Το Facebook καλείται να δικαιολογήσει ξανά το τι κάνει και πώς προστατεύει τα δεδομένα των χρηστών του, καθώς ήρθε στο φως της δημοσιότητας μια νέα περίπτωση υποκλοπής που αφορά τη διαρροή προσωπικών δεδομένων σε δεκάδες εταιρείες ανά τον κόσμο - κατασκευαστές smartphones, tablets, κονσολών και άλλων συσκευών - μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και κινέζικες εταιρείες.

Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα “New York Times”, κατονομάζοντας ως συνεργάτες του Facebook εταιρείες όπως οι  Apple, Samsung, Amazon, HTC, Blackberry και Microsoft. Η εφημερίδα κάνει νύξη για μια λεπτομέρεια της συμφωνίας, που θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στο Facebook: τα δεδομένα που διαμοιράζονταν στους κατασκευαστές δεν περιλάμβαναν μόνο τους κατόχους συσκευών, αλλά και δεδομένα των φίλων τους – ακόμα και αν οι χρήστες είχαν απενεργοποιήσει αυτή τη δυνατότητα στους Facebook λογαριασμούς τους. Αυτή η πρακτική, όπως συνεχίζει η εφημερίδα, θα μπορούσε να σημαίνει την παραβίαση των όρων που είχε επιβάλει το 2011 στο Facebook η αμερικανική επιτροπή εμπορίου (FTC).

Το Facebook επιβεβαίωσε το διαμοιρασμό δεδομένων στους κατασκευαστές, αντικρούει, ωστόσο, την κατηγορία, ότι έχει παραβιάσει την πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων και τους όρους της αμερικανικής επιτροπής εμπορίου. Σημειώνεται ότι ανάμεσα στα δεδομένα που διαμοίραζε το Facebook περιλαμβάνονταν τα User-ID, όνομα, φωτογραφία, τόπος κατοικίας, email, προσωπικά μηνύματα μαζί με τις απαντήσεις και το User ID αυτών που απαντούσαν, οικογενειακή κατάσταση, θρήσκευμα, πολιτικές πεποιθήσεις και επερχόμενα συμβάντα. Όσον αφορά το διαμοιρασμό δεδομένων σε κινέζικες εταιρείες, και δη τη Huawei, το Facebook ισχυρίζεται ότι πρόκειται για μια συμφωνία που τελειώνει αυτή την εβδομάδα.