Τις πρώτες ημέρες του Mobile World Congress διεξάγεται παράλληλα με την έκθεση το Ministerial Programme, ένα κλειστό στο ευρύ κοινό forum κύρους της GSMA, όπου υπουργοί, εμπειρογνώμονες, CEOs του κλάδου, εκπρόσωποι ρυθμιστικών αρχών, Αρχές προστασίας δεδομένων, επίτροποι της Κομισιόν και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών (όπως του ΟΗΕ) συναντιούνται για να συζητήσουν τα πλάνα του επόμενου χρόνου.

Ανάμεσα στα θέματα που περιέχονταν στην ατζέντα του φετινού Ministerial Programme ήταν οι εξελίξεις στο 5G, αλλά και η στάση που θα κρατήσει ο κλάδος απέναντι σε ζητήματα όπως είναι αυτό της Huawei. Ένα άλλο θέμα ήταν το πώς θα μπορούσε ο κλάδος να συμβάλει ώστε να ενισχυθεί η συμμετοχή των γυναικών στην τεχνολογία –η GSMA στόχευε φέτος τουλάχιστον το 30% των ομιλητών να ήταν γυναίκες. Υπήρξε, επίσης, πολύ συζήτηση για το digital trust, την ηθική και την τεχνητή νοημοσύνη, τα fake news, ενώ φαίνεται να ενισχύεται η τάση των εταιρειών που θέλουν να κάνουν καλό στο κοινωνικό σύνολο με δράσεις CSR (σε πιο digital επίπεδο).

Για παράδειγμα, υπάρχουν πάροχοι τηλεπικοινωνιών που προσφέρουν υπηρεσίες mobile money σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν τράπεζες (όπως στην Β. Αφρική), όπως και το λεγόμενο digital identity, όπου μπορεί κανείς (μετανάστης, πρόσφυγας κ.λπ.) να αποκτήσει ταυτότητα στο κινητό του. Στις δράσεις CSR περιλαμβάνεται και η παροχή λύσεων εκπαίδευσης μέσω ψηφιακών μέσων σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν δάσκαλοι ή σχολεία. Φυσικά, δεν έλειπαν από την ατζέντα της συζήτησης και πιο τετριμμένα θέματα, όπως είναι η φορολογία στους παρόχους τηλεπικοινωνιών, οι κανονιστικές απαιτήσεις κ.λπ.

“The Mobile Economy 2019”
Στο πλαίσιο του Mobile World Congress η GSMA έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της έρευνάς της “The Mobile Economy 2019”, σύμφωνα με την οποία 16 σημαντικές διεθνείς αγορές θα ενεργοποιήσουν φέτος εμπορικά δίκτυα 5G, ακολουθώντας τα πρώτα λανσαρίσματα στη Ν. Κορέα και τις ΗΠΑ το 2018. Εκτιμάται ότι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι παγκοσμίως επενδύουν σχεδόν 160 δισ. δολάρια ετησίως (capex) για την επέκταση και την αναβάθμιση των δικτύων τους, πάρα την πίεση του ανταγωνισμού και την ανάγκη τήρησης των κανονιστικών ρυθμίσεων. Τα κυριότερα συμπεράσματα της έκθεσης της GSMA συνοψίζονται στα εξής:
– O αριθμός των 5G συνδέσεων θα αγγίξει τα 1,4 δισ. το 2025 (ήτοι το 15% συνολικά της παγκόσμιας αγοράς).
– Το 4G θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς, διαθέτοντας το 60% των συνδέσεων παγκοσμίως έως το 2025.
– Ο αριθμός των ΙοΤ συνδέσεων παγκοσμίως θα τριπλασιαστεί (25 δισ. το 2025), ενώ τα παγκόσμια έσοδα από το ΙοΤ θα τετραπλασιαστούν (1,1 τρισ. δολάρια).
– Έως το τέλος του 2018 υπήρχαν 5,1 δισ. συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας, αντιπροσωπεύοντας περίπου τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού
– Πάνω από 700 εκατ. νέοι συνδρομητές αναμένεται να προστεθούν τα επόμενα επτά χρόνια
– Πάνω από 1,5 δισ. άνθρωποι θα ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν το mobile internet τα επόμενα επτά χρόνια, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των συνδρομητών mobile internet στα 5 δισ. το 2025 (πάνω από το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού).

Οι CEOs των Microsoft και Daimler στη σκηνή του MWC
Τα αφεντικά των Microsoft και Daimler ανέβηκαν τη Δευτέρα στη σκηνή του MWC για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους στο μετασχηματισμό των εταιρειών τους, όπως και να συζητήσουν τις βασικές προκλήσεις της ψηφιακής εποχής. Ο πρόεδρος της Daimler, Dieter Zetsche, παραδέχθηκε ότι τα πράγματα είναι σήμερα ρευστά για την αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς η συνδεσιμότητα, η αυτονομία, η ηλεκτροκίνηση και η ανάπτυξη των πλατφορμών διαμοιρασμού κινητικότητας θα επαναπροσδιορίσουν το χώρο: «Γνωρίζουμε ότι ο κλάδος μας θα είναι εντελώς διαφορετικός σε 10 χρόνια από τώρα. Θα έχουμε τους ίδιους ανταγωνιστές, αλλά θα έχουμε και πολλούς νέους ανταγωνιστές. Αν περιοριστούμε στο να κάνουμε αυτό που κάναμε καλά έως τώρα, δεν έχουμε μέλλον» και συμπλήρωσε: «Πολλοί ανησυχούν για το μαρασμό της αυτοκινητοβιομηχανίας, ωστόσο αυτή τη στιγμή στην πόρτα μας δημιουργείται μια νέα αγορά δισεκατομμυρίων, το κλειδί της οποίας είναι το software».

Από την πλευρά ο Satya Nadella, CEO της Microsoft, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Αρκετές από τις τεχνολογικές αλλαγές είναι εύκολο να γίνουν, αυτό που είναι πολύ πιο δύσκολο είναι να αλλάξεις το επιχειρηματικό σου μοντέλο…». Σημειώνεται ότι η Daimler θεωρεί ότι τα Big Data Analytics είναι κρίσιμα για το μέλλον μιας αυτοκινητοβιομηχανίας και γι’ αυτό το λόγο στην αρχή του έτους η εταιρεία ανακοίνωσε τη μετάβασή της από τις on-premise υποδομές της σε μια cloud πλατφόρμα της Microsoft με την ονομασία “eXtollo”, η οποία της παρέχει αυτή τη δυνατότητα, ήτοι να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο πάνω στα δεδομένα. Η Daimler θα αξιοποιήσει την πλατφόρμα Big Data της Microsoft από την ανάπτυξη νέων οχημάτων, έως την συλλογή και αξιοποίηση after sales δεδομένων.

O Yπουργός ΨΗΠΤΕ σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης του GSMA
Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, συμμετείχε χθες σε συνεδρίαση στρογγυλής τραπέζης του GSMA και του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, με θέμα: «Creating a Shared Digital Future». Κατά την τοποθέτησή του, αφού σημείωσε ότι στην Ελλάδα «επενδύουμε πλέον σε τεχνολογίες αιχμής, οι οποίες δεν θα απαξιωθούν μέσα σε μια δεκαετία» και πως «η χώρα περνά από την εποχή του χαλκού στην εποχή της οπτικής ίνας μέσω συγκεκριμένων έργων, όπως για παράδειγμα το Ultra Fast Broadband, προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ στα ευρυζωνικά δίκτυα στην Ευρώπη», ανέφερε: «Πολιτεία και ιδιωτικός τομέας προχωρούν ως το 2022 σε τεράστιες επενδύσεις, ύψους 4 δισ. ευρώ, για την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας σε όλη τη χώρα. Η δίκαιη ψηφιακή ανάπτυξη περιλαμβάνει όλους τους πολίτες, σε όποιο σημείο της χώρας κι αν κατοικούν».

Η συμμετοχή του Νίκου Παππά στην έκθεση ψηφιακής επικοινωνίας MWC19 ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης με συναντήσεις με εκπροσώπους εταιρειών κολοσσών του κλάδου των Τηλεπικοινωνιών.Τον Υπουργό ΨΗΠΤΕ συνόδευσαν ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης, ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Χρήστος Σίμος και ο Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργού, Κωνσταντίνος Αγόρης.

Στέλιος Κουτρουμπίνας, CEO, Μeazon: «Φέτος θα είναι η χρονιά του 5G και του ΙοΤ»
Η Μeazon συμμετέχει στην ελληνική αποστολή, παρουσιάζοντας στην έκθεση τον Street Light Controller, ένα τριφασικό υπο-μετρητή ενέργειας και ένα MID μετρητή ενέργειας, καθώς και τον τρόπο που αυτοί θα μπορούν να ενσωματωθούν στις πλατφόρμες των τηλεπικοινωνιακών παρόχων. «Η έκθεση αποτελεί μια ευκαιρία για να βρούμε όλους τους mobile operators στον ίδιο χώρο και να τους δείξουμε προϊόντα που θα τους βοηθήσουν να αναπτυχθούν σε νέες αγορές,  παρέχοντας καινούργιες υπηρεσίες.

Πραγματικά πιστεύω ότι είναι αδύνατον κάποιος εκπρόσωπος εταιρείας κινητής τηλεφωνίας που θα δει  τα προϊόντα μας να αδιαφορήσει. Έχουμε αποκτήσει πλέον αρκετή εμπειρία να νιώθουμε σίγουροι ότι θα συνδεθούμε σε οποιοδήποτε δίκτυο σε 10 λεπτά από την στιγμή που θα μας δώσουν την απαραίτητη πληροφορία» δηλώνει στο NetFAX o Στέλιος Κουτρουμπίνας, CEO της Meazon και συμπληρώνει: «Μια ελληνική εταιρεία που θέλει να δραστηριοποιηθεί ανταγωνιστικά στη διεθνή αγορά οφείλει να βρίσκεται σε αυτήν την έκθεση, καθώς αποτελεί το μόνο τρόπο για να τη μάθουν και στη συνέχεια να κάνει τις απαραίτητες συνέργιες». Σχολιάζοντας, τέλος, τις κυριότερες τάσεις που χαρακτηρίζουν τo φετινή MWC, ο Σ. Κουτρουμπίνας αναφέρει: «Πιστεύω ότι θα είναι η χρονιά του 5G και του ΙοΤ. Οι εταιρείες ετοιμάζουν τις υποδομές τους άρα θα πρέπει να είναι έτοιμες να δείξουν τις νέες εφαρμογές που θα υποστηρίξουν (όπως είναι τα αυτόνομα οχήματα και οι έξυπνες πόλεις)».

ΠΟΣΟ ΑΣΦΑΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ;
Το MWC δίνει την αφορμή στις εταιρείες ασφάλειας να προειδοποιήσουν για τα τρέχοντα προβλήματα ασφάλειας (και φυσικά να διαφημίσουν τα προϊόντα τους). Στον εκθεσιακό χώρο συναντά κανείς διάφορους κατασκευαστές – όπως οι Kaspersky, Avast, McAfee,  Sophos και ESET – που μιλάνε για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στις ΙοΤ συσκευές (έξυπνες οικιακές συσκευές, αυτόνομα οχήματα ή ακόμα και οι ευφυείς ιατρικές συσκευές, όπως είναι οι βηματοδότες). Όλες αυτές οι συσκευές συνδέονται μεταξύ τους, προσφέροντας στους hackers τη δυνατότητες επίθεσης αν οι χρήστες δεν έχουν λάβει απαιτούμενα μέτρα προστασίας.

H EΠΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΟΕΙΔΩΝ ΡΟΜΠΟΤ
Τα ανθρωποειδή ρομπότ έδειξαν στην έκθεση τι μπορούν να κάνουν: αγκαλιές με τον Liku, εκμάθηση αγγλικών με τον Kebbi ή ποτό με το ΧR-1. Πάντα διαθέσιμα, ποτέ ενοχλητικά (μέχρι στιγμής) και διακριτικά τα ανθρωποειδή ρομπότ είναι έτοιμα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην ανθρωπότητα.

ΠΑΡΤΥ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ
Οι επισκέπτες του ελληνικού περιπτέρου είχαν τη δυνατότητα χθες το απόγευμα να παραβρεθούν στο πάρτι που διοργάνωσε η ελληνική αποστολή, παίρνοντας μια γεύση από Ελλάδα, με γρήγορο networking και συζητήσεις σε χαλαρό κλίμα.

TO VR ΓΙΝΕΤΑΙ TREND
Mια από τις τάσεις που χαρακτηρίζει το φετινό Mobile World Congress ότι μια υπάρχει μια άνοδος των συσκευών εικονικής (VR) και επαυξημένης (AR) πραγματικότητας, με αρκετούς κατασκευαστές να αξιοποιούν την έκθεση για να παρουσιάσουν τα νέα προϊόντα τους: Microsoft HoloLens 2, HTC 5G Smart Hub, Vive Focus Plus, ανασχεδιασμένο Samsung Gear VR κ.λπ.

GEABIT: Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
H Geabit είναι ένα startup του ελληνικού περιπτέρου που υπόσχεται να απελευθερώσει το πλήρες δυναμικό της γεωργικής παραγωγής, αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη. Χρησιμοποιώντας τεχνολογίες για την επίτευξη ασφαλέστερης και υψηλότερης ποιότητας καλλιέργειας, επιτρέπει στον παραγωγό να παρακολουθεί εξ’ αποστάσεως τη θερμοκρασία, την υγρασία, τις καιρικές συνθήκες, βοηθώντας τον να αυξήσει τη σοδειά του. Πρόκειται για το πρώτο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για την παρακολούθηση της καλλιέργειας, που βασίζεται σε τεχνολογίες αιχμής για την επίτευξη ασφαλέστερης και υψηλότερης ποιότητας καλλιέργειας.