Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΨΗΠΤΕ), Νίκος Παππάς, συμμετείχε στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας».

Στα κυριότερα σημεία της τοποθέτησής του επισήμανε τον κρίσιμο ρόλο της Πολιτείας για την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, ενώ έκανε νύξη και για το το διαγωνισμό ψηφιακού μετασχηματισμού του γεωργικού τομέα: «Με την υλοποίηση του έργου, 6.500 επίγειοι σταθμοί θα “παρακολουθούν” καλλιέργειες σε 15 εκατ. στρέμματα, θα συλλέγουν δεδομένα για το έδαφος, τον αέρα και το νερό, τα οποία στη συνέχεια θα αξιοποιούμε ώστε να δίνονται συμβουλές “κομμένες και ραμμένες” στα μέτρα κάθε χωραφιού…».

Ανέφερε, ακόμα, την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το έργο της ψηφιακής διακίνησης εγγράφων στο Δημόσιο, συμπληρώνοντας ότι «αναμένεται η απόφαση κατακύρωσης του διαγωνισμού και ακολουθεί ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Με τη μεταρρύθμιση αυτή διασυνδέουμε 21.000 φορείς, εκατοντάδες χιλιάδες υπάλληλοι αποκτούν ψηφιακή υπογραφή και εξοικονομούμε 380 εκατ. ευρώ ετησίως».

Σε υλοποίηση βρίσκεται, σύμφωνα με τον Ν. Παππά, το έργο για το ηλεκτρονικό ΓΕΜΗ, το οποίο γίνεται σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, παρέχοντας 130.000 δωρεάν ψηφιακές υπογραφές σε επιχειρήσεις , καθώς και τη δυνατότητα ηλεκτρονικής κατάθεσης ισολογισμών. Ο Υπουργός αναφέρθηκε, τέλος, σε δύο προγράμματα, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, για τη βελτίωση ψηφιακών δεξιοτήτων. Το πρώτο αφορά σε δεξιότητες προγραμματισμού και διαχείρισης συστημάτων και αποσκοπεί στην απόκτηση διεθνώς αναγνωρισμένων πιστοποιήσεων και το δεύτερο αφορά το γενικό πληθυσμό, με εκπαίδευση στις βασικές ψηφιακές δεξιότητες.