Τηρώντας την παράδοση των εξαγγελιών στο πλαίσιο της ΔΕΘ, κάθε Σεπτέμβρη, ο υπουργός Επικρατείας & Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, εξήγγειλε την Παρασκευή -μιλώντας στο πλαίσιο συνεδρίου της Economist Events για τον σημαντικό περιφερειακό ρόλο της Θεσσαλονίκης- την ετοιμασία νέου ψηφιακού νόμου που θα δίνει κίνητρα για τη χρήση συγκεκριμένων ψηφιακών υπηρεσιών σε μεγάλες, αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κάποιες από τις οποίες (όπως η μετάβαση στο cloud και οι εφαρμογές στον χώρο της κυβερνοασφάλειας) θα χρηματοδοτηθούν.

Χαρακτήρισε την εποχή που περνάμε ως την «Ψηφιακή Άνοιξη της Ελλάδας» και στάθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο της κυβερνητικής πύλης gov.gr, που ξεκίνησε παρέχοντας περίπου 500 υπηρεσίες κι έχει φτάσει πλέον τις 1250, ενώ o αριθμός των επισκέψεων από 34 εκατομμύρια το 2019 αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος τα 300 εκατομμύρια. Μιλώντας για τις προτεραιότητες του υπουργείου, πρώτη έθεσε την ψηφιοποίηση του κράτους και του ιδιωτικού τομέα, με την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων και τη «μεγάλη πρόκληση των τηλεπικοινωνιών» να ακολουθούν.

Ο κ. Πιερρακάκης έκανε εκτενή αναφορά στο 5G, τις οπτικές ίνες, τις καινοτόμες πρωτοβουλίες όπως το Ταμείο Φαιστός και σε άλλες επενδύσεις που γίνονται όχι μόνο σε ασύρματες, αλλά και σε σταθερές γραμμές, υπογραμμίζοντας ότι το Ταμείο Ανάκαμψης δίνει τη δυνατότητα να υλοποιηθεί το 100% της στρατηγικής του υπουργείου, τόσο στις τηλεπικοινωνίες όσο και στις ψηφιακές δεξιότητες. Στο ψηφιακό σκέλος του Ταμείου, που αντιστοιχεί στο 25% του συνόλου και περιγράφεται στην Ψηφιακή Βίβλο, κωδικοποιούνται περίπου 440 project.

Επενδύσεις, καινοτομία και προοπτικές

Πριν από τον κ. Πιερρακάκη, η γενική πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Elizabeth Lee, είχε τονίσει ότι πολυεθνικές εταιρίες τεχνολογίας, όπως αυτές που έχουν ήδη επενδύσει στη χώρα και στην πόλη, θα συνεχίσουν να έρχονται και στο μέλλον. Επισήμανε, όμως, το έλλειμμα γυναικών σε ηγετικές θέσεις και πρότεινε την ανάπτυξη σχετικών προ[1]γραμμάτων με συνεργασίες, δεσμεύσεις και κίνητρα, ώστε γυναίκες από μικρές ηλικίες να στραφούν στον τεχνολογικό κλάδο. Από την πλευρά της, η διευθύντρια Ευρωπαϊκής Περιοχής Έρευνας (ERA) & Καινοτομίας της ΓΔ Έρευνας & Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Άννα Παναγοπούλου, αναφέρθηκε στις καλές επιδόσεις της Ελλάδας στον συγκεκριμένο τομέα, αλλά και στα περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης.

Μιλώντας ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη, σημείωσε ότι, με το κατάλληλο περιβάλλον, θα συνεχιστούν οι επενδύσεις στην πόλη, καθώς οι καινοτόμες προσεγγίσεις μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικές υπεραξίες μέσω της έρευνας. Στο σωστό δρόμο για την ανάκαμψη Στο ίδιο πάνελ συμμετείχαν, εκπροσωπώντας τους επενδυτές και την αγορά, ο managing partner και προεδρεύων της επενδυτικής και εκτελεστικής επιτροπής της BC Partners, Νίκος Σταθόπουλος, και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης. Ο πρώτος σημείωσε ότι η χώρα βρίσκεται στο σωστό δρόμο, αποδίδοντας τα εύσημα στην κυβέρνηση και τα στελέχη της για τις ως τώρα επιδόσεις τους, αναγνώρισε ως πλεονεκτήματα τη γεωπολιτική θέση της χώρας, τις δυνατότητες της Θεσσαλονίκης και τις ικανότητες του ανθρώπινου δυναμικού και προέβλεψε μεγάλη ανάπτυξη σε τομείς όπως η συνδρομητική τηλεόραση.

Ο κ. Μπρουμίδης υπογράμμισε πως η ψηφιακή καινοτομία και η πράσινη με]τάβαση αποτελούν μονόδρομο για να κερδίσουμε τη «χαμένη δεκαετία» και να προωθήσουμε την ανάπτυξη και την ευημερία για όλους, όμως θα απαιτηθούν συνεργασίες και εργαλεία, σε συνδυασμό με πολιτικές παρεμβάσεις, χωρίς πισωγυρίσματα στις παλιές συνήθειες. Ολοκλήρωσε με αναφορές σε θέματα φορολογίας, στις ψηφιακές υπηρεσίες και την αδειοδότηση, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ όλων των χωρών-μελών της ΕΕ σ’ αυτά τα θέματα.