Η Whitetip Investments, που είχε εκπονήσει το σχέδιο εξυγίανσης της Folli Follie, αναλαμβάνει το ρόλο του χρηματοοικονομικού συμβούλου για την αναδιάρθρωση της MLS, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Πληροφορικής, Γιώργος Βακάρος, στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των ομολογιούχων του ομολόγου ΜΛΣ01.

«Η εταιρεία είναι σε δύσκολη κατάσταση. Γίνονται κάποιες πωλήσεις στο Δημόσιο κυρίως στην Κύπρο με tablets, ενώ υπάρχουν και κάποια ευρωπαϊκά προγράμματα, παράλληλα, που τρέχουν. Με αυτά τα δεδομένα η MLS δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το μεγάλο χρέος που έχει. Οπότε θα πρέπει να γίνει η αναδιάρθρωση του χρέους και να μπουν λεφτά από κάποιον επενδυτή για προχωρήσουμε μπροστά. Πρέπει να γίνει ένα restart», δήλωσε ο κ. Βακάρος, περιγράφοντας τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η εταιρεία.

Προκειμένου η MLS να έχει έναν καθαρό ορίζοντα, πράγμα που φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο στην παρούσα συγκυρία, η εταιρεία χρειάζεται να εξασφαλίσει άμεσα κεφάλαια της τάξεως των 3-4 εκατ. ευρώ, τα οποία, αν συνυπολογιστεί το χρέος, ξεπερνούν τα δέκα εκατ. ευρώ. O CEO της MLS δήλωσε ότι η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με την Capital Corinth καθώς και με ακόμη έναν πιθανό επενδυτή, ωστόσο παρά τις επόμενες ερωτήσεις των ομολογιούχων δεν ανέφερε τι θα περιλαμβάνει το σχέδιο αναδιάρθρωσης, αλλά ούτε και το ύψος ενός ενδεχόμενου κουρέματος. «Το σίγουρο είναι ότι χρειάζεται μία μεγάλη αναδιαμόρφωση του χρέους», αρκέστηκε να δηλώσει. Επίσης δεν έδωσε κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη δημοσίευση του business plan, το οποίο θα εκπονήσει η Μazars.

Μέσα στην εβδομάδα οι οικονομικές καταστάσεις του 2019

Αναφορικά με τις οικονομικές καταστάσεις του 2019, οι οποίες δεν έχουν ακόμα δημοσιευτεί, ο κ. Βακάρος απέδωσε την καθυστέρηση σε σειρά ζητημάτων που είχαν προκύψει με τον προηγούμενο ορκωτό λογιστή. «Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα εκδοθεί το πιστοποιητικό ελέγχου του ορκωτού ελεγκτή, ώστε να καταστεί εφικτή η δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων του 2019», επισήμανε. Στις λογιστικές καταστάσεις θα συνεκτιμηθούν και οι οικονομικές επιδόσεις του 2020, μια χρονιά την οποία ο κ. Βακάρος χαρακτήρισε «καταστροφική», με την MLS να καταγράφει ισχνές (σχεδόν μηδενικές) πωλήσεις.

Σε νέο αδιέξοδο οι ομολογιούχοι

Στο μέτωπο των ομολογιούχων, το μέλλον (και εκεί) προδιαγράφεται δυσοίωνο, με δεδομένο ότι ούτε κατά τη γενική συνέλευση της περασμένης Παρασκευής δεν επετεύχθη η απαιτούμενη ελάχιστη απαρτία (66,67%,) προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για την καταγγελία ή την τροποποίηση του. Σημειωτέον ότι το ομόλογο ΜΛΣ01 λήγει σήμερα με τη διοίκηση να προτείνει την παράταση της διάρκειάς του. Προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης στο αδιέξοδο θα επιχειρηθεί την ερχόμενη Τετάρτη, οπότε έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί επαναληπτική γενική συνέλευση των ομολογιούχων. Πάντως η επίτευξη απαρτίας, όπως έχει δείξει η προηγούμενη εμπειρία, μοιάζει δύσκολη, ενώ η αθέτηση αποπληρωμής του ομολόγου θα το καταστήσει απαιτητό, κάτι που θα ανοίξει το δρόμο για δικαστικές διεκδικήσεις.

Σε νομικό επίπεδο, αυτό που μπορούν να κάνουν οι ομολογιούχοι είναι να ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους, μέσω της Beta Χρηματιστηριακή, η οποία το είχε έρθει σε επαφή με δικηγορικό γραφείο για το ενδεχόμενο λήψης νομικών πρωτοβουλιών κατά της εταιρείας.