Ένας ερευνητής ασφάλειας έκανε τη σοκαριστική αποκάλυψη: τα τηλεφωνικά νούμερα σχεδόν 420 εκατ. χρηστών του Facebook διέρρευσαν στο Internet.

Η σχετική βάση δεδομένων με τα στοιχεία δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα πώς παράχθηκε και πώς ανέβηκε στο Διαδίκτυο. Το Facebook σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη διευκρινίζει ότι πρόκειται για παλιά δεδομένα. Τα οποία φαίνεται ότι συλλέχθηκαν, πριν το δημοφιλές δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης απενεργοποιήσει πέρσι τη δυνατότητα αναζήτησης γνωστών, χρησιμοποιώντας τους αριθμούς τηλεφώνου τους. Το αρχείο με τα τηλεφωνικά νούμερα τα εντόπισε ένα ερευνητής cyber security, το οποίο το παρέδωσε στη συνέχεια στο «TechCrunch».

To αρχείο δεν ήταν κρυπτογραφημένο, ενώ μετά τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα απομακρύνθηκε από το Διαδίκτυο. Από τα τηλεφωνικά νούμερα που έχουν υποκλαπεί εκτιμάται τα 133 εκατ. ανήκουν σε χρήστες του Facebook από τις ΗΠΑ. Ο κίνδυνος που ελλοχεύει από τέτοια δεδομένα, είναι ότι θα μπορούσαν να τα αξιοποιήσουν οι κυβερνοεγκληματίες για να αλλάξουν κωδικούς πρόσβασης και να κυριεύσουν προφίλ χρηστών.

Το ΝetFAX κάνει τον Οκτώβριο πολυήμερο αφιέρωμα στον Eυρωπαϊκό Mήνα Kυβερνοασφάλειας. Έρευνες, Αναλύσεις, Συνεντεύξεις και Απόψεις από τα σημαντικότερα στελέχη του χώρου και CISOs της ελληνικής και διεθνής αγοράς θα φιλοξενούνται κάθε μέρα τον Οκτώβριο στις σελίδες του NetFAX, αποτυπώνοντας την εικόνα της αγοράς cyber security στην πλήρη διάστασή της.