Μνημόνιο συνεργασίας-προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας υπεγράφη την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019.

Το Μνημόνιο υπέγραψαν οι Υπουργοί ΨΗΠΤΕ, Νίκος Παππάς, και Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης. Με το Μνημόνιο θεσμοθετείται και διευρύνεται η συνεργασία των δύο Υπουργείων στον τομέα του διαστήματος, αποσκοπώντας στην αύξηση των δυνατοτήτων της χώρας στον τομέα της άμυνας, την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων του Δημοσίου, με κατά το δυνατόν, ενιαίο τρόπο, την αύξηση της ικανότητας σχεδίασης, παραγωγής και αξιοποίησης, στην Ελλάδα, διαστημικών συστημάτων και εφαρμογών και, τέλος, τη δημιουργία και αξιοποίηση εθνικών υποδομών στον τομέα του διαστήματος.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, στο χαιρετισμό του τόνισε, μεταξύ άλλων: «…Με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας ανοίγει μια καινούργια σελίδα στην υλοποίηση των εφαρμογών διττής χρήσης και την αξιοποίηση του συνόλου των διαστημικών εφαρμογών από την ελληνική Πολιτεία με σαφή προτεραιότητα στην άμυνα της χώρας…».

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, στο χαιρετισμό τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Με την εξωστρέφεια που μας διακρίνει, αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες και εκσυγχρονίζουμε το υλικό και τις μεθόδους μας. Είναι πολύ σημαντική για εμάς, η επιχειρησιακή αξιοποίηση της τεχνολογικής καινοτομίας. Κορωνίδα στον τομέα αυτό αποτελεί η πρόσφατη εκτόξευση του τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου Hellas Sat 4, η οποία δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να έχει ισχυρή θέση στο διεθνή διαστημικό χάρτη παρέχοντας δορυφορικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου όπου απαιτηθεί. Παράλληλα, θα παρέχει στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αυτάρκεια καθώς και απολύτως αξιόπιστες δορυφορικές επικοινωνίες, αναβαθμίζοντας αισθητά τις δυνατότητές μας στο πεδίο αυτό…».