Αίτηση για ένταξη στις στρατηγικές επενδύσεις του σχεδιαζόμενου συγκροτήματος κέντρων δεδομένων της στην Αττική, που αποτελεί επένδυση άνω των 75 εκατ. ευρώ, κατέθεσε η Microsoft.  Με την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης επί του επενδυτικού σχεδίου, βάσει της νέου νόμου περί στρατηγικών επενδύσεων (4864/2021), κηρύσσεται η έναρξη των διαδικασιών υλοποίησης.

Το έργο αφορά στη δημιουργία ενός Συγκροτήματος Κέντρων Δεδομένων και Τεχνολογικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων. Αποτελείται από τρία Κέντρα Δεδομένων (Data Centers) στο νομό Αττικής με σκοπό την ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους στην Ελλάδα. Τα τρία Κέντρα Δεδομένων έχουν πλήρη αλληλεξάρτηση μεταξύ τους αποτελώντας μια επιχειρηματική, λειτουργική και οικονομική οντότητα, σε τρία σημεία εγκατάστασης.

Πού θα κατασκευαστούν τα Κέντρα Δεδομένων
Το ένα από αυτά θα κατασκευαστεί στο Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος, ενώ τα υπόλοιπα δύο, σε εκτάσεις στο Δήμο Κρωπίας. Οι συγκεκριμένες εκτάσεις χωροθετούνται εντός περιοχών που εμπίπτουν σε καθεστώτα περιβαλλοντικής ή αρχαιολογικής δέσμευσης και δεν αποτελούν δασικές εκτάσεις στο σύνολό τους. Όσον αφορά το data center των Σπατών, θα κατασκευαστεί στο επιχειρηματικό πάρκο της περιοχής σε συνολική έκταση 85 στρεμμάτων  στην περιοχή Βούλια Προκαλήσι, στη λεωφόρο Πικερμίου. Κατανέμεται σε δύο οικοδομικά τετράγωνα, όπου προβλέπονται συνολικές αναπτύξεις 50.700 τ.μ., ενώ το ακίνητο είχε περιέλθει στην κυριότητα της Lamda Development το 2001. Σύμφωνα με το Enterprise Greece, o προϋπολογισμός του έργου όχι μόνο ικανοποιεί τη προϋπόθεση του σχετικού νόμου, όπου προβλέπεται ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης να είναι μεγαλύτερος των 75εκ. ευρώ, αλλά θα ανέλθει και σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν, κατά βιώσιμο τρόπο, άνω των 100 νέων ΕΜΕ (Ετήσιες Μονάδες Εργασίας).

Η προστιθέμενη αξία της επένδυσης αναμένεται να αγγίξει το 1 δισ. ευρώ
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα και αφορά στην εγκατάσταση στη χώρα μας ενός σημαντικού μέρους της νέας τεχνολογικής υποδομής της εταιρείας που σχετίζεται μεταξύ άλλων και με τις δραστηριότητες cloud services. Η προστιθέμενη αξία της αναμένεται να αγγίξει το 1 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που θα αποκτήσει Data Center Region. Η Ελλάδα είναι η 8η χώρα εντός ΕΕ που έχει επιλεγεί από τη Microsoft και η 27η σε όλο τον κόσμο.