Ένεκα της οικονομικής αβεβαιότητας, η ανάπτυξη στον τομέα mobile θα είναι μικρότερη από αυτή που είχε εκτιμηθεί αρχικά, όπως καταγράφει η εταιρεία ερευνών αγοράς IDC στην τελευταία της μελέτη. Ως εκ τούτου, οι επενδύσεις στο ΙΤ παγκοσμίως θα αυξηθούν κατά 4,1%, αντί του αρχικού 4,6% που είχε εκτιμήσει αρχικά η IDC.

Πηγή: Gartner, Aπόδοση: Γιώργος Φετοκάκης, gfetokakis@boussias.com

Οι ασαφείς μακροοικονομικές συνθήκες στις αναπτυσσόμενες αγορές – που σύμφωνα με την IDC επηρεάζονται, μεταξύ άλλων, από την κρίση στην Ουκρανία και την οικονομική ύφεση στην Κίνα – όπως και η απροσδόκητα μειωμένη ανάπτυξη στο τομέα mobile (smartphones & tablets), έκαναν την IDC να διορθώσει προς τα κάτω την αρχική της πρόβλεψη για τις εκτιμώμενες επενδύσεις στο ΙΤ παγκοσμίως. Το 2013 οι επενδύσεις στο ΙΤ σε όλον τον κόσμο είχαν αυξηθεί κατά 4,5%, ενώ φέτος το σχετικό ποσοστό ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα «περιοριστεί» στο 4,1% (αντί του αρχικού 4,6%). Παράλληλα, με το πάγωμα της ανάπτυξης στην αγορά smartphones μετά την φαινομενική αναζωογόνησή της πέρσι, καταγράφηκε μια υποχώρηση στις πωλήσεις των tablets το τελευταίο τρίμηνο, σε σχέση με αυτήν που είχε προβλεφθεί αρχικά, όπως σημειώνει η IDC.

Ιδιαίτερα η κρίση στην Ουκρανία επηρεάζει τις οικονομίες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Μόνο για τη Ρωσία η IDC εκτιμά ότι οι επενδύσεις στο ΙΤ θα μειωθούν κατά 1%. Oι αρνητικές εξελίξεις στη Ρωσία θα μπορούσαν να επηρεάσουν και τις γειτονικές χώρες. Αλλά και στην Κίνα παραμένει ένας παράγοντας αβεβαιότητας, σύμφωνα με την έρευνα. Από τη μία παρατηρείται εκεί μια σημαντική αύξηση στις επενδύσεις που γίνονται στο ΙΤ και από την άλλη οι ειδικοί προβλέπουν ότι η αύξηση του ΑΕΠ φέτος και την επόμενη χρονιά θα μπορούσε να πέσει κάτ

ω από το 7%. Μια εξέλιξη που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις επενδύσεις στο ΙΤ γενικότερα.

Τo cloud γίνεται όλο και πιο σημαντικό
Αυτή η αστάθεια σε συνδυασμό με την μακροοικονομική αβεβαιότητα σε πολλές αναπτυσσόμενες αγορές, επηρεάζουν τις επενδύσεις στο ΙΤ, οι οποίες αφορούν κυρίως στην αντικατάσταση παλιού εξοπλισμού (servers, μνήμες και εξοπλισμός δικτύου) και την παροχή υπηρεσιών IT – αν και ένας αυξανόμενος αριθμός επιχειρήσεων τοποθετούν ένα όλο και μεγαλύτερο μέρος του παραδοσιακού IT budget στο cloud, όπως σημειώνει η IDC. Σύμφωνα με την IDC, έως το τέλος του 2014 σχεδόν το 10% των επενδύσεων στο software θα διοχετευτεί σε τεχνολογίες cloud, ενώ το 15% όλων των επενδύσεων για servers και μνήμες θα απορροφηθεί από τον τομέα «Infrastructure-as-a-Service». Κάτι, που σύμφωνα με τους αναλυτές, ανοίγει νέες δυνατότητες στους πάροχους λύσεων cloud.

Τόσο οι επενδύσεις στο παραδοσιακό IT όσο και στο cloud έχουν ως σκοπό να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες σε servers και storage, όπως και τη διαχείριση των συνεχώς αυξανόμενων όγκων δεδομένων. Για να αξιολογηθούν τα δεδομένα που συλλέγονται, θα υπάρχει, σύμφωνα με τη μελέτη της IDC μια αυξημένη ζήτηση σε εργαλεία ανάλυσης και λύσεις Big Data. Ιδιαίτερα η μετάβαση σε υβριδικές ή private λύσεις cloud θα καθορίσει, σύμφωνα με την IDC, τα έξοδα που θα γίνουν στο ΙΤ τα επόμενα δύο με τρία χρόνια. Για τη Δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ, η IDC προβλέπει μια ανάπτυξη της τάξης του 2%, επειδή σε αυτές τις περιοχές η οικονομία έχει, πλέον, σταθεροποιηθεί. Για τα IT Services ο σχετικός ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται στο 2% περίπου.