το κλάμα του μωρού και απεικονίζοντάς το σε κείμενο, εικόνα ή φωνή. Δεν είναι η πρώτη φορά που μια ομάδα του ΑΠΘ διακρίνεται στο Microsoft «Imagine Cup». Ομάδες του Πανεπιστημίου, υπό την καθοδήγηση του καθ. Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη, είχαν αποσπάσει διακρίσεις στο διαγωνισμό άλλες οκτώ φορές στο παρελθόν (2004, 2005, 2007, 2011, 2012, 2015, 2016 και 2017).