Σε φάση υλοποίησης εισέρχεται πλεόν η μεγάλη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ για τα τρία συμπλέγματα data center που θα κατασκευαστούν στα επιχειρηματικά πάρκα Σπάτων και Κορωπίου, καθώς υπεγράφη και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση στον χώρο της τεχνολογίας στη χώρα μας.

Ειδικότερα, η επένδυση της Microsoft αφορά στη δημιουργία τριών κέντρων δεδομένων στην Αττική σε ισάριθμα ακίνητα που έχει αγοράσει με σκοπό την ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών Υπολογιστικού Νέφους (Microsoft Cloud). Το πρώτο θα κατασκευαστεί εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου «Πέτρα – Γιαλού – Βούλια – Προκαλήσι», της Δημοτικής Ενότητας Σπάτων – Λούτσας, του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος και το δεύτερο και το τρίτο στη θέση «Μπουρμπουτσάνα» του Δήμου Κρωπίας.

Η δυναμικότητα του data center στα Σπάτα θα είναι 19,2 MW, διπλάσια αυτών που θα εγκατασταθούν στο Κορωπί (9,6 MW). Ο αμερικανικός κολοσσός χρηματοδοτεί την επένδυση του στην Ελλάδα με ίδια κεφάλαια σε ποσοστό 100%.

Το συνολικό κόστος του επενδυτικού σχεδίου βάσει του υποβληθέντος επενδυτικού φακέλου, ανέρχεται σε 976,168 εκατ. ευρώ χωρίς το ΦΠΑ και αφορά αφενός στις κεφαλαιουχικές δαπάνες αγοράς των οικοπέδων, ανέγερσης των κτιριακών εγκαταστάσεων και αγοράς του απαραίτητου εξοπλισμού ποσού 746,549 εκατ. ευρώ και αφετέρου στις λειτουργικές δαπάνες για χρονικό διάστημα οκταετίας ποσού 229,62 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνουν δαπάνες μισθοδοσίας, δαπάνες διαχείρισης εγκαταστάσεων, συντήρησης κ.α. Σημειώνεται ότι η δημιουργία των τριών data centers της Microsoft είναι η μεγαλύτερη σε ύψος επένδυση που έχει ενταχθεί στο ν. 4864/2021 περί Στρατηγικών Επενδύσεων.