To περιοδικό netweek «διαβάζει το μέλλον»… όχι στην παλάμη, αλλά στην πιο σύγχρονη προέκταση της, το smartphone που ήδη αλλάζει το επιχειρηματικό οικοσύστημα και την καθημερινότητα μας με νέες εφαρμογές.
Η επόμενη τεχνολογική «επανάσταση» αφορά ήδη την συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού και είναι μια επανάσταση «τσέπης». Ή τσάντας, ανάλογα με το που φιλοξενείτε το smartphone σας, τη συσκευή που σε λιγότερο από δύο δεκαετίες έγινε ο απόλυτος enabler της ψηφιακής αναβάθμισης του συνόλου σχεδόν του πληθυσμού. Γιατί μπορεί οι εξελίξεις στο χώρο των υπολογιστών και της διασύνδεσης τους να μας έβαλαν στην ψηφιακή εποχή, αλλά ήταν τα smartphones που έβαλαν την ψηφιακή εποχή στα χέρια όλων. Ανεξαρτήτως τεχνολογικού background, γνώσεων ή ενδιαφερόντων, tech υποδομής ή ακόμα και διάθεσης για ψηφιακό μετασχηματισμό. Και το κατάφεραν μετατρέποντας όλο και περισσότερες διαδικασίες της πραγματικής ζωής σε apps.
Από το πρωινό ξύπνημα με κάποιο ειδικό app/ξυπνητήρι, μέχρι τις τραπεζικές συναλλαγές, τα παιχνίδια ή το φλερτ, μέχρι τον έλεγχο και την αντιμετώπιση του Covid-19.
Τέσσερις δεκαετίες πριν, στο μακρινό και «αναλογικό» 1983, ο Steve Jobs φαντασιώθηκε μια αγορά όπου κάποιος θα μπορεί να αγοράζει software εφαρμογές από το τηλεφωνικό δίκτυο. Σήμερα, δώδεκα μόλις χρόνια μετά την καμπάνια “There is an app for that” της Apple, και λιγότερο από μία δεκαετία από τα πρώτα app stores, τα mobile apps αυξάνονται και πληθύνονται και κατακυριεύουν την γη.
Οι χρήστες smartphones του ανεπτυγμένου κόσμου καταναλώνουν περίπου 3,5 ώρες τη μέρα στα app των κινητών τους, εκτοξεύοντας την αγορά mobile apps. Σύμφωνα με την ειδικό στη συλλογή data της βιομηχανίας εφαρμογών smartphone, Αpp Annie, μέσα στο 2021 ξοδεύτηκαν 133 δισεκατομμύρια δολάρια σε mobile apps, σε μια άνοδο 25% περίπου από την προηγούμενη χρονιά. Εντυπωσιακή δυναμική για μια αγορά που κατά την Statista το 2012 άξιζε περίπου 53 δις δολάρια και το 2019 εκτιμήθηκε να έχει συνολική αξία 462 δις δολάρια, με 4,42 εκατομμύρια προϊόντα/ apps. Παρουσιάζει δε αυξημένη δυναμική και ανοδικές τάσεις που ως το 2023 θα την αναβαθμίσουν στα 473,5 δις δολάρια!
Tα apps της καθημερινότητας
Η προνομιακή θέα που χαρίζουν στο netweek διοργανώσεις όπως τα Mobile Excellence Awards της Boussias, μας δείχνει ότι η Ελλάδα μπορεί να μην πρωταγωνιστεί σε απόλυτα νούμερα, αλλά ακολουθεί την δυναμική πορεία στον τομέα της καινοτομίας σε ό,τι αφορά τα mobile apps.
Μια εργαλειοθήκη από νέες τεχνολογίες ενσωματώνονται στην αγορά των ελληνικών mobile apps. Και από εκεί στην ελληνική καθημερινότητα. Οι επιλογές είναι πολλές. Υπάρχουν app που διευκολύνουν και αναβαθμίζουν την καθημερινή εμπειρία του πελάτη όπως το νέο app της Goody’s, με το οποίο μπορείς να παραγγείλεις ένα γεύμα από οπουδήποτε πιο εύκολα και ευχάριστα από ποτέ. Ή το αντίστοιχο «My Coffee Island App», το οποίο περνάει από την φάση της ηλεκτρονικής παραγγελιοληψίας στην εποχή του AI, των bot services και του εντοπισμού θέσης. Έτσι ανιχνεύει την πλοήγηση του χρήστη και επικοινωνεί μαζί του ανάλογα με την περίσταση, δίνοντας του πέρα από fun facts, βοήθεια στην πλοήγηση και προτάσεις αγοράς, αλλά και την δυνατότητα να γλιτώσει την ουρά, αφού μπορεί να επιλέξει να παραγγείλει και να πληρώσει καθοδόν, παραλαμβάνοντας χωρίς αναμονή το προϊόν του που θα τον περιμένει στο κατάστημα της επιλογής του σε προκαθορισμένο χρόνο, στον οποίο το σύστημα θα έχει υπολογίσει ότι θα φτάσει.
Και μια που μιλήσαμε για «ουρά», χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Citibill Mobile App που προσφέρει την δυνατότητα σε καταναλωτές συστημάτων ύδρευσης να λαμβάνουν πλέον εξατομικευμένη ηλεκτρονική πληροφόρηση σχετικά με τους λογαριασμούς ΔΕΥΑ, να τους πληρώνουν ηλεκτρονικά, να δηλώνουν βλάβες, ή να αιτούνται ραντεβού ηλεκτρονικά με μηδενική απαίτηση για φυσική παρουσία και πρακτικά καταργεί τις ουρές. Και όλο αυτό το κάνει για διαφορετικές τράπεζες, δήμους, ιδιοκτησίες και υπηρεσίες του ίδιου προσώπου!
«Η πληροφορική έχει δώσει τη δυνατότητα επικοινωνίας στους ανθρώπους ασύγχρονα. Αυτό σημαίνει ότι δε χρειάζεται στο αίτημά σου να βρεθεί κάποιος άλλος στην άλλη άκρη του τηλεφώνου και να σε εξυπηρετήσει ή καλύτερα καταγράψει την αίτησή σου» μας εξηγεί για την νέα φιλοσοφία που γεννά αυτές τις δυνατότητες ο Δημήτριος Βεζέρης, CEO της CITIBILL A.E. «Χρησιμοποιώντας όλες αυτές τις τεχνολογίες, ακόμη και στο «δρόμο» μπορείς να καταχωρήσεις το αίτημά σου και να πάρει το δρόμο την εξυπηρέτησης, χωρίς να χρειάζεται να συγχρονίσουμε δύο ή και περισσοτέρους ανθρώπους μαζί. Δε γνωρίζω αν στη ζωή ενός ανθρώπου αυτά είναι τόσο πολύ αναγκαία, αλλά σίγουρα είναι πάρα πολύ χρήσιμα, όποτε τα χρειαστεί».
Ακόμα και αν τα χρειαστεί, απλώς για να «κλείσει» ένα δημοτικό γήπεδο για συγκεκριμένη ώρα, όπως η δυνατότητα του app «Πρώτο Trappaizei» του Δήμου Τρικκαίων και της Mindrop.
Mobile apps εναντίον πανδημίας
Αν θα έπρεπε να διαλέξει κανείς ένα και μόνο τομέα για να αποδείξει την σημασία της τεχνολογίας των mobile app στην καθημερινή ζωή, αυτός θα ήταν η πανδημία. Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές είναι το Covid Pass. H εύχρηστη mobile υπηρεσία της SoftOne δημιουργήθηκε για να λύσει πρακτικά ζητήματα διαχείρισης καθημερινών δραστηριοτήτων (συμπεριλαμβανομένων και συναλλαγών), που προέκυψαν και από τη σχετική νομοθεσία σχετικά με τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας.
«Η ιδέα για τη δημιουργία της υπηρεσίας “COVID PASS” γεννήθηκε «εσωτερικά», από τη στιγμή που τέθηκε και επισήμως σε εφαρμογή η χρήση του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού τον περασμένο Ιούλιο» μας εξηγεί ο Γιάννης Γιωργουλάκης, Head of ERP R&D and Innovation Director της SoftOne. «Διαθέτοντας εμπειρία αλλά και τεχνογνωσία στη σχεδίαση mobile λύσεων, σκεφτήκαμε να αναπτύξουμε μία υπηρεσία που θα διευκολύνει την καθημερινότητα των ανθρώπων της εταιρείας μας, καθιστώντας εξαιρετικά εύκολη και απλή την ανάκτηση και επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού (ή της βεβαίωσης νόσησης, αντίστοιχα) μέσα από οποιαδήποτε φορητή συσκευή. Για το λόγο αυτό, δημιουργήσαμε και μία πρόσθετη, ειδική εφαρμογή που να υποστηρίζει τη λειτουργία της υπηρεσίας μέσα από συσκευές Android».
Η υπηρεσία COVID PASS διευκολύνει ουσιαστικά την καθημερινότητα των χρηστών της, καθιστώντας εξαιρετικά γρήγορη κι απλή την ανάκτηση, επίδειξη και ταυτοποίηση της βεβαίωσης εμβολιασμού τους έναντι του ιού SARS-Cov-2, όποτε αυτή απαιτείται (και πάντοτε στο πλαίσιο όλων των προβλεπόμενων ελέγχων), όπως ενδεικτικά η επίσκεψη και κατανάλωση υπηρεσιών εστίασης ή η χρήση εμπορικών υπηρεσιών μεταφοράς (πχ ακτοπλοϊκές υπηρεσίες) και με την εισαγωγή του πιστοποιητικού εμβολιασμού στο wallet κάθε φορητής συσκευής. «Αντιλαμβανόμενοι βεβαίως τη χρησιμότητα της υπηρεσίας στην πράξη, και με υψηλό αίσθημα ευθύνης, αποφασίσαμε να συνδράμουμε την ευρύτερη προσπάθεια ανάληψης δράσεων για τη διαχείριση των προκλήσεων της πανδημίας, διαθέτοντας την υπηρεσία εντελώς δωρεάν για όλους τους πολίτες. Και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την απήχηση της οποίας έχει τύχει, καθώς σήμερα χρησιμοποιείται από περισσότερους από 60.000 συμπολίτες μας».
Αλλά και το δημόσιο σύστημα υγείας επιστράτευσε mobile app για να αντιμετωπίσει τις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας. Έτσι όταν ο ΕΟΔΥ δημιούργησε τις «Κινητές Ομάδες Υγείας ειδικού σκοπού» (ΚΟΜΥ), για τη λήψη δειγμάτων και τη διενέργεια τεστ για ανίχνευση κρουσμάτων COVID-19 σε κάθε σημείο της Επικράτειας και στις πύλες εισόδου της χώρας, το Epidemic Surveillance, της MediSys ανέλαβε να επικοινωνεί τα δεδομένα ασύρματα με τα κεντρικά, όπου και όταν οι ομάδες έρχονταν σε επαφή με το δίκτυο κινητής. Στη συνέχεια αλγόριθμοι ΑΙ, IoT και οι ειδικοί μηχανισμοί επιτρέπουν στον ΕΟΔΥ αλλά και τις ΚΟΜΥ να παρακολουθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα πανελλαδικά και να προετοιμάζουν τις δράσεις τους ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων ανά περιοχή, παρακολουθώντας στο Live Dashboarding Epidemic Reporting τα συμβάντα σε πραγματικό χρόνο, σε αναλυτικά report της κατάστασης.
«Η φιλοσοφία πίσω από την υλοποίηση αυτής της εφαρμογής ήταν -στα σημεία υψηλής επικινδυνότητας όπου αυξάνονται κατακόρυφα τα κρούσματα- να έχουμε άμεση καταχώριση των rapid tests, ώστε το Υπουργείο Υγείας και η επιτροπή των επιδημιολόγων να έχουν πλήρη εικόνα και ταυτόχρονα να μπορούν να επεξεργαστούν τα δεδομένα» μας εξηγεί ο Γιώργος Πλαβούκος Co-Founder & CEO της MainSys. «Τα mobile apps προσφέρουν λύσεις στο πρόβλημα της άμεσης πληροφόρησης καθώς η εφαρμογή έχει αυτό το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: να βρίσκεται στο σημείο 0, στον χώρο που συμβαίνει κάτι και παράλληλα να διαμοιράζει την πληροφορία στους υπόλοιπους εξουσιοδοτημένους χρήστες. Στην εποχή μας υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για επέκταση της χρήσης των mobile εφαρμογών ειδικά σε καταστάσεις κρίσης όπως για παράδειγμα στον τομέα της πολιτικής προστασίας και της ασφάλειας που απαιτούν άμεση πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο».
Ο ευρύτερος τομέας της υγείας άλλωστε είναι ένας από τομείς όπου τα ελληνικά mobile apps ήδη αλλάζουν το παιχνίδι. Εντυπωσιακότερο στον τομέα ανάμεσα στα ελληνικά apps το «Safebot» της XRobotics το οποίο συνδυάζοντας machine learning και ΑΙ με μια διαρκή ροή δεδομένων από αισθητήρες σε έναν χώρο (ταχύτητα κίνησης , συχνότητα , ένταση ,κινητικό ρυθμό, το θόρυβο, την θερμοκρασία, την υγρασία και την ποιότητα αέρα και τις μεταβολές τους στο χρόνο) παρακολουθεί την ζωή ενός ανθρώπου και εκπαιδεύεται να αναγνωρίζει πότε αυτός χρειάζεται την βοήθεια ενός φροντιστή, τον οποίο και ειδοποιεί και ενημερώνει αυτόματα.
Πανίσχυροι μικροί enablers
Μια ολόκληρη σειρά από ελληνικά app δίνουν τα τελευταία χρόνια δυνατότητες σε επιχειρήσεις να διασυνδέσουν πωλητές, αποθήκες, ERP, σημεία διανομής και επιτόπου εισαγωγής και παροχής δεδομένων μέσω δικτύου, είτε αυτό αφορά το δίκτυο αποθηκών, τα ψυγεία των σημείων πώλησης ή την επιθεώρηση πλοίων όπως το αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου ποιότητας για επιθεωρήσεις πλοίων των Synetics και Φοίνιξ, Νηογνώμων. Με τεχνολογίες που για πρώτη φορά εφαρμόζονται σε mobile εφαρμογές όπως το geolocation η νέα γενιά mobile apps επιτρέπει σε κάθε app να προσφέρει μηνύματα και υπηρεσίες προσαρμοσμένες στην τοποθεσία που βρίσκεται κάθε στιγμή ο χρήστης, ειδικά για αυτόν και εναρμονισμένα και με το ιστορικό των
μετακινήσεων του.
Έτσι τα πιο σύγχρονα mobile apps δίνουν πρωτοφανείς δυνατότητες σε μικρούς ή μεγαλύτερους παίκτες της αγοράς να δημιουργήσουν νέες εναλλακτικές λύσεις για κάθε διαφορετική ανάγκη, αλλά και να επιδράσουν με μοναδικό τρόπο στην καθημερινότητα αλλάζοντας τα δεδομένα για το όριο του εφικτού. H Cosmote με το Asset Tracker App, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του δικτύου της NarrowBand Internet of Things (NB-IoT), δίνει τη δυνατότητα στους επαγγελματίες να ελέγχουν και να παρακολουθούν τη θέση των περιουσιακών τους στοιχείων εν κινήσει, να ενημερώνονται για τις περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως θερμοκρασία, υγρασία, βαρομετρική πίεση και έκθεση στο ηλιακό φως και να προστατεύουν αποτελεσματικότερα τα assets της επιχείρησής τους από τυχόν φθορές ή μη εξουσιοδοτημένη χρήση, απλά μέσα από μια mobile εφαρμογή.
Χαρακτηριστικό και της δύναμης των mobile apps είναι το Dream Lab App που η Vodafone ανέπτυξε πρόσφατα και στην Ελλάδα. Το app -που αρχικά είχε αναπτυχθεί στην Αυστραλία για τη μελέτη κατά του καρκίνου- έδωσε και εδώ στους χρήστες του την δυνατότητα να παρέχουν τις ώρες που δεν χρησιμοποιούν το κινητό τους, την υπολογιστική του δύναμη σε ένα δίκτυο υποστήριξης ιατρικής έρευνας μέσω ΑΙ. Έτσι όσο κοιμάσαι οι επεξεργαστές του κινητού σου δουλεύουν μαζί με αυτούς εκατομμυρίων άλλων κινητών και βοηθούν την ιατρική έρευνα, αυτή την φορά κατά του κορονοϊού και στην υπηρεσία των επιστημονικών ομάδων του project «Corona – AI» του Imperial College London.
Σε συνεργασία πάλι με την Vodafone ο developer Βασίλης Ραφαήλ της Ίασις δημιούργησε το Connect Your City App. Εμπνευσμένο από τα massive multi player online role playing games, αυτό το Real Life Social Gaming app χρησιμοποιεί την «σαγήνη» των ψηφιακών παιχνιδιών ρόλων για να παρασύρει τους χρήστες του στον εθελοντισμό. Οι «αποστολές» του παιχνιδιού είναι εθελοντικές δράσεις στην πραγματική πόλη του παίκτη. Καθώς αυτός τις ολοκληρώνει στον πραγματικό κόσμο κερδίζει πόντους (αλλά και ανταμοιβές) και εξελίσσει τον χαρακτήρα του τόσο στο παιχνίδι όσο και εκτός αυτού, επιδρώντας την ίδια στιγμή θετικά στον πραγματικό κόσμο. «Οι δράσεις της εφαρμογής προσφέρουν στην Generation Z και στους Millennials ένα άκρως ελκυστικό περιβάλλον, ώστε να αποκτήσουν κίνητρα για να κινητοποιηθούν τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο» μας εξηγεί και ο Νίκος Μπαλτάς -Οικονομολόγος (Msc Finance, Uni. Strathclyde), συνιδρυτής, μέλος του Δ.Σ. και γενικός διευθυντής της ΙΑΣΙΣ ΑμΚΕ.
Συμπληρώνοντας αναφέρει ότι οι εθελοντικές δράσεις που υλοποιούνται προέρχονται από μια πληθώρα οργανισμών, δήμων και φορέων που δραστηριοποιούνται στο ανθρωπιστικό και περιβαλλοντικό/οικολογικό πεδίο. Έτσι η κοινωνική καινοτομία εντοπίζεται στην κινητοποίηση των νέων μέσα από το Gamification και την οργάνωση και υλοποίηση εθελοντικών δράσεων σε πραγματικό χρόνο με λίγα βήματα, χαμηλό κόστος και μεγάλη κοινωνική επίδραση.
«Βλέπουμε νέους ανθρώπους να περπατούν στον δρόμο απορροφημένοι στο κινητό τους αδιαφορώντας για τα εξωτερικά ερεθίσματα. Σταδιακά η ψηφιακή τους ζωή γίνεται περισσότερο σημαντική από την πραγματική εμφανίζοντας μειωμένο κίνητρο για την ανάπτυξη προσωπικών δεξιοτήτων και κατ’ επέκταση αδιαφορία για τα κοινά. Το ζήτημα δεν εντοπίζεται στην τεχνολογία και τις αρνητικές προεκτάσεις της, αλλά στον τρόπο με τον οποίο εμείς οι ίδιοι τη χρησιμοποιούμε ως εργαλείο και όχι ως υποκατάστατο της πραγματικής ζωής. Η λύση στην εφαρμογή μας στοχεύει στο reverse engineering σε σχέση με το παρόν πρόβλημα. Με λίγα λόγια, χρησιμοποιεί τα θετικά στοιχεία των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, ώστε να είναι ελκυστική για να προσεγγίσει την Generation Z με τελικό σκοπό όχι να τους εγκλωβίσει στο ψηφιακό περιβάλλον, αλλά να τους οδηγήσει σε μια ζωντανή κοινότητα νέων με εθελοντικές δράσεις, ποικίλα δώρα και προβολή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσα από ψυχαγωγικές δράσεις» λέει χαρακτηριστικά.
Στην ίδια φιλοσοφία και πάλι σε συνεργασία με την Vodafone δημιουργήθηκε και το Scouts4SDGs app, το οποίο ανεπτυγμένο από τον Δημήτρη Μπουφίδη στα πλαίσια και πρότυπα του προσκοπισμού εκπαιδεύει μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά στις αρχές των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.
H μάχη των banking apps
Oι ελληνικές τράπεζες δεν δίστασαν καθόλου να ρίξουν στη μάχη τα mobile apps, τόσο τον ρόλο του υπερόπλου στον αγώνα για το customer loyalty όσο και το εργαλείο που θα αντικαθιστούσε το παραδοσιακό δίκτυο με τους υπαλλήλους των υποκαταστημάτων που έπαψαν να είναι διαθέσιμοι λόγω των lockdown επί πανδημίας.
«Το mobile banking, αποτελεί πλέον βασικό κανάλι εξυπηρέτησης των πελατών μας, στο οποίο συνεχώς επενδύουμε σε νέες δυνατότητες και εργαλεία, υποστηρίζοντας, αφενός μεν, τη συντριπτική πλειοψηφία των καθημερινών συναλλακτικών αναγκών τους, αφετέρου δε, την απόκτηση απλών τραπεζικών προϊόντων», μας λέει ο Δημήτρης Στρογγυλόπουλος, Ανώτερος Διευθυντής Ψηφιακής Τραπεζικής της Alpha Bank.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δημήτρης Πλέσσας, Βοηθός Γενικός Διευθυντής Cards & Digital Business της Εθνικής Τράπεζας μας εξηγεί ότι η Εθνική δίνει μεγάλη προσοχή στο σχεδιασμό της εφαρμογής του mobile banking, την βελτίωση των UX journeys και την εκπαίδευση των πελατών σε αυτά με στοχευμένες καμπάνιες επικοινωνίας, εκπαιδευτικά βίντεο και καθοδήγηση τους μέσω των ψηφιακών δικτύων. «Η Εθνική Τράπεζα είναι η μόνη τράπεζα που προσφέρει ένα ολοκληρωμένο offering μέσω του mobile banking ακολουθώντας μία mobile-first στρατηγική, όπου ο πελάτης μπορεί να κάνει τα πάντα από το κινητό του, χωρίς υπολογιστή και φυσικά χωρίς επίσκεψη σε κατάστημα. Προσέφερε πρώτη στο ελληνικό κοινό το digital onboarding νέου πελάτη, με στόχο να προσεγγίσει τους νέους χρήστες να ξεκινήσουν τη σχέση τους με την Εθνική απευθείας από το κινητό τους.
Η εφαρμογή NBG Mobile Banking, έχει μετεξελιχθεί από ένα κανάλι πληροφόρησης και πραγματοποίησης συναλλαγών, σε έναν προσωπικό βοηθό που επιτρέπει στο χρήστη να διαχειρίζεται εύκολα τα έξοδά του και να κάνει γρήγορα τις συναλλαγές του, να αποκτά νέα προϊόντα τη στιγμή που τα χρειάζεται καθώς και πολλά value added services που προσφέρουμε συνεχώς στο mobile με στόχο την αύξηση του engagement των πελατών με την εφαρμογή μας.
Η Εθνική είναι η μόνη τράπεζα που προσφέρει στους πελάτες της τη δυνατότητα να αποκτήσουν ρευστότητα τη στιγμή που την έχουν ανάγκη, με ένα μικρο-δάνειο με άμεση έγκριση και πίστωση του ποσού στο λογαριασμό του πελάτη. Πρόκειται για μία πλήρως ψηφιακή διαδικασία που αποτελείται από αίτηση, έγκριση και εκταμίευση ποσού. Επιπλέον, η Εθνική παρέχει στους πελάτης της πλήρη διαχείριση των καρτών του από το mobile banking, όπως δήλωση απώλειας/κλοπής, πάγωμα/ξεπάγωμα (ακόμα και για συκεκριμένους τύπους συναλλαγών), αλλαγή & ξεμπλοκάρισμα PIN, διαχείριση ορίων αγορών κ.ά.» όπως εξηγεί για το τέλος της γνωστής πατροπαράδοτης «χαρτούρας» βεβαιώσεων και δικαιολογητικών.
Όπως αναφέρει ο Δημήτρης Στρογγυλόπουλος στο ολοένα και περισσότερο «ψηφιακό» περιβάλλον που λειτουργούμε, η δημιουργία έξυπνων ψηφιακών λύσεων και υπηρεσιών είναι η απάντηση στις αυξημένες απαιτήσεις και προσδοκίες, με γνώμονα πάντα τη βέλτιστη εμπειρία του χρήστη. Αυτό ερμηνεύει και την δυναμική των mobile banking apps. «Για παράδειγμα, ήδη παρατηρούμε αύξηση συναλλακτικής χρήσης μέσω του mobile banking app μας κατά +60% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ήδη 40% των ιδιωτών πελατών μας αποκτούν κωδικούς e-Banking, χρεωστικές ή προπληρωμένες κάρτες εξ αποστάσεως, επίσης από το κινητό τους. H διείσδυσή του mobile στην προσέλκυση νέων πελατών είναι εξίσου εντυπωσιακή, με έναν στους τέσσερις νέους πελάτες να επιλέγει την απομακρυσμένη έναρξη της συνεργασίας του με την Alpha Bank με άμεση απόκτηση λογαριασμού, χρεωστικής κάρτας και web banking σε 15 μόνο λεπτά μέσω του mobile app (χωρίς υπογραφές, χωρίς χαρτιά και φυσικά χωρίς επίσκεψη στο κατάστημα). Το ποσοστό αυτό παραμένει σταθερό από την έναρξη της διάθεσης της βραβευμένης υπηρεσίας digital on-boarding μέσω κινητού, αποδεικνύοντας την ανάγκη των πελάτων για remote τραπεζική εξυπηρέτηση.
Εξάλλου, η βελτίωση της εμπειρίας των πελατών αποτυπώνεται και στους δείκτες ικανοποίησης με τον υπερδιπλασιασμό του tNPS score από την νέα εμπειρία onboarding αλλά και την αύξηση στην βαθμολογία της εφαρμογής myAlpha Mobile στα Stores (Google Play, App Store). Eπιπλέον, επενδύουμε στις ανέπαφες ηλεκτρονικές πληρωμές «με μια κίνηση» με το βραβευμένο MyAlpha Wallet app και την υποστήριξη digital wallets για τις mobile πλατφόρμες Apple Pay, Google Pay, Garmin Pay».
Την μετατόπιση του σημείου εστίασης των πελατών στις οθόνες των κινητών επιβεβαιώνει και ο Δημήτρης Πλέσσας. «Από την αρχή του έτους περισσότεροι από 10,000 ιδιώτες ξεκίνησαν την τραπεζική τους σχέση με την Εθνική τράπεζα από το κινητό τους, ενώ περισσότεροι από 125.000 πελάτες έκαναν την εγγραφή τους στις ψηφιακές πλατφόρμες Internet και το NBG Mobile Banking της Εθνικής χωρίς επίσκεψη στο κατάστημα. Από την αρχή του έτους οι πελάτες μας έχουν επιλέξει και προμηθευτεί πάνω από 200.000 προϊόντα, όπως καταθετικούς λογαριασμούς, κάρτες, προθεσμιακές καταθέσεις και ασφάλειες online, μεταξύ των οποίων και περισσότερες από 12.000 εκταμιεύσεις του καταναλωτικού δανείου εξπρές με αυτόματη και άμεση, εντός λίγων λεπτών, έγκριση και εκταμίευση.
Οι ιδιώτες χρήστες των υπηρεσιών του mobile έχουν ξεπεράσει το 1,6 εκατομμύρια καθιστώντας το Mobile Banking της Εθνικής τη δημοφιλέστερη εφαρμογή μεταξύ των Ελληνικών Τραπεζών, κατακτώντας 32% μερίδιο αγοράς. Επιπλέον, σημειώθηκε σε ετήσια βάση αύξηση μεγαλύτερη του 40% σε logins και ενεργούς χρήστες με συναλλαγές και 80% σε αξία συναλλαγών. Μετά την προσθήκη των νέων δυνατοτήτων παρατηρούμε αύξηση στο engagement των πελατών με την εφαρμογή, αφού κατά μέσο όρο πραγματοποιούν 16 login/ μήνα, δηλαδή περισσότερα από 1 login στις 2 ημέρες».