Το 5G στα προηγούμενα MWC ήταν απλώς ένα θέμα που θα απασχολούσε τον κλάδο στον μέλλον. Στο φετινό Mobile World Congress, ωστόσο, η κατάσταση έχει αλλάξει: Τα πρώτα στάνταρ είναι έτοιμα, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι και οι προμηθευτές τους πειραματίζονται ήδη με τη νέα τεχνολογία, ενώ έχουν γίνει οι πρώτες εγκαταστάσεις 5G στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα. Αν και θα χρειαστούν μερικά χρόνια ακόμα μέχρι το 5G να μπει στην καθημερινότητά μας, η επανάστασή του έχει ξεκινήσει...

Το 5G έχει την τιμητική του στο φετινό MWC (Mobile World Congress). «Είναι μια επανάσταση που συμβαίνει …τώρα» ισχυρίζεται ο Mike Cansfield, αναλυτής της IDC. Το 5G υπόσχεται πολλά: κατέβασμα μιας ταινίας σε λίγα δευτερόλεπτα, πολύ μικρούς χρόνους απόκρισης που επιτρέπουν την καθοδήγηση εξ αποστάσεως αυτοκινήτων ή βιομηχανικών μηχανών, το τέλος του περιορισμού bandwidth για τους παρόχους τηλεπικοινωνιών, τη διασύνδεση των πάντων. Και φυσικά την έλευση μιας νέας εποχής για τους παροχούς apps και υπηρεσιών.

Όσο μεγάλες υποσχέσεις αφήνει το 5G, τόσο μεγάλες δυσκολίες υπάρχουν, τουλάχιστον στην αρχή, για να επεκταθεί η χρήση του και η διαδοθεί η αξιοποίησή του: σε τέσσερα χρόνια από τώρα, σύμφωνα με τους αναλυτές, μόλις το 4% των συνδέσεων θα είναι 5G, το 75% θα είναι LTE δίκτυα. Είναι σαφές ότι ο κλάδος χρειάζεται νέες εφαρμογές και συσκευές, οι οποίες θα μπορούν να απελευθερώσουν τη δυναμική του 5G. Ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση αποτελούν τα νέα smartphones, όπως τα X Samsung Galaxy Fold και Huawei Mate X, τα οποία μπορούν να «ξεδιπλωθούν» και να μετατραπούν σε ένα μικρό tablet – επιτρέποντας στους κατόχους τους, για παράδειγμα, να δουν μια ταινία ενώ είναι καθ’ οδόν.

Μπορεί να κοστίζουν πολύ, πάνω από τα 2.000 ευρώ, αλλά οι δύο Ασιάτες κατασκευαστές ελπίζουν ότι τα νέα τους fold μοντέλα θα χρηματοδοτηθούν από τους παρόχους τηλεπικοινωνίας, καθώς μπορεί να διευρύνουν μια κερδοφόρα αγορά γι’ αυτούς, αυτή των υπηρεσιών streaming. Γι’ αυτό και τα δύο νέα smartphones υποστηρίζουν ταυτόχρονα και το 5G. Οι πολυάριθμες νέες συσκευές, με τις οποίες οι κατασκευαστές φροντίζουν να τραβήξουν την προσοχή των επισκεπτών στα περίπτερά τους στην έκθεση, αποσπούν την προσοχή από το ουσιαστικό νόημα της έκθεσης, επισημαίνει ο Roman Friedrich, αναλυτής της Boston Consulting Group (ΒCG).

Το πραγματικό ενδιαφέρον βρίσκεται στις νέες εφαρμογές για τα δίκτυα 5G, οι οποίες θα επιτρέψουν τον εξ αποστάσεως έλεγχο ρομπότ και μηχανών, όπως και την αύξηση αποτελεσματικότητας των βιομηχανικών γραμμών παραγωγής. Το 5G φέρνει μαζί του θεμελιώδεις διαρθρωτικές αλλαγές. «Μόνο τώρα θα μπορέσουμε να βιώσουμε πλήρως την ψηφιοποίηση της κοινωνίας μας» επισημαίνει ο Friedrich. Όσον αφορά τα προβλήματα ασφάλειας «αυτά είναι γνωστά εδώ και χρόνια» και δεν χρειάζεται να τα αντιμετωπίζει κανείς με «υστερία» (όπως γίνεται με την Huawei).

Αυτό που χρειάζεται είναι αντικειμενικότητα και περισσότερη διαφάνεια. Μια εταιρεία που ηγείται στον κλάδο, όπως η Huawei, μπορεί να κάνει καλό στην ανάπτυξη των δικτύων, ενώ ένας αποκλεισμός της θα μπορούσε να καθυστερήσει την τεχνολογική ανάπτυξη των δικτύων σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με τον αναλυτή της BCG. «To 5G είναι μια σημαντική τεχνολογία για το μέλλον και δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε αβεβαιότητες και αμφιβολίες να αποτελέσουν τροχοπέδη για την ανάπτυξή του».
(Πηγή:dpa).

Νίκος Παππάς: «Η Ελλάδα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλες χώρες»
Η Ελλάδα συμμετέχει για έβδομη συνεχή χρονιά στο MWC με 37 ελληνικές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την ανάπτυξη της εξωστρέφειας και της προσέλκυσης επενδύσεων στον κλάδο της τεχνολογίας. Χθες το πρωί, ο Υπουργός ΨΗΠΤΕ είχε συναντήσεις με στελέχη από εταιρείες – κολοσσούς του κλάδου των Τηλεπικοινωνιών, κατά τη διάρκεια των οποίων παρουσιάστηκαν τα βήματα που κάνει η Ελλάδα στην ψηφιακή εποχή, καθώς και το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών να επενδύσουν στη χώρα μας.

Ο Νίκος Παππάς επισκέφθηκε χθες το ελληνικό περίπτερο, όπου τον υποδέχθηκαν ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του Enterprise Greece, Γρηγόρης Στεργιούλης, ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ), Γιάννης Γιανναράκης και ο Σύμβουλος της Helexpo για την οργάνωση του “Digital Greece”, Γιώργος Χριστοφορίδης. O Νίκος Παππάς συνομίλησε με τους Έλληνες συμμετέχοντες στη διοργάνωση και με την ευκαιρία της παρουσίας του στο ελληνικό περίπτερο, δήλωσε:

«Η Ελλάδα έχει δυναμική παρουσία στην παγκόσμια έκθεση των τηλεπικοινωνιών. Είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι -και προς την παγκόσμια κοινότητα- ότι η Ελλάδα ανακάμπτει με όρους αξιοποίησης και διεύρυνσης των δυνατοτήτων που δίνουν οι νέες τεχνολογίες. Η χώρα μας δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλες χώρες. Υπάρχουν αποφάσεις, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα για τεράστιες επενδύσεις όσον αφορά την ευρυζωνικότητα, καθώς 4 δισ. ευρώ θα επενδυθούν μέχρι το 2022 σε αυτόν τον κλάδο. Παράλληλα, ξεκινάμε κι εμείς, όπως και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα πιλοτικά προγράμματα εφαρμογής τεχνολογιών 5G, το οποίο θα βελτιώσει τη ζωή μας σε όλα τα επίπεδα και θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο ψυχαγωγούμαστε και συναλλασσόμαστε με τις δημόσιες υπηρεσίες».

Παντελής Αγγελίδης, Πρόεδρος ΣΕΚΕΕ: «Η ελληνική αποστολή είναι φέτος πιο ώριμη»
«Όλα αυτά τα χρόνια υπάρχει μια συνέχεια όσον αφορά την ελληνική παρουσία στο Mobile World Congress» δηλώνει στο NetFAX, ο Παντελής Αγγελίδης, πρόεδρος του ΣΕΚΕΕ, ιδρυτής της Vidavo και Πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας. «Και φέτος όπως και πέρσι η ελληνική αποστολή θα έχει παρουσία με δύο περίπτερα, ενώ συνεχίζουμε να έχουμε μια άριστη συνεργασία με την πολιτεία». Η ελληνική αποστολή έχει υιοθετήσει και φέτος το σχήμα της «τριπλής έλικας» – με εκπροσώπηση της επιχειρηματικής, ακαδημαϊκής και πολιτικής πτυχής της καινοτομίας – «ενώ είναι και πιο ώριμη, συμμετέχοντας με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση όπως αντανακλάται στο σλόγκαν της αποστολής, ‘Greece scales up’».

«Οι εταιρείες μας φέτος έχουν επιλέξει δύο βασικές θεματικές περιοχές – τουρισμό και έξυπνες πόλεις – ενώ υπάρχουν φυσικά και οι γενικής θεματολογίας περιοχές του ελληνικού περιπτέρου. Βασικός στόχος της αποστολής – πέραν των επιμέρους κάθε συμμετέχοντα- είναι η γνωστοποίηση και υπενθύμιση ότι η Ελλάδα έχει παραγωγικό τεχνολογικό δυναμικό εφάμιλλο των υπόλοιπων χωρών. Για τα λόγο αυτό έχουμε προγραμματίσει σειρά επαφών και παρουσιάσεων με τεχνολογικούς κολοσσούς και αντίστοιχες αντιπροσωπείες σαν τη δική μας». Ο Π. Αγγελίδης θεωρεί ότι τα κυριότερα οφέλη που αποκομίζουν οι εταιρείες που συμμετέχουν στην ελληνική αποστολή εστιάζουν στην εκπαίδευση και στη δικτύωση: «Κυριολεκτικά ανοίγει το μυαλό σου, γι’ αυτό και η συμμετοχή δεν είναι χρήσιμη μόνο σε C-level στελέχη, αλλά και σε νεότερα. Από την άλλη δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλος ο κόσμος της τεχνολογίας θα βρίσκεται στη Βαρκελώνη, οπότε οι δυνατότητες δικτύωσης είναι κυριολεκτικά απεριόριστες».

Αλέξανδρος Μανιατόπουλος, CEO, Yodiwo: «Στόχος μας να επεκτείνουμε το δίκτυό μας εκτός συνόρων»
«Η συμμετοχή μας σε μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις τεχνολογίας στον κόσμο, που προσελκύει κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες, μας δίνει την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τις νέες μας λύσεις στο χώρο του IoT σε υφιστάμενους πελάτες και συνεργάτες απ’ όλες τις γεωγραφικές περιοχές που δραστηριοποιούμαστε και παράλληλα να διευρύνουμε το δίκτυό μας εκτός συνόρων» δηλώνει στο NetFAX, o Aλέξανδρος Μανιατόπουλος, CEO και συνιδρυτής της Yodiwo.

Η εταιρεία θα εστιάσει φέτος στη νέα πλατφόρμα διαχείρισης εγκαταστάσεων (Facility Management), βασισμένη σε τεχνολογίες IoT που έχει δοκιμαστεί επιτυχώς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η πλατφόρμα αυτή αποτελεί μια ολοκληρωμένη λύση διαχείρισης αποσκοπώντας, μεταξύ άλλων, στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην προληπτική συντήρηση (predictive maintenance) εξοπλισμού, στη βελτιστοποίηση χρήσης χώρων, στην παρακολούθηση παγίων (asset tracking) εντός των ορίων του χώρου ενδιαφέροντος, στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και επεκτείνεται μέχρι και την αυτόματη παραγωγή κειμένων αναφορών για την συνεχή βελτίωση της λειτουργικότητας των εγκαταστάσεων κατά ISO 50001.

Σχολιάζοντας τα οφέλη από τη συμμετοχή στο MWC ο Α. Μανιατόπουλος αναφέρει: «Η συνεχής συμμετοχή μας σε διεθνείς εκθέσεις μας κάνει πιο έμπειρους στην παρουσίαση των προϊόντων μας. Φέτος θα δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στα οφέλη των λύσεων IoT με στοιχεία που πλέον διαθέτουμε από τη μακροχρόνια εφαρμογή αυτών σε εργασιακούς και οικιακούς χώρους, όπως και στη διαφοροποίησή μας από τον ανταγωνισμό».

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΗΣ 5G SMARTPHONE ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Η LG
Η LG Electronics (LG) στο πλαίσιο του Mobile World Congress 2019 παρουσίασε τις δύο ναυαρχίδες της σειράς G και V. Στο Διεθνές Κέντρο διεξαγωγής εκδηλώσεων (Center de Convencions Internacional de Barcelona – CCIB) της Βαρκελώνης, η LG παρουσίασε το πρώτο 5G smarthphone, το LG V50 ThinQ 5G, μαζί με το νέο LG G8 ThinQ.

HUAWEI MATE X:ΚΑΙ 5G ΚΑΙ SMARTPHONE ΚΑΙ TABLET
Με την παρουσίαση του νέου 5G smartphone με αναδιπλούμενη οθόνη, του HUAWEI Mate X, η Huawei έκανε ακόμα μία βροντερή προσθήκη στην κορυφαία σειρά της. Με οθόνη OLED και μηχανισμό αναδίπλωσης που προσομοιάζει το άνοιγμα των φτερών του γερακιού (Falcon Wing Mechanical Hinge) δίνει στους χρήστες ιδιαίτερο στυλ. Με 4 κεραίες 5G, το chipset Balong 5000 των 7nm, διαθέτει modem των 4.6Gbps στη μπάντα κάτω των 6GHz. Είναι, δε, το πρώτο chipset που υποστηρίζει τις δύο αρχιτεκτονικές SA και NSA με 2 κάρτες sim (υποστηρίζει ταυτόχρονα 4G και 5G).

INFIN8: ENA ΜΟΒΙLE APP ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία ένας χρήστης διαθέτει κατά μέσο όρο λογαριασμό σε τρία διαφορετικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η INFIN8, μέλος της ελληνικής αποστολής, έρχεται να δώσει λύση σε αυτό, δημιουργώντας ένα mobile banking app που καλύπτει όλες τις τραπεζικές ανάγκες του κατόχου του.

HAPPYLAND: ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ
Η Happyland είναι ένα ανεξάρτητο στούντιο ανάπτυξης games που ιδρύθηκε το 2017 και εδρεύει στην Αθήνα. To όραμα της εταιρείας είναι να δημιουργήσει καινοτόμα παιχνίδια στο χώρο των imaginative adventures όπως μπορούν να δουν οι επισκέπτες του περιπτέρου της στο MWC.

ISMOOD: ΟΛΑ ΑΝΑLYTICS
H εταιρεία isMOOD συλλέγει και αναλύει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από τις online υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, όπως και εσωτερικά εταιρικά δεδομένα, έχοντας ως στόχο να κατανοήσει την απήχηση που έχει ένα brand, να ανιχνεύσει καταναλωτικές τάσεις και να προβλέπει τις ανάγκες του καταναλωτικού κοινού.

CITYZENAPP: ΧΑΡΑΣΟΝΤΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ SMART CITIES
To CityZenApp αποτελεί ένα νέο τρόπο προσέγγισης στο πώς ένας Δήμος παρέχει υπηρεσίες στους πολίτες του, αποτελώντας θεμελιώδη δομικό στοιχείο για τη χάραξη κάθε ψηφιακής στρατηγικής smart cities.