Με ακόμα μία ανεπιθύμητη εξέλιξη, η οποία πάντως ήταν προδιαγεγραμμένη με βάση τους μέχρι στιγμής χειρισμούς της εταιρείας, βρέθηκαν χτες αντιμέτωποι οι ομολογιούχοι της MLS. Η εταιρεία Πληροφορικής, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και από πέρσι τον Μάιο έχει περιέλθει σε κρίση διαρκείας, με πολλαπλά κρούσματα ασυνέπειας προς τους ομολογιούχους, ανακοίνωσε ότι αδυνατεί να καταβάλλει την πληρωμή των κουπονιών του ομολόγου ΜΛΣ01 αξίας 4 εκατ. ευρώ, επικαλούμενη τη δυσμενή οικονομική συγκυρία που έχει διαμορφωθεί στην αγορά, εξαιτίας του κορονοϊού.

Σημειώνεται πως τα κουπόνια του του ΜΛΣ01 έληγαν, σύμφωνα με τους όρους του ομολογιακού προγράμματος, στις 12 Οκτωβρίου του 2020. Λίγα 24ωρα πριν από την προγραμματισμένη καταβολή τους η εταιρεία ζήτησε τη μετάθεση, κατά τρεις μήνες, της αποπληρωμής των κουπονιών και εν συνεχεία να πληρώνονται ανά εξάμηνο και όχι ανά τρίμηνο. Η τρίμηνη παράταση εξέπνευσε χτες, με την εταιρεία να ανακοινώνει ότι «θα προσπαθήσει να έρθει σε διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους και τον εκπρόσωπο των ομολογιούχων, την Beta Χρηματιστηριακή».

Σύμφωνα με πληροφορίες του NetFAX, η Beta Χρηματιστηριακή αναμένεται να απευθυνθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενεργοποιώντας τα θεσμικά όργανα, ώστε να συνδράμουν, καθώς έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, είναι με δεμένα τα χέρια . Και τούτο διότι, παρά τις αλλεπάλληλες γενικές συνελεύσεις των ομολογιούχων που έχουν συγκληθεί, σε καμία εξ αυτών δεν επετεύχθη η απαιτούμενη απαρτία των 2/3 ώστε να ληφθούν αποφάσεις για την καταγγελία ή την τροποποίηση των ομολογιακών προγραμμάτων. «Με δεδομένο ότι οι γενικές συνελεύσεις δεν οδηγούν πουθενά, για να υπάρξει εξέλιξη στην υπόθεση με τα ομόλογα της MLS, θα πρέπει ή να αλλάξει η διοίκηση της εταιρείας ή να έρθει η παρούσα διοίκηση με νέο ομολογιακό πρόγραμμα», σχολιάζουν πηγές με γνώση του θέματος.

Συνέχεια στο σίριαλ με τις πληρωμές ακόμα δύο ομολόγων

Το σίριαλ με πρωταγωνιστές τους ομολογιούχους αναμένεται να έχει και συνέχεια, καθώς στις 26 Ιανουαρίου λήγει η παράταση αποπληρωμής για τα κουπόνια του ομολόγου ΜΛΣ03. Στις 28 Φεβρουαρίου εκπνέει η παράταση αποπληρωμής για τα κουπόνια του ομολογιακού δανείου ΜΛΣ02. Σε νομικό επίπεδο, αυτό που μπορούν να κάνουν πλέον οι ομολογιούχοι είναι να ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους, μέσω της Beta Χρηματιστηριακή, η οποία βρίσκεται σε συζητήσεις με δικηγορικό γραφείο για το ενδεχόμενο λήψης νομικών πρωτοβουλιών κατά της εταιρείας.

Σε νομικό επίπεδο, αυτό που μπορούν να κάνουν πλέον οι ομολογιούχοι είναι να ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους, μέσω της Beta Χρηματιστηριακή, η οποία βρίσκεται σε συζητήσεις με δικηγορικό γραφείο για το ενδεχόμενο λήψης νομικών πρωτοβουλιών κατά της εταιρείας.