Ο Γιώργος Θωμαδάκης, Γενικός Διευθυντής της MTI Systems, μιλάει στο netweek για τη διεθνή και την ελληνική αγορά storage και διαχείρισης δεδομένων, και παρουσιάζει την πολύχρονη εμπειρία και εξειδίκευση της εταιρείας στον κλάδο.
Netweek: Ποια είναι η πορεία της εταιρείας σας και πώς μπήκατε στο χώρο του storage και της διαχείρισης των δεδομένων;
Γιώργος Θωμαδάκης: Καταρχάς η παρουσία της οικογένειας μας στην Πληροφορική ξεκινάει από το 1963, από τον πατέρα μου, και επιχειρηματικά από το 1978. Η ΜΤΙ Systems δημιουργήθηκε το 1995 με βάση τη μεγάλη εμπειρία που είχε αποκτηθεί από την προηγούμενη επιχειρηματική μας δραστηριότητα στο χώρο του ΙΤ. Να σημειωθεί ότι η οικογένεια ασχολείται επιχειρηματικά αμιγώς με το χώρο του ΙΤ σαν κύριο και μοναδικό αντικείμενο.
Η είσοδός μας στο Storage έγινε εντελώς τυχαία το 2000, όταν μέσω μιας υψηλότατης γνωριμίας μάς συστήθηκε η ιδρυτική ομάδα της NetApp Ισραήλ, που ήταν τότε, όπως και σήμερα, υπεύθυνη για την Ελλάδα. Οταν με επισκέφτηκαν στο γραφείο μου και μου μίλησαν για storage, υποστήριξαν ότι πρέπει να δραστηριοποιηθούμε οπωσδήποτε στον τομέα αυτό, γιατί η άνοδός του (και της συγκεκριμένης εταιρείας ειδικά) θα είναι πολύ μεγάλη στα επόμενα χρόνια, ομολογώ ότι προβληματίστηκα και είπα από μέσα μου «είναι δυνατόν, εξωτερικοί δίσκοι και θα γίνει μεγάλο industry;». Σε 6 μήνες κλείσαμε την πρώτη δουλειά με τη βοήθεια της NetApp…
Netweek: Τι περιλαμβάνει σε γενικές γραμμές ο τομέας του storage και πού απευθύνεται;
Γιώργος Θωμαδάκης: Ο τομέας ειδίκευσης storage περιλαμβάνει την καταγραφή, αποθήκευση, διαχείριση, προστασία, αρχειοθέτηση και backup των δεδομένων και του ψηφιακού περιεχομένου γενικά, σε end users συστημάτων Πληροφορικής και εφαρμογών. Οι υποψήφιοι τελικοί πελάτες μας είναι cross industry και κανένας πελάτης ή μέγεθος δεδομένων δεν μας είναι αδιάφορο. Εχουμε πελάτες με δεδομένα που ξεπερνούν τα 100ΤΒ σε 2-3 συστήματα storage και έχουμε πελάτες με μόλις 20GB data, των οποίων όμως η κρισιμότητα τους έχει ως αποτέλεσμα να είναι σχεδόν καθημερινά στη δημοσιότητα.
Αρα δεν υπάρχει περιορισμός στο πού απευθύνεται κανείς για δώσει λύσεις «storage», δεδομένου ότι το θέμα που καλούμαστε να λύσουμε πλέον δεν είναι η αποθήκευση αυτή καθαυτή, αλλά η διαχείριση, η διαθεσιμότητα, το backup και το Disaster Recovery.
Netweek: Πώς έχει διαμορφωθεί η ελληνική αγορά storage; Ποια τα μεγέθη της και ποια η δική σας εκτίμηση;
Γιώργος Θωμαδάκης: Οπως όλες οι αγορές στην Ελλάδα, έτσι και η αγορά «data» είναι περιορισμένη και στρεβλωμένη. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, η Ελβετία (ακραίο παράδειγμα, βέβαια) και το Ισραήλ με πληθυσμό στα 7,5 εκατ. περίπου, αμφότερες, έχουν αγορά storage (Disks hardware, software, services) που αγγίζει τα 250-300 εκατ. ευρώ, ενώ η Ελλάδα περιορίζεται στα περίπου 20-22 εκατομμύρια.
Το πρόβλημα είναι ότι ο αριθμός των εταιρειών που απασχολούνται στο ΙΤ ή και στο Storage είναι ο ίδιος στην Ελλάδα, ή και μεγαλύτερος, σε σχέση με τις δύο αυτές χώρες, με αποτέλεσμα η «πίτα» που μοιράζεται να είναι ασύγκριτα μικρότερη, να μην γίνονται σωστές επενδύσεις σε προσωπικό και εκπαίδευση και να πιέζονται τα margins των εταιρειών. Μερίδιο ευθύνης για αυτό φέρουν και οι κατασκευαστές (vendors), oι οποίοι περιμένουν από την Ελλάδα, ή πιο σωστά από την Αθήνα, τα νούμερα της Ελβετίας.
Επίσης, συχνά προσθέτουν στο δίκτυο των μεταπωλητών τους «οποιονδήποτε έχει φίλο ή οικογένεια κάπου» και υπόσχεται τζίρους… Και τελικά φέρνει 30-40 χιλιάδες ευρώ τζίρο σε 1 χρόνο. Δηλαδή, η ελληνική αγορά πάσχει από το σύνδρομο «friends and family» και δεν αξιολογεί σωστά τις εξειδικευμένες επιχειρήσεις.
Netweek: Πώς διαμορφώνεται διεθνώς η αγορά storage;
Γιώργος Θωμαδάκης: Διεθνώς σημειώνεται, θα μπορούσαμε να πούμε, πραγματική έκρηξη ψηφιακού περιεχομένου. Μέχρι το 2020, τα δεδομένα θα έχουν πολλαπλασιαστεί τόσο πολύ, που πραγματικά δεν μπορώ να φανταστώ για τι μεγέθη αγοράς θα συζητάμε ως τότε. Το 2009 τα δεδομένα που παράγουμε ως ανθρωπότητα ή τα αποθηκευμένα δεδομένα, είναι 0,9 Ζetabyte, ενώ το 2020 υπολογίζονται σε 35 Ζetabyte, δηλαδή περίπου 40 φορές περισσότερα! Ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση έχουν τα unstructured data, δηλαδή αυτά τα οποία είναι files, σε σχέση με τα structured, δηλαδή αυτά που είναι μέρος σχεσιακών βάσεων δεδομένων.
Δηλαδή τα συστήματα με NAS Funstionality και connectivity είναι αυτά που θα παρουσιάσουν τη μεγαλύτερη άνοδο από τα κλασικά block based frame arrays. Οι χώρες με τη μεγαλύτερη άνοδο, φυσικά και είναι οι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, όπως θα περίμενε κανείς, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Κίνα, Ην Βασίλειο, Γαλλία κ.λπ.
Netweek: Η MTI Systems εξειδικεύεται στο storage και τη διαχείριση δεδομένων. Τι σημαίνει αυτή η εξειδίκευση;
Γιώργος Θωμαδάκης: Καταρχάς να κάνει κανείς σωστή σχεδίαση ενός συστήματος, migration και διαδικασιών για τον πελάτη του. Δεύτερον να ξέρει από τεχνολογία systems (OS) και software (Databases, Mail servers, file servers, video κ.λπ.). Τέλος να μπορεί να προσφέρει consulting στον πελάτη του, και στη συνέχεια υποστήριξη δίχως ωράρια, δεδομένου ότι πολλοί από τους πελάτες μας έχουν απαιτήσεις για 24Χ7 αδιάλειπτης και απρόσκοπτης επιχειρηματικής λειτουργίας.
Netweek: Ποιες είναι οι συνεργασίες σας και τι περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο των λύσεων της MTI Systems;
Γιώργος Θωμαδάκης: Είμαστε μια πολύ πιστή εταιρεία στις συνεργασίες μας. Ξεκινήσαμε το 2000 με τη NetApp και συνεχίζουμε με την ίδια εταιρεία μέχρι και σήμερα. Επίσης, από το 2005 συνεργαζόμαστε με την ΙΒΜ λόγω της ΟΕΜ σχέσης της με την NetApp. Από τη NetApp πήραμε το 2010 το βραβείο του μεγαλύτερου συνεργάτη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που περιλαμβάνει και αγορές μεγαλύτερες από τις δικές μας.
Πιστεύουμε απόλυτα στην ανάγκη για εξειδίκευση με 1-2 τεχνολογίες το πολύ, καθώς τα συστήματα και οι λύσεις αυτές είναι πολύπλοκες, απαιτούν ακριβές πιστοποιήσεις και εκπαιδεύσεις και όποιος υποστηρίζει ότι ασχολείται με 3-4 διαφορετικά συστήματα, αντιμετωπίζει την κάθε τεχνολογία επιφανειακά.
Netweek: Πως συνδυάζεται το storage με το cloud και το Virtualization;
Γιώργος Θωμαδάκης: Το cloud και το Virtualization απαιτούν και virtualized storage, κάτι που η NetApp έχει εδώ και 6-7 χρόνια, οπότε θα μου επιτρέψετε να πω ότι είμαστε πολύ καλά τοποθετημένοι. Το storage γενικότερα είναι το σημαντικότερο component της υποδομής του Cloud, δεδομένου ότι από εκεί σηκώνονται οι virtual servers, αλλά και εκεί φυσικά βρίσκονται τα δεδομένα του cloud user.
Netweek: Ποια είναι η πρόταση αξίας της MTI Systems;
Γιώργος Θωμαδάκης: H εταιρεία μας αξιοποιεί την εξαιρετική τεχνολογία της NetApp, φροντίζει να την εξηγεί σωστά στον πελάτη, την εγκαθιστά, τη ρυθμίζει, μεταφέρει τα δεδομένα και την υποστηρίζει όσο πιο δυναμικά γίνεται, πάντα σε στενή συνεργασία με τον πελάτη. Επίσης, δεδομένου ότι η NetApp, αλλά και η ΙΒΜ, δεν διαθέτουν όλες τις τεχνολογίες που χρειάζεται ο εκάστοτε πελάτης μας, κάνουμε integrate τις λύσεις μας και με άλλα λογισμικά και hardware.
Netweek: Σε ποιους άλλους τομείς του ΙΤ εξειδικεύεται και δραστηριοποιείται η MTI Systems;
Γιώργος Θωμαδάκης: Εκτός από οτιδήποτε έχει σχέση με δεδομένα και τις συναφείς υπηρεσίες, αυτή την περίοδο επενδύουμε σε Enterprise λύσεις και υπηρεσίες Microsoft, σε σχέση με τα προϊόντα Server, Mail, Share Point, AD, HyperV, Cloud. Επίσης είμαστε leader στην Ευρώπη στο software για ticketing και admission control σε μουσεία, venues κ.λπ. Να αναφέρω ότι η εξειδίκευση στο Storage μας έχει φέρει κοντά και στα Vitrualized περιβάλλοντα, κυρίως VMWARE και HyperV. Τέλος, να αναφέρω ότι προσφέρουμε λύσεις που καλύπτουν την υποδομή πελατών μας, όπου χρειαστεί, δηλαδή Servers, Δίκτυο, PC’s, OS, System Software.
Netweek: Μπορείτε να αναφέρετε μερικά παραδείγματα πελατών και υλοποιήσεων της εταιρείας;
Γιώργος Θωμαδάκης: Εχουμε ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο πελατών με πληθώρα έργων και υλοποιήσεων, ανάμεσα στους οποίους ο ΟΤΕ, η WIND, η Marfin, ο Ομιλος Cosmoline Cosmotelco, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών – ο οποίος έχει μία από τις πλέον αξιοσημείωτες υλοποιήσεις Storage στην Ευρώπη τεχνικής METROCLUSTER (Active / active σε απόσταση με disaster recovery και automatic failover) και πολλές άλλες μεγάλες, μεσαίες και μικρές εταιρείες με όλα τα δεδομένα και λειτουργικά που υπάρχουν.
Οι υλοποιήσεις έχουν ξεπεράσει τις 200, αφού πλέον τα τελευταία χρόνια, ολοκληρώνουμε περισσότερα από 50 έργα ανά έτος. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι υλοποιήσεις disaster recovery που λειτουργούν με on line replication ξεπερνούν τις 30 – περισσότερες από τις διπλάσιες του επόμενου ανταγωνιστή μας.
Netweek: Ποια είναι η παρουσία της MTI Systems στο εξωτερικό; Σε ποιες χώρες έχετε παρουσία;
Γιώργος Θωμαδάκης: Η εταιρεία μας διακρινόταν πάντα από τη φιλοσοφία της εξωστρέφειας -τόσο στο παρελθόν όσο και σήμερα-, με τη δραστηριοποίησή μας στο εξωτερικό να αποτελεί βασικό κομμάτι της στρατηγικής μας. Ειδικά τα τελευταία δυο χρόνια, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι μας διακρίνει εξωστρέφεια δεδομένου ότι η ελληνική αγορά είναι συγκρατημένη. Εχουμε να επιδείξουμε παρουσία και έργα σε Αλβανία, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιταλία, Ην. Βασίλειο, Ην Αραβικά Εμιράτα, Αίγυπτο, Κύπρο, Αρμενία και εύχομαι σύντομα και αλλού.
Netweek: Πώς έχει επηρεάσει η κρίση τον τομέα της αποθήκευσης και διαχείρισης δεδομένων γενικά, αλλά και την εταιρεία σας;
Γιώργος Θωμαδάκης: Η κρίση μάλλον παράγει δεδομένα, δεν μπορώ να το εξηγήσω αλλιώς. Τα τελευταία δύο χρόνια δεν φαίνεται στον ορίζοντα πτώση – το αντίθετο μάλιστα. Πιστεύω ότι αυτό οφείλεται πρώτον στο ότι η ελληνική αγορά έχει περιθώρια ανάπτυξης και έχει ανάγκες στον συγκεκριμένο τομέα. Δεύτερον, η αγορά εκτιμά την ειδίκευσή μας και είναι πολλοί οι πελάτες που έρχονται σε εμάς νομοτελειακά, λόγω της εμπειρίας μας, της γνώσης μας, της καλής πρότερης φήμης μας κ.λπ.
Τέλος, πιστεύω ότι «εξαργυρώνουμε» σήμερα την επιταγή από την αφοσίωσή μας στη NetApp και την εντυπωσιακή άνοδό της, που από πέμπτη προ διετίας, είναι πια δεύτερη προς πρώτη στον κλάδο (εξαρτάται πώς κάνει κανείς τις μετρήσεις), με ρυθμούς αύξησης της τάξης του 25% το τρίμηνο.
Πριν από μερικά χρόνια διαπιστώναμε μια δυσπιστία από υποψήφιους πελάτες και ανταγωνιστές. Σήμερα, οι περισσότεροι είναι ευτυχισμένοι πελάτες μας και οι ανταγωνιστές μας υποψήφιοι partners της NetApp…