Η SAP «επισφράγισε» με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις στη διάρκεια του μεγάλου ετήσιου συνεδρίου της, SAP Sapphire -που διεξάγεται, για πρώτη φορά μετά την πανδημία, με αυτοπρόσωπη παρουσία αλλά και ταυτόχρονη εξ αποστάσεως μετάδοση, την οποία παρακολουθεί το NetFax, στο Ορλάντο της Φλόριντα- τις θεωρούμενες ως σημαντικότερες τάσεις σήμερα, στον χώρο των σύγχρονων και βεβαίως ψηφιακών πλέον επιχειρήσεων. Τηρώντας πιστά την ‘πελατοκεντρική’ τακτική, στην οποία μας έχει συνηθίσει, παρουσίασε νέες καινοτόμες λύσεις σε τέσσερις κρίσιμες περιοχές: στην ανθεκτικότητα των τροφοδοτικών αλυσίδων, τη βιωσιμότητα, τον μετασχηματισμό των επιχειρηματικών διαδικασιών και τη no-code δημιουργία εφαρμογών.

Σύσσωμη η ηγεσία της εταιρίας των 110.000 εργαζομένων, που φέτος γιορτάζει τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της, με επικεφαλής τον CEO και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της, Christian Klein, και την Chief Marketing & Solutions Officer, Julia White, συμμετέχει σ’ αυτή τη διήμερη (χθες και σήμερα) εκδήλωση, κορυφαία σε αμερικανικό και παγκόσμιο επίπεδο, παρουσιάζοντας μαζί με πάμπολλους εταίρους της τα νέα προϊόντα και τις υπηρεσίες της. Ο ξεκάθαρος στόχος τους, φέτος, είναι να δώσουν καινοτόμες απαντήσεις και λύσεις που θα διευκολύνουν το «ταξίδι» του ψηφιακού μετασχηματισμού για επιχειρήσεις και οργανισμούς, αλλά με μια επιπλέον «πράσινη» χροιά – το motto στις γιγαντοθόνες έκανε συνεχώς λόγο για την πορεία προς μια «intelligent and sustainable enterprise».

Οι μεγάλες προκλήσεις
Οι προκλήσεις, εκεί έξω, είναι πολλές και μεγάλες, όπως τόνισε ο CEO της SAP, αναφέροντας ενδεικτικά τον τρομακτικά γρήγορο ρυθμό αλλαγών, τις συνεχείς ανατροπές στις αλυσίδες τροφοδοσίας, αλλά και την έλλειψη διαφάνειας σε θέματα βιωσιμότητας. Σ’ αυτά, όπως τόνισε, η SAP θα προσπαθήσει με τη βοήθεια των 23.000 συνεργατών της (κάποιοι από αυτούς, οι πιο σημαντικοί, όπως η McKinsey, η AMD, η Vodafone, η Lenovo και κυρίως η Accenture, συμμετείχαν δια των επικεφαλής τους δικτυακά στην παρουσίασή του) να δώσει απαντήσεις. «’Ό,τι και να χρειαστούν οι πελάτες μας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, θα τους το δώσουμε με τον πιο απλό τρόπο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Klein.

Οι συνεργάτες του παρουσίασαν αρκετά νέα προϊόντα, όπως μια νέα σουίτα για εφαρμογές iOS, με αντικείμενο τον έλεγχο της εφοδιαστικής αλυσίδας, το επίσης νέο SAP Digital Manufacturing Cloud με analytics, edge computing και αυτοματισμούς για smart factories, ενώ παράλληλα διευρύνονται τόσο το SAP Business Network, όσο και η χρήση του RISE with SAP, η λύση που επιτρέπει στις επιχειρήσεις έναν ψηφιακό μετασχηματισμό a-la-carte, με συνδρομητικό μοντέλο και με πρόσθετες -όπως ανακοινώθηκε- δυνατότητες, στο πλαίσιο συνεργασίας με την Accenture.

Το μέγα θέμα της βιωσιμότητας
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα της βιωσιμότητας, όπου «περνάμε πλέον από τα λόγια στις πράξεις», με την παρουσίαση ενός συνεχώς διευρυνόμενου χαρτοφυλακίου. Σ’ αυτό περιλαμβάνονται νέες δυνατότητες για το SAP Cloud for Sustainable Enterprises, οι οποίες  βοηθούν επιχειρήσεις με καινοτομική δραστηριότητα να τη διαχειριστούν με περισσότερο βιώσιμο τρόπο. Για παράδειγμα, το SAP Product Footprint Management βοηθά στη μείωση του ανθρακικού τους αποτυπώματος, καθώς παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο, μέσω του SAP S/4HANA Cloud, ακόμα και για μεταφορές ή ταξίδια.

Τέλος, η καινοτομία περνάει και στους χώρους του No-Code/Low-Code Development, με το AI SAP AppGyver, μια κορυφαία λύση no-code/low code για την ανάπτυξη επιχειρηματικών εφαρμογών, η οποία ενσωματώνεται πλέον στο SAP Service Cloud και διατίθεται δωρεάν, μαζί με τη SAP Business Technology Platform, όπως και το SAP Process Automation, που καλύπτει ροές εργασίας και εφαρμογές Robotic Process Automation (RPA).