Ανακατατάξεις στην ελληνική αγορά smartphones αναμένεται να προκαλέσει η είσοδος δύο νέων παιχτών, οι οποίοι έχουν ανακοινώσει την έλευσή τους στη χώρα μας το προσεχές διάστημα. Η πρώτη εταιρεία εξ αυτών είναι η vivo η οποία θα κάνει πρεμιέρα τον ερχόμενο Μάιο, με την τοποθέτηση των πρώτων συσκευών στα ράφια των αλυσίδων λιανεμπορίου. H vivo έχει προγραμματίσει να λανσάρει στην Ελλάδα smartphones στη μεσαία και high-end κατηγορία. Η εταιρεία κατάφερε το 2021 να συγκεντρώσει μερίδιο αγοράς της τάξης του 9%, στις 60 αγορές στις οποίες και δραστηριοποιείται. Να σημειωθεί ότι η vivo κατέχει την πρώτη θέση στην κινεζική αγορά από άποψη πωληθέντων συσκευών, ενώ στην περίπτωση των 5G smartphones ανέρχεται στο 12,9% παγκοσμίως.

Tα κινητά της εταιρείας έχουν επιλεγεί από περισσότερους από 400 χρήστες σε όλο τον κόσμο, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται στην Ευρώπη (η εταιρεία ίδρυσε τον Νοέμβριο του 2019 τα ευρωπαϊκά της γραφεία στο Ντίσελντορφ Γερμανίας κι έκτοτε έχει επεκταθεί σε αρκετές ευρωπαϊκές αγορές)

Με εντατικούς ρυθμούς προετοιμάζει την έλευσή της στην Ελλάδα και η επίσης κινεζική Oppo, η οποία έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να πλασαριστεί στην πρώτη πεντάδα των πιο ισχυρών κατασκευαστών του κόσμου. Η εταιρεία φαίνεται να έχει ήδη δρομολογήσει τις απαραίτητες κινήσεις για την είσοδό της στην εγχώρια αγορά και στην εγκατάσταση γραφείου επί ελληνικού εδάφους, με το λανσάρισμα στην Ελλάδα να αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Canalys, η OPPO κατέλαβε στο σύνολο του 2021 την τέταρτη θέση της παγκόσμιας αγοράς smartphones, πετυχαίνοντας αύξηση πωλήσεων κατά 22% και μερίδιο αγοράς 11%.

Τι ισχύει στην ελληνική αγορά
Το 2021 έκλεισε με τον αριθμό των smartphones που εκτιμάται ότι πωλήθησαν στην Ελλάδα να ανέρχεται περίπου στα 1,9 εκατ. συσκευές και τον ρυθμό της ετήσιας αύξησης να διαμορφώνεται κοντά στο 7%. Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, για το σύνολο της περσινής χρονιάς, την πρώτη θέση της ελληνικής αγοράς από πλευράς όγκου πωλήσεων κατέλαβε η Samsung, με μερίδιο 39%, η Xiaomi, με 36% ενώ ακολούθησε η Apple με μερίδιο αγοράς 10% και οι realme και Ηuawei οι οποίες συγκέντρωσαν το 3% της αγοράς, ενώ η TCL-Alcatel συγκέντρωσε μερίδιο 2,5%.