Ολοκληρώθηκε η βράβευση των πρωτοπόρων εταιρειών στο πλαίσιο του MWC19 Barcelona. Η απονομή των βραβείων έγινε από τους Remel London και Larry Madowo σε μια λαμπρή εκδήλωση που ανέδειξε τις εταιρείες που καινοτομούν στο ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο των τηλεπικοινωνιών.

Τα Glomo Awards 2019 αποτελούν το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων στο MWC, καθώς από αυτά αναδεικνύονται οι εταιρείες που ηγούνται των καινοτομιών στην ταχέως αναπτυσσόμενη και διαρκώς διαφοροποιούμενη βιομηχανία της κινητής τηλεφωνίας, στην ευρύτερη έννοιά της. Η κριτική επιτροπή στα βραβεία της GSMA απαρτίζεται από διακεκριμένους ειδικούς της βιομηχανίας, αναλυτές, δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς και, σε ορισμένες περιπτώσεις, από εκπροσώπους των παρόχων κινητής τηλεφωνίας.

Τα βραβεία, εκτός από πόλος έλξης για τους υποψηφίους, αποτέλεσαν ξεχωριστή ευκαιρία για διάκριση ανάμεσα από τις 2.400 εταιρείες, περίπου, που συμμετείχαν στο MWC19. «Συγχαίρουμε όλους τους υποψήφιους και νικητές των Glomo Awards 2019» ανέφερε ο John Hoffman, CEO της GSMA. «Τα Glomo Awards αποτελούν μια απόδειξη για την απίστευτη καινοτομία και την εφευρετικότητα που χαρακτηρίζει τον κλάδο μας, ενώ αποτελεί μεγάλο επίτευγμα για όλους όσους επιλέγηκαν από την επιτροπή αξιολόγησης». Η κατανομή των βραβείων διαμορφώθηκε στις παρακάτω κατηγορίες, στις οποίες «συνοψίζονται» οι σημερινές και μελλοντικές τάσεις της mobile βιομηχανίας.

Κατηγορία Mobile Tech: Ericsson για το 5G high-band Massive MIMO (Best Mobile Network Infrastructure), Huawei για το Huawei 5G RAN Innovation (Best Mobile Technology Breakthrough/ Companies more than $10million Annual Global Revenue), Athonet για το Athonet BubbleCloud (Best Mobile Technology Breakthrough / Companies less than $10million Annual Global Revenue), KT για το Integrated Orchestrator Platform for customized B2B service (Best Network Software Breakthrough / Companies more than $10million Annual Global Revenue), Athonet για το Athonet BubbleCloud (Best Network Software Breakthrough /Companies less than $10million Annual Global Revenue), Nok Nok S3 για το Authentication Suite (Best Mobile Authentication & Security Solution), Athonet για το Athonet BubbleCloud (Outstanding Mobile Technology Award – The CTO’s choice).

Κατηγορία Consumer: Sunrise & Huawei για το Sunrise 5G FWA service (Best Mobile Operator Service for Consumers), Aira για το Aira: Visual Interpreter for the Blind (Best Mobile Service for the Connected Life), Reliance Jio Infocomm για το Jio Cricket Play Along (Best Use of Mobile Marketing), SK Telecom για το T Map for Ultimate Driving Safety (Most Innovative Mobile App), Epic Games για το Fortnite Franchise (Best Overall Mobile Consumer Innovation).

Κατηγορία Fourth Industrial Revolution: Athonet για το Athonet BubbleCloud (Best Mobile Innovation for Enterprise), BIMA για το mHealth from BIMA (Best Mobile Innovation for Health and Biotech), Aira για το Aira: Visual Interpreter for the Blind (Best Mobile Innovation for Education), Huawei for C-V2X Solution (Best Mobile Innovation for Automotive), KT για το Genie Pay (Best Mobile Innovation for Payment and Fintech), Ubamarket & DMI για το Ubamarket (Best Mobile Innovation for Commerce) και Gaoqing Government & Huawei για το Adding “Smart” to “Happy” (Best Mobile Innovation for Smart Cities).

Κατηγορία Device: Huawei για το Huawei Mate 20 Pro (Best Smartphone (Judges Choice)), Google για το Google Night Sight (Disruptive Device Innovation Award), Samsung for Samsung Galaxy Watch(Best Wearable Mobile Technology), Goodix για το Secure Live-Finger Detection Solution (Best Connected Consumer Device).

Κατηγορία Content and Media: Accenture για το AVEnueS (Best Mobile VR or AR), SK Telecom για το oksusu (Best Mobile Video Content Service), Epic Games για το Fortnite Franchise (Best Content and Media Innovation (Judges Choice).

Κατηγορία Social Good:
Mavenir για το Mavenir Sponsored Data Rewards Platform (Best Mobile Innovation for Emerging Markets), BBC Media Action for Kilkari (Best Mobile Innovation for Women in Emerging Markets), Lumkani για το r Lumkani (Best Mobile Innovation supporting Emergency or Humanitarian Situations), Beeline Russia για το Beeline.Motorica (Best Mobile Innovation for Accessibility & Inclusion), GenCell Energy για το GenCell A5 Off-Grid (The Green Mobile Award), World Food Programme για το SCOPE CODA (Outstanding Mobile Contribution to the UN SDGs)

Κατηγορία Government Excellence: Φιλανδική Κυβέρνηση (Government Leadership),

Κατηγορία Outstanding Achievement: Deutsche Telekom AG (European 5G Pioneer Award)

Κατηγορία 5G: Nokia for Nokia 5G Future X (5G Leadership Award) και Hamburg Port Authority, Deutsche Telekom & Nokia για την πρώτη εμπορική αξιοποίηση σε μεγάλη κλίμακα του 5G.

Vodafone CEO: «Χωρίς την Huawei το 5G θα καθυστερήσει δύο χρόνια»
Η απαγόρευση χρήσης τεχνολογίας της Huawei στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας θα μπορούσε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αφεντικού της Vodafone, Nick Read, να καθυστερήσει κατά δύο χρόνια την εισαγωγή του 5G στην Ευρώπη. Η μεγαλύτερη αρνητική επίπτωση σε αυτήν την περίπτωση θα ήταν η απαιτούμενη, μεγάλης κλίμακας, αλλαγή τεχνολογιών στις υποδομές, σύμφωνα με το Ν. Read.

O CEO της βρετανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών θεωρεί, επίσης, ότι ένας αποκλεισμός της Huawei θα προκαλέσουμε πρόβλημα εφοδιασμού του κλάδου. Μετά από μια περίοδο συγκεντροποίησης της αγοράς, σήμερα υπάρχουν μόνο τρεις μεγάλοι βασικοί προμηθευτές σε αυτόν το χώρο. Αν αποκλειστεί η Huawei θα μείνουν μόνο δύο – οι Ericsson και Nokia – κάτι που θα έκανε κακό στην καινοτομία και τον εφοδιασμό της αγοράς.

Αυτή την περίοδο η Huawei δέχεται πίεση στη Δύση ένεκα των ανησυχιών που υπάρχουν για την ασφάλεια. Κυρίως οι ΗΠΑ την κατηγορούν για βιομηχανική κατασκοπεία και για πιθανή επιρροή της από το κινέζικο κράτος. H Huawei αντικρούει τις κατηγορίες της αμερικανικής πλευράς. «Δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία και αν οι Αμερικανοί τα έχουν θα πρέπει να τα καταθέσουν στις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές» τονίζει ο Read. (Πηγη:dpa)

Debate για το 5G από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους
Τις ανησυχίες τους για το κεφάλαιο που χρειάζεται να επενδύσουν για την κατασκευή των δικτύων 5G, δεδομένης της χαμηλής απόδοσης των επενδύσεων τους στο 4G, αλλά και την πίεση των εσόδων τους από τις κανονιστικές απαιτήσεις και τον ανταγωνισμό εξέφρασαν στο πλαίσιο του MWC, οι CEOs τριών μεγάλων τηλεπικοινωνιακών παρόχων.

Ο CEO της Telstra, Andrew Penn, ανέφερε ότι η απόδοση της κεφαλαιακής επένδυσης (ROI, Return of Investment) για τους φορείς εκμετάλλευσης δικτύων κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα, ενώ συνεχίζει να υποχωρεί. Σημείωσε, δε, ότι οι operators χρειάζεται να απαντήσουν τις ακόλουθες ερωτήσεις: «Πώς θα εξασφαλίσουμε ότι δεν είμαστε στο ίδιο σημείο τα επόμενα 10 χρόνια; Πώς θα σιγουρευτούμε ότι όταν αρχίσουμε να μιλάμε για το 6G δεν θα έχουμε χάσει την ευκαιρία του 5G;»

Σε παρόμοιο κλίμα κινήθηκε και η τοποθέτηση του CEO της Liberty, Mike Fries, που παραδέχθηκε ότι οι περισσότεροι πάροχοι στην Ευρώπη ανησυχούν για το κόστος του 5G, εκφράζοντας, παράλληλα, «την αβεβαιότητά τους για το επιχειρηματικό μοντέλο». Για να συμπληρώσει: «Πέρασαν δέκα χρόνια συνεχής μείωσης των εσόδων μας στην Ευρώπη, με το μεγαλύτερο ζήτημα να αποτελεί η τιμή. Οι καταναλωτές θέλουν περισσότερα και να πληρώσουν λιγότερο».

Ο Penn πρόσθεσε ότι οι πάροχοι θα χρειαστεί ενδεχομένως να ξανασκεφτούν την εμπορική τους πολιτική, συμπεριλαμβανομένου και του τρόπου που προσφέρουν και τιμολογούν τα προϊόντα τους. Ο Hatem Dowidar, CEO of Etisalat International, τόνισε ότι διαφορετικές αγορές έχουν διαφορετικές ανάγκες, σημειώνοντας ότι οι πάροχοι σε αρκετές αναδυόμενες αγορές μόλις ολοκλήρωσαν την ανάπτυξη των 4G δικτύων.

Εκεί, επισήμανε, δίνεται εστίαση στην απόσβεση των επενδύσεων στο 4G, πριν ξεκινήσει η μετάβαση στο 5G. Ο Dowidar τόνισε, επίσης, ότι είναι κρίσιμη η παροχή σωστών υπηρεσιών στο κατάλληλο πληθυσμιακό κοινό. «Είναι πολύ σημαντικό να σκέφτεσαι τι χρειάζονται οι πελάτες. Δεν βοηθά να προσφέρεις στους πελάτες σου μια τεχνολογία που θα τους κοστίσει πολύ για να την αγοράσουν».

NOUS4HEALTH: ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΥΓΕΙΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ
To Nous4Health αξιοποιεί προηγμένες τεχνολογίες προκειμένου να βελτιώσει την ποιότητα ζωής μέσω προσωποποιημένων προϊόντων και υπηρεσιών. Το startup έχει αναπτύξει ένα video game το οποίο έχει ως στόχο να εκπαιδεύσει τα παιδιά που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη στο πώς μπορούν να αυτοδιαχειριστούν την ασθένεια τους.

SOLVE: ΟΛΗ Η …ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΕ ΕΝΑ APP
To Solve είναι μια πλατφόρμα που βοηθά τους χρήστες του να βρουν την παραλία για το μπάνιό τους, να κλείσουν και να πληρώσουν για τις ομπρέλες του, να προστατέψουν τα πολύτιμα αντικείμενα τους ή να παραγγείλουν φαγητό ενώ είναι στην παραλία. Οι δημιουργοί του φιλοξενούνται στο ελληνικό περίπτερο.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΑΞΙ ΠΟΥ … ΠΕΤΑΕΙ

Το πρώτο ταξί που πετάει αξιοποιεί την τεχνολογία 5G για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην πόλη Ντόχα. Ένα super drone που πιθανώς δείχνει το μέλλον της μετακίνησης και μαγνήτισε το ενδιαφέρον στο MWC.

ΚΑΙ 5G MOTHERBOARD
Μια πρωτότυπη μητρική πλακέτα για τους προσωπικούς υπολογιστές της γενιάς του 5G με ενσωματωμένα όλα τα απαραίτητα για ταχύτητα και αξιοποίηση της τεχνολογίας, από την Lenovo.

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΟΔΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
Τα αυτοκίνητα του μέλλοντος εκτός από αυτόνομα θα έχουν και όλες τις ευκολίες για τους επιβάτες τους ώστε να αξιοποιούν τον χρόνο μεταφοράς τους. Μια ανάλογη υλοποίηση είδαμε και στην φετινή MWC πάντα κάτω από την ομπρέλα του 5G.

ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ 5G CHIPS ΑΠΟ ΤΗΝ QUALCOMM
Η εταιρεία Qualcom μπαίνει δυναμικά στη γενιά του 5G με τους νέους επεξεργαστές Snapdragon που μπορούν να έχουν πρωτότυπες εφαρμογές και στην αυτοκινητιστική εμπειρία.