Η ουδετερότητα του Internet έχει καταργηθεί πολύ πριν οι ΗΠΑ αλλάξουν την πολιτική τους στην μετά Obama εποχή. Η αιτία βρίσκεται στην αναμόρφωση του αρχικού σκοπού.

Δύο είναι οι κύριοι λόγοι που έχει δημιουργηθεί κύμα αντιδράσεων για τη νέα σειρά StarTrek: Discovery. Ο ένας είναι η ξεκάθαρα ερωτική σχέση ανάμεσα σε δύο ομόφυλα μέλη του πληρώματος και ο άλλος είναι η αποκλειστική προβολή της σειράς από το CBS All Access, μια streaming υπηρεσία με μηνιαία συνδρομή. Όσον αφορά το δεύτερο θέμα, εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι “οι θεατές θα πρέπει να δείξουν την αφοσίωση τους σε μια ποιοτική σειρά επιστημονικής φαντασίας, στηρίζοντας το κανάλι που αποφάσισε να τη χρηματοδοτήσει”.

Σε γενικές γραμμές η λογική δεν έχει λάθος, μέχρι τη στιγμή που μπαίνει στην εξίσωση η παροχή της σειράς μόνο με τη μορφή streaming, αναδεικνύοντας την ποιότητα της τηλεπικοινωνιακής σύνδεσης σε πρωταγωνιστικό παράγοντα. Θα είναι άραγε η σειρά διαθέσιμη στους κατοίκους όλων των περιοχών ή μήπως κάποιοι με υποδεέστερες συνδέσεις δε θα μπορούν να την παρακολουθήσουν;

Στην ίδια συζήτηση που έχει ξεκινήσει, κάτω από το γενικό τίτλο Net neutrality, θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε και ένα φαινόμενο που έχει αρχίσει να παρατηρείται πρόσφατα και στη χώρα μας. Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έχουν παρουσιάσει κάποια νέα πακέτα, τα οποία απευθύνονται κυρίως στο νεανικό κοινό, προσφέροντας δελεαστικές τιμές για πρόσβαση σε συγκεκριμένες υπηρεσίες streaming και social media. Θα μπορούσαμε να φανταστούμε ένα σενάριο που η Facebook, για παράδειγμα, επιδοτεί την τηλεπικοινωνιακή εταιρεία να της δώσει περισσότερο bandwidth, οπότε ο χρήστης έχει καλύτερη εμπειρία σε αυτήν την υπηρεσία σε σχέση με μια άλλη που είναι πάνω σε ένα πιο αργό κανάλι.

Με τον καιρό, η “αργή” υπηρεσία χάνει τους χρήστες της και άρα εξαφανίζεται από την αγορά.

Μέχρι και πριν από μερικές ημέρες, το θέμα του Net neutrality είχε κλείσει για τις ΗΠΑ, με ψήφισμα που πραγματοποιήθηκε επί Προέδρου Ομπάμα. Ο Πρόεδρος Τράμπ όμως είχε άλλη γνώμη και έτσι η Federal Communications Commision έκανε μια “κωλοτούμπα” και αφαίρεσε από το ρυθμιστικό πλαίσιο όλους τους “σκληρούς” κανονισμούς. Με τη νέα μορφή, το ρυθμιστικό πλαίσιο επιτρέπει πρακτικά στους Internet providers να κάνουν ότι εξυπηρετεί τα εμπορικά τους συμφέροντα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επίσημα παραμένει αμετακίνητη στην ουδετερότητα του Internet, αλλά αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι δεν έχει την πολιτική δύναμη να ασκήσει επιρροή στις αλλαγές που επίκεινται. Σύμφωνα με ενώσεις καταναλωτών, οι κανονισμοί του ευρωπαϊκού ρυθμιστικού πλαισίου μεταφράζονται από τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, όπως κάθε φορά είναι βολικό, ώστε να παρέχουν “ξεχωριστές” υπηρεσίες, όπως αυτές που προαναφέραμε.

Για τη χώρα μας, οι εξελίξεις αυτές είναι ακόμα ψιλά γράμματα, δεδομένου ότι το ενδιαφέρον των καταναλωτών είναι στραμμένο σε τομείς που γεννούν περισσότερο έντονες δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες ανησυχίες. Τα αποτελέσματα της αδράνειας θα αργήσουν να είναι εμφανή, όπως άλλωστε συνέβη και με την αδράνεια της 20ετίας 1980 – 2000. Άλλωστε, αφού το Facebook και το Gmail είναι δωρεάν, γιατί είναι “κακό” να χρηματοδοτούνται ώστε να είναι πιο ψηλά στη μαρκίζα σε σχέση με άλλες υπηρεσίες;

Η απάντηση θα μπορούσε να αναζητηθεί σε πρόσφατες μνήμες, όπως για παράδειγμα το φαινόμενο των Multiplex κινηματογράφων που μέσα σε λιγότερα από 5 χρόνια εξαφάνισαν τις τοπικές αίθουσες, δημιουργώντας χώρους κατανάλωσης διασκέδασης, όπου τα διαθέσιμα προϊόντα απέχουν αρκετά από τη ψυχαγωγική διάσταση της τέχνης. Ναι εντάξει μπορεί να πει κάποιος, ακόμα και αν το Messenger δεν θα είναι καλύτερη υπηρεσία σε σχέση με το Viber θα συνεχίσει να είναι δωρεάν. Γιατί όμως να αποκλείσουμε ότι στο μέλλον μια premium υπηρεσία του Messenger, η οποία θα επιτρέπει τη χρήση emoticons, θα είναι διαθέσιμη εφόσον ο χρήστης είναι διατεθειμένος να την πληρώσει με 0,0000001 bitcoin ανά μήνα ή με οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο νόμισμα.