Στην επέκτασή της σε νέες αγορές, πέραν της ελληνικής, στοχεύει η Môveo.AI, εταιρεία με έδρα στη Νέα Υόρκη και δραστηριότητα στο κομμάτι του natural language processing (NLP). Η Môveo.AI παρέχει μια καινοτόμα πλατφόρμα δημιουργίας AI εικονικών βοηθών, η οποία απευθύνεται σε εταιρείες με ευρύ πελατολόγιο. «Γεννήθηκε» μέσα στην πανδημία, από δύο αδέλφια, τον Πάνο και τον Γιώργο Καραγιάννη, οι οποίοι μετουσίωσαν σε πράξη την ιδέα να δημιουργήσουν ένα αυτοματοποιημένο εργαλείο επεξεργασίας της γλώσσας. Μέσω της SaaS πλατφόρμας που έχει αναπτύξει η εταιρεία, επιτυγχάνεται η αυτοματοποίηση της εξυπηρέτησης πελατών, η βελτίωση της προσέγγισης δυνητικών πελατών αλλά και η καλύτερη κατανόηση των απαιτήσεων και αναγκών τους. «Παρέχουμε μια πλατφόρμα και όχι ένα chatbot, όπου η κάθε εταιρεία μπορεί να μπει και να φτιάξει το δικό της εικονικό βοηθό, με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης. Τα chat bots είναι το πρώτο επίπεδο, εμείς έχουμε πάει ένα βήμα παρακάτω», αναφέρει στο NetFAX o CEO και συνιδρυτής της εταιρείας, Πάνος Καραγιάννης. Η εταιρεία αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς. Ξεκίνησε με 5 άτομα και αριθμεί πλέον 26, με τα περισσότερα εξ αυτών να εργάζονται από την Ελλάδα.

Στα μόλις 2,5 χρόνια παρουσία της η Môveo.AI έχει καταφέρει να εντάξει στο πελατολόγιό της μεγάλες εταιρείες όπως Skroutz, ΑVIS, Kaizen Gaming, Goodys, Everest, Τράπεζα Αττικής, Ferryhoper, Edenred, Ευρωπαϊκή Πίστη ενώ έχει φτάσει να εξυπηρετεί πάνω από 1.000.000 ανθρώπους το μήνα -οι οποίοι «μιλάνε» με τα συστήματα της- σε 85 χώρες και 19 γλώσσες. «Εξωστρέφεια με επίκεντρο τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία» είναι η απάντηση που δίνει ο Πάνος Καραγιάννης στην ερώτηση ποια θα είναι η στρατηγική που θα ακολουθήσει μέσα στη χρονιά η εταιρεία. Και μπορεί οι ΗΠΑ να μην προκαλούν εντύπωση, όμως εύλογα γεννάται το ερώτημα «γιατί Βραζιλία;» Διότι εκεί η εταιρεία – με «οδηγό» την επιτυχημένη συνεργασία που έχει αναπτύξει με την Kaizen Gaming, η οποία διαθέτει παρουσία στη χώρα της Λατινικής Αμερικής – διαβλέπει προοπτικές ανάπτυξης. «Η αγορά στη Βραζιλία είναι ελκυστική τόσο από άποψη μεγέθους όσο και σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Εσχάτως μάλιστα προχωρήσαμε σε συμφωνία με την startup Tabas, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο της διαχείρισης επιπλωμένων διαμερισμάτων, κάτι σαν το Airbnb. Η αγορά εκεί ανταποκρίνεται και τους επόμενους μήνες θα έχουμε και άλλες επιτυχίες», δηλώνει ο 28χρονος.

Το μεγάλο έργο για τις Προξενικές Αρχές του ΥΠΕΞ
Να σημειωθεί πως η Môveo.AI εκτός από τον ιδιωτικό τομέα, έχει καταγράψει και τις πρώτες της επιτυχίες στο δημόσιο, υλοποιώντας (ως υπεργολάβος στο ανάδοχο σχήμα Vodafone -Q&R) το κομμάτι για τους εικονικούς βοηθούς (virtual assistants) όλων των Προξενικών Αρχών (σύνολο 120 σε 85 χώρες) στο πλαίσιο του έργου «Μετασχηματισμός Διαδικασιών Προξενικών Υπηρεσιών» του υπουργείου Εξωτερικών. Πριν από λίγες μέρες μάλιστα, τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία ένα ακόμα έργο εικονικού βοηθού για το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Πέρσι, η εταιρεία «σήκωσε» ένα χρηματοδοτικό γύρο περίπου 400.000 ευρώ από angel investros από Ελλάδα και ΗΠΑ προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα πρώτα της «βήματα». «Πολύ πιθανόν να πάμε και σε δεύτερο γύρο αλλά προς το παρόν δεν χρειάζεται, αφού είμαστε cash flow positive», επισημαίνει  ο Πάνος Καραγιάννης. Η εταιρεία είχε δεχτεί πριν από λίγο καιρό κρούση για να εξαγοραστεί από μία εταιρεία του Καναδά, ωστόσο οι συζητήσεις δεν προχώρησαν καθώς στα πλάνα της διοίκησης δεν υπάρχει – προς το παρόν – ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η νέα εποχή στην Τεχνητή Νοημοσύνη
Η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) φαίνεται πως περνά σε νέα φάση, με αιχμή του δόρατος το μοντέλο παραγωγής κειμένου GPT, σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της OpenAI, το οποίο μπορεί να απαντάει σε ερωτήσεις και να παράγει κείμενο με φυσικό τόνο. Με «φόντο» τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις η Môveo.AI ετοιμάζεται να λανσάρει τους επόμενους μήνες στην αγορά το πρώτο της integration με το GTP, λύση που δεν υπάρχει στην ελληνική αγορά. «Σε περίπου ένα μήνα θα είναι διαθέσιμο το πρώτο beta version. Ήδη έχουμε τους πρώτους μας πελάτες, οι οποίοι το χρησιμοποιούν εσωτερικά και το δοκιμάζουν» τονίζει ο συνιδρυτής της εταιρείας.