Όσο κι αν λες ότι τα έχεις δει όλα στον κόσμο των ΤΠΕ ως «παλιός», πάντα θα προκύπτει κάτι καινούριο, που θα σε κάνει να αναρωτιέσαι «από πού ξεφύτρωσε αυτό, τώρα;» Να, όπως καλή ώρα το mail που κατέφθασε μια ωραία πρωία, στα μέσα Μαρτίου στο inbox μου με αποστολέα τον Tim Berners-Lee. Τον ποιόν; Ναι, αυτόν που καταλάβατε – ένας είναι ο (sir) Tim! Και λοιπόν; τι ήθελε; Μα, να χτυπήσει καμπανάκι σε μένα και σε κάμποσες ακόμα χιλιάδες δημοσιογράφους απ’ όλο τον κόσμο, φαντάζομαι -το ότι του είχα πάρει συνέντευξη, όταν είχε έλθει στην Αθήνα πριν από πολλά χρόνια, μάλλον δεν μου δίνει κάποιο παραπάνω δικαίωμα…

Ο εφευρέτης του Παγκόσμιου Ιστού, που υπέγραφε αυτό το mail μαζί με την συνιδρύτρια του World Wide Web Foundation, Rosemary Leith, ανησυχεί σφόδρα 32 χρόνια μετά, για το «ξεστράτισμα» από τα δικά του ιδεώδη και το ολοένα διευρυνόμενο ψηφιακό χάσμα, που η πανδημία τον τελευταίο χρόνο το έκανε ακόμα βαθύτερο, ειδικά για τους νέους. Βεβαίως, αναγνωρίζει τον κομβικό ρόλο που έπαιξε το δημιούργημά του όλο αυτό τον καιρό, εν είδει «ομφάλιου λώρου» για τον καθένα μας ώστε να αντιμετωπίσουμε τις τρομερές προκλήσεις της εποχής και να «γεννήσουμε» το καινούριο μέλλον μας. Όμως, από την άλλη, βλέπει πως ο ένας στους τρεις ανθρώπους βρίσκονται στη λάθος πλευρά του χάσματος, χωρίς τη δυνατότητα να συνδεθούν στον Ιστό για να εκφράσουν τις ιδέες και τα ταλέντα τους, κι αυτό δεν του αρέσει καθόλου!

Τι ζητάει, λοιπόν, με τα καμπανάκια και τα mail; Να δώσουμε σύνδεση και «εργαλεία» σ’ αυτούς που θα τα αξιοποιήσουν για να «ταρακουνήσουν» και να ευαισθητοποιήσουν τις τοπικές κοινωνίες, να παρουσιάσουν τις νέες δυνατότητες και να πρωτοστατήσουν σε κινητοποιήσεις για συμπερίληψη. Το Foundation διάλεξε κιόλας τους πρώτους εννιά, νέες και νέους ακτιβιστές στην Ασία και την Αφρική, όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη. Μας παροτρύνει να στηρίξουμε αυτούς τους influencers-για-καλό-σκοπό, ώστε να δημιουργηθεί μια παγκόσμια κοινότητα, βασισμένη σ’ έναν διαφορετικό Ιστό, αλλά επίσης να πάρουμε όλοι -κράτη και πολίτες- μέτρα προκειμένου να μειωθεί η βία, η παραπληροφόρηση και το τοξικό περιεχόμενο στο web.
Ρομαντική ουτοπία; Το μέλλον θα δείξει. Εγώ, πάντως, sir Tim, το έγραψα και αμαρτίαν ουκ έχω…