Τεράστιες είναι οι δυνατότητες που ανοίγονται για το οικοσύστημα εταιρειών μικροκυκλωμάτων και ημιαγωγών στην Ελλάδα μέσα από επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που θα συνδυάζουν ιδιωτικά κεφάλαια και δημόσιες επιχορηγήσεις, όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια του 3ου Φόρουμ της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (ΗΕΤiΑ) που διεξήχθη, εχθές, στο ξενοδοχείο Grand Hyatt Athens.

Ενός Φόρουμ το οποίο, όπως δήλωσε o Εμμανουήλ Ζερβάκης, πρόεδρος της ΗΕΤiΑ, φιλοδοξεί να γίνει θεσμός με στόχο την διασύνδεση του οικοσυστήματος και της ανταλλαγής ιδεών, με επίκεντρο τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις στο χώρο.

Ο κ. Ζερβάκης χαρακτήρισε τα μικροκυκλώματα και τους ημιαγωγούς ως το «νέο πετρέλαιο της οικονομίας», σε μια περίοδο που το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς μικροκυκλωμάτων εκτιμάται ότι θα φτάσει στο ασύλληπτο ύψος του 1 τρισ. δολαρίων ως το 2030, σύμφωνα με όσα αναφέρει έρευνα της Mckinsey.

Πρόκειται για μια μεγάλη ευκαιρία ανάπτυξης η οποία τροφοδοτείται κυρίως από τους κλάδους της αυτοκινητοβιομηχανίας, του Internet of Thinks και των Τηλεπικοινωνιών.

Η ΕΕ και η Άπω Ανατολή
«Ψηφιακός μετασχηματισμός χωρίς μικροκυκλώματα και τσιπάκια δεν μπορεί να συντελεστεί», σημείωσε, ενώ, αναφερόμενος στη δράση European Chips Act δήλωσε πως αναμένεται να μοχλεύσει επενδύσεις πάνω από 40 δισ. ευρώ και εξ αυτού του λόγου η Ελλάδα έχει μια μοναδική ευκαιρία να αξιοποιήσει τη χρηματοδότηση από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Να σημειωθεί πως σήμερα, το μερίδιο της Ευρώπης στην παγκόσμια αγορά ημιαγωγών- αξίας 440 δισ. ευρώ- είναι κοντά στο 8% με αποτέλεσμα η ΕΕ να βασίζεται αυτή τη στιγμή σε ημιαγωγούς που κατασκευάζονται στο εξωτερικό (κυρίως από τη νοτιοανατολική Ασία). Η Ελλάδα, κατά τον κ. Ζερβάκη, μπορεί να διεκδικήσει το δικό της κομμάτι της πίτας, με δυνατά της στοιχεία το ανθρώπινο ταλέντο και την τεχνογνωσία της στο σχεδιασμό ημιαγωγών.

Έρχονται χρηματοδοτήσεις και νομικό πλαίσιο
Κατά την τοποθέτησή του ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε, ότι το επόμενο διάστημα σε συνεργασία με τη ΗΕΤiΑ θα αναπτυχθούν όλα τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία και το νομικό πλαίσιο για να ανθίσει η βιομηχανία μικροτσίπ ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Από του βήματος του φόρουμ ο Θωμάς Σκορδάς, Deputy Director General, DG CONNECT, European Commission σημείωσε πως το European Chips Act μαζί του φέρνει επενδύσεις 43 δισ. ευρώ, ενώ τα επόμενα χρόνια αναμένεται να ανακοινωθούν από τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας επενδύσεις που θα αγγίξουν τα 80 δισ ευρώ και θα φέρουν πάνω από 350.000 θέσεις εργασίας.  Ο κ. Σκορδάς αναφέρθηκε, επίσης, στο πρόγραμμα Chips EU, το οποίο ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες, στις 30 Νοεμβρίου, και δρομολογεί πιλοτικές γραμμές παραγωγής μικροτσίπ και τη γεφύρωση του χάσματος από το εργαστήριο στο εργοστάσιο.