Eν όψει του DevOps Conference που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιουνίου 2023, στο Αμφιθέατρο ΟΤΕAcademy, ο Global DevOps Practice Lead της Accenture, μιλάει στο netweek για την εξέλιξη του DevOps και το ρόλο τους στις σύγχρονες εταιρείες. 

netweek: Nα ξεκινήσουμε πρώτα με μια εισαγωγή του ποιος είστε και ποιος είναι ο τομέας εμπειρογνωμοσύνης και ευθύνης σας;

Mirco Hering: Είμαι ο WW DevOps Leader στην Accenture. Αυτό σημαίνει ότι φροντίζω το έργο μας στον χώρο του DevOps, τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε για να υποστηρίξουμε τις δεσμεύσεις μας και τις συμβουλές που παρέχουμε στους C-level executives που αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό του οργανισμού με προσεγγίσεις όπως το Agile, DevOps πάντοτε λαμβάνοντας υπόψη το quality engineering. Οπότε το κάνω αυτό και ως σύμβουλος αλλά και απευθείας ο ίδιος στο πεδίο όπου συμβαίνουν οι μετασχηματισμοί. Χρησιμοποιώ, λοιπόν, όλες αυτές τις εμπειρίες για να τις μοιραστώ με την παγκόσμια κοινότητα, σε αναρτήσεις social media και συνέδρια όπως το δικό σας, και βρίσκω ότι είναι τρομερά συναρπαστικό να μοιράζομαι την εμπειρία με άτομα που έχουν παρόμοιες εμπειρίες από την προσπάθεια να το κάνουν για να αποκτήσουν τις γνώσεις.

Για να σας γνωρίσει καλύτερα το Ελληνικό κοινό μας, θα θέλατε να μοιραστείτε μερικές πληροφορίες για το βιβλίο σας, που κυκλοφόρησε το 2018;

Το 2018, δημοσίευσα το βιβλίο «DevOps for the Modern Enterprise» και πραγματικά πίστευα ότι υπήρχε ένα κενό στην αγορά για ένα βιβλίο DevOps που εξετάζει τους μεγαλύτερους οργανισμούς. Επομένως, όχι ο οργανισμός που έχει ένα πολύ συγκεκριμένο full stack, αλλά ο οργανισμός που ασχολείται με legacy τεχνολογίες που ασχολούνται με πολύ περίπλοκα περιβάλλοντα, θα φέρει κοντά τους υπεργολάβους με το δίκτυο συνεργατών, με μια διαφορετική διαμόρφωση συμβάσεων. Και ήθελα να γράψω ένα βιβλίο που να βοηθά τους CIO και τους αρέσει λίγο πολύ σε όλα τα επίπεδα, να ασχολούνται με αυτό. Μέρος αυτού που κάνω στο βιβλίο μου είναι ότι στο τέλος κάθε κεφαλαίου, παρέχω μερικές ασκήσεις που ο καθένας μπορεί να εφαρμόσει. Τα χρησιμοποιώ στη συμβουλευτική μου, αλλά τα έχω περιγράψει με ένα επίπεδο λεπτομέρειας που ελπίζω ότι πολλοί άνθρωποι μπορούν να το πράξουν μόνοι τους. Αυτήν την προσέγγιση δεν την είδα σε πολλά βιβλία και αυτό ήταν το έργο του πάθους μου για να βεβαιωθώ ότι έχουμε μια τέτοια προσθήκη στην λογοτεχνία της βιομηχανίας μας.

Πώς τοποθετούν οι οργανισμοί τα DevOps στο επίκεντρο των δυνατοτήτων υιοθέτησής τους ως ένα νέο σύνολο πρακτικών και κατευθυντήριων αρχών. Μπορείτε να εξηγήσετε γιατί το βλέπουμε αυτό να συμβαίνει στις παγκόσμιες τάσεις;

Σκεφτείτε το λοιπόν με αυτόν τον τρόπο. Το λογισμικό οδηγεί τον κόσμο, πράγμα που σημαίνει ότι στο τέλος της ημέρας κάθε οργανισμός είναι κατά κάποιο τρόπο μια επιχείρηση λογισμικού. Το DevOps είναι το μοναδικό σύνολο πολιτιστικών και τεχνικών πρακτικών που επιτρέπει στους οργανισμούς να βελτιώνονται. Έτσι, αντί για πολύ συγκεκριμένους τομείς όπως το DevOps ή platform engineering, είναι ένας γενικός όρος που καλύπτει όλα όσα βελτιώνουν το engineering. Το DevOps δεν προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον τρόπο με τον οποίο επιλύετε αποτελεσματικά ένα επιχειρηματικό πρόβλημα. Δεν είναι πώς να φτιάξεις ένα προϊόν που θέλει ο πελάτης. Δηλαδή με τους επιχειρηματικούς φορείς, βλέπουμε την δημιουργικότητα της τεχνολογίας. Αυτό που κάνει το DevOps είναι η διαχείριση του περιεχόμενου όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, να το εισάγει στην παραγωγή για να συντομεύει ο χρόνος παράδοσης, έτσι ώστε οι άνθρωποι να γνωρίζουν πόσο ικανοποιημένος είναι ο πελάτης μας που παραλαμβάνει το προϊόν μας. Το 90% των ανθρώπων αναφέρουν ότι η επιτυχία οφείλεται στα εργαλέια και σε κάνουν να το πιστέψεις. Πρέπει να τα φέρεις όλα μαζί – κουλτουρα, πρακτικές, αρχές και εργαλεία. Αυτό σημαίνει ότι για τους οργανισμούς που θέλουν πραγματικά να αλλάξουν, πρέπει να ακολουθήσουν αυτές τις αρχές και να καταλάβουν πώς λύνουν το πρόβλημά τους. Όπως και ο στόχος εδώ δεν είναι να είστε ο πιο αναπτυγμένος οργανισμός DevOps.

Πρέπει να καταλάβετε πώς να λύσετε τα προβλήματά σας με lean τεχνικές όπως το value stream mapping και, στη συνέχεια, να χρησιμοποιήσετε το DevOps για να πείτε OK, εδώ είναι ένα συγκεκριμένο πρόβλημα που μπορώ να αντιμετωπίσω και μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτό το εργαλείο, αυτήν την τεχνική με αυτό το shift-of-mindset. Ειλικρινά, σε 20 περίπου χρόνια που κάνω αυτή τη δουλειά, δεν εντόπισα πιο ολοκληρωμένη εργαλειοθήκη και ανοιχτόμυαλη κοινότητα όπως αυτήν του DevOps. Γι’ αυτό εξακολουθώ να είμαι παθιασμένος με το να έχω το DevOps στον επίκεντρο της όλης προσπάθειας.

Ακούω στα σχόλια σας ότι αναφέρατε τα μεταβατικά ταξίδια οργανισμών προς DevOps, την υιοθέτηση και την οικοδόμηση νέων δεξιοτήτων ώστε το εταιρικό δυναμικό να μπορεί πραγματικά να υιοθετεί συνεχώς ένα νέο σύνολο πρακτικών και αρχών. Τι είδους προκλήσεις αντιμετωπίζουν σήμερα οι οργανισμοί;

Ναι, νομίζω ότι υπάρχει μία πρόκληση που είναι μαζί μας για πολλά, πολλά χρόνια και είναι ακόμα εκεί. Και υπάρχει μια νέα πρόκληση. Έτσι, η παλιά πρόκληση που έχουμε τώρα εδώ και πολλά χρόνια είναι απλώς η αρχιτεκτονική. Έτσι, στο τέλος της ημέρας, τα παλαιότερα συστήματα έχουν εξελιχθεί σε κάτι που είναι πολύ περίπλοκο και δύσκολο να διαχειριστεί κάποιος τις όποιες υφιστάμενες εξαρτήσεις, ένα είδος ενσωματώσεων, το οποίο περιορίζει ό,τι μπορείτε να κάνετε εύκολα με το DevOps uplift. Εάν έχετε 10 εφαρμογές και μία από αυτές έχετε πολύ αμοιβαία ρύθμιση DevOps, αλλά εξακολουθούν να εξαρτώνται από τις άλλες εννέα, τότε όσον αφορά την ταχύτητα, την αξιοπιστία, την ασφάλεια, δεν πρόκειται να κάνουν τη διαφορά που θέλατε να κάνετε. Επομένως, από αυτή την οπτική γωνία, αυτό που αποκαλώ διάσπαση της αρχιτεκτονικής σε μικρότερα στοιχεία θα είναι μια από τις βασικές προκλήσεις.
Αναφέρομαι σε συνεχή βάση στο βρώμικο μυστικό του DevOps που αφορά το γεγονός ότι η αρχιτεκτονική καθορίζει πόσο γρήγορα μπορείτε να κινηθείτε. Αν μπορείτε να ορίσετε μια αρχιτεκτονική monolith σε ένα container, αυτό δεν σας κάνει απαραίτητα καλύτερους.

Παρατήρησα ότι στις σκέψεις που διατυπώσατε αναφερθήκανε στον χρόνο παράδοσης. Πιστεύετε έντονα στις μετρήσεις DORA (DevOps Research and Assessment);

Είμαι πολύ πιστός και νομίζω ότι απαιτούνται, αλλά δεν επαρκούν. Αυτό που εννοώ με αυτό είναι ότι είναι σε high abstraction level, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να αλλάξετε πριν δείτε αυτή την αλλαγή. Νομίζω ότι πρέπει να έχετε ένα είδος tree metrics που τροφοδοτούν αυτήν την αλλαγή, ώστε να γνωρίζετε ότι η συγκεκριμένο περιοχή στην οποία επικεντρώνεστε, λύνει και συγκεκριμένες προκλήσεις σας.

Μην ξεχνάτε λοιπόν τη δεύτερη πρόκληση. Όπως τώρα έχουμε μπει σε έναν κόσμο όπου η ταχύτητα και αυτά που μπορούμε να πράξουμε με την τεχνολογία είναι απίστευτα πολλά. Έτσι, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια νέα λύση σε ένα τηλεφωνικό κέντρο που βασίζεται αποκλειστικά στο cloud με call center agents βασισμένους σε τεχνητή νοημοσύνη. Τώρα η ενδιαφέρουσα πρόκληση είναι ότι η εταιρική μας διακυβέρνηση και η διαδικασία και ο τρόπος που σκεφτόμαστε, δεν ανταποκρίνονται στις παρούσες συνθήκες. Έτσι, από τη μία πλευρά, έχουμε αυτό το είδος legacy αρχιτεκτονικής και από την άλλη πλευρά, έχουμε απίστευτα ισχυρές δυνατότητες. Απαιτείται περισσότερος έλεγχος αλλά δεν έχουμε υιοθετήσει πραγματικό το mental model για να επιτύχουμε αυτό το σενάριο. Και θα σας δώσω μια αναλογία. Αν θέλετε να δημιουργήσετε μια καταστροφή, χρειάζεστε αυτοματισμό. Και νομίζω ότι αυτό είναι πολύ καλό διότι στον παλιό κόσμο, όταν αναπτύσσατε μία φορά το τρίμηνο χειροκίνητα, θα μπορούσατε να τα θαλασσώσετε. Μπορώ άθελα μου με ένα λάθος, να γίνω αιτία ενός μεγάλου συμβάντος η περιστατικού που θα επηρεάσει την επιχειρησιακή συνέχεια στο σύνολο ενός κέντρου δεδομένων. Αυτό μπορεί να καταστρέψει εκατοντάδες εταιρείες. Άρα για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πολυπλοκότητα και τη δύναμη που έχουμε στα χέρια μας απαιτεί διαφορετικό τρόπο σκέψης. Και έτσι, για μένα, αυτή είναι η νέα αλλαγή, μεσω ΑΙ, ChatGPT και Copilot, πρόκειται να μας δώσει πολλές νέες δυνατότητες.

Αυτό με φέρνει στην τελευταία ερώτησή μου σχετικά με το, τι μας επιφυλάσσει το μέλλον του DevOps;

Νομίζω ότι το μέλλον είναι πολύ ξεκάθαρο για τη βελτίωση του engineering. Κάπως λύσαμε τον τρόπο ανάπτυξης. Πώς δημιουργούμε περιβάλλοντα. Ξέρω ότι είναι ακόμα αποσπασματικό. Πολλοί οργανισμοί εξακολουθούν να παλεύουν με αυτό, αλλά είναι ένα λυμένο πρόβλημα που απαιτεί επιμονή. Αυτό που θα δούμε τώρα είναι η συμμετοχή του Copilot, σε οποιαδήποτε μορφή μπορούμε να φανταστούμε, όπως εικονικοί συνάδελφοι που θα αρχίσουν να μας βοηθούν να γράφουμε κώδικα. Θέλω να αναλύσω ένα περιβάλλον ή οποιεσδήποτε άλλες απαιτήσεις που έχουμε από την σκοπιά του προγραμματιστή και να μας καθοδηγήσω σε αυτή τη διαδικασία που είναι καταπληκτική.

Άρα θα μας δώσει 50% επιπλέον ή 60% επιπλέον χρονική χωρητικότητα. Τι σημαίνει αυτό από την σκοπιά του προγραμματιστή; Κάτι που ήδη πράττω στον οργανισμό μου, είναι ότι οι νεότεροι άνθρωποι, πρέπει να αρχίσουν να εστιάζουν στην αξία διαφορετικών δεξιοτήτων. Γνωρίζετε πώς να δημιουργήσετε έναν αγωγό Jenkins η πως δημιουργείται ένα CD pipeline. Είναι κάτι που πρόκειται να αφαιρεθεί από τις αρμοδιότητες στελεχών. Έτσι, θα υπάρχει λιγότερη επαναλαμβανόμενη εργασία και περισσότερη επικεντρωμένη στην επίλυση προβλημάτων, την οποία ειλικρινά βρίσκω αναζωογονητική ως προσέγγιση, καθώς πιστεύω ότι θα είναι πολλά υποσχόμενη στο να διαμορφώσουμε μια νέα ικανότητα να λύσουμε πολύπλοκα προβλήματα.
Λοιπόν, είμαι πολύ ενθουσιασμένος με αυτό και νομίζω ότι η τάση που ξεκίνησε πριν από περίπου δύο χρόνια γύρω από τις πλατφόρμες προγραμματιστών και το είδος της μηχανικής διακυβέρνησης, αυτές είναι το επόμενο είδος δυνατοτήτων που θα εξετάσουμε αναφερόμενος στα golden path, backstage, ξέρετε ότι τέτοια πράγματα θα γίνουν τόσο παραγωγικά όσο τα CD pipelines, Jenkins και Azure DevOps.