Απόσπασμα από κλασικό διάλογο career coaching:

– Και φυσικά θα πρέπει στο πλαίσιο της αναζήτησης (νέας) εργασίας να ενεργοποιήσετε και το δίκτυο γνωριμιών σας.
– Ξέρετε αυτό είναι ένα θέμα… Πάντοτε δούλευα πολύ και δεν είχα χρόνο για τέτοια…

Κάποτε σνόμπαρα το networking, χαρακτηρίζοντάς το ως φρου-φρου και αρώματα σε βάρος της πραγματικής, ουσιαστικής δουλειάς. Ομως η κοινωνική δικτύωση, το networking, ως λέξη έχει μέσα του και το working. Είναι πλέον μέρος της δουλειάς μας, της εξέλιξής μας, προσωπικά και επαγγελματικά. Και δεν το εννοώ με τη ρουσφετολογική έννοια που συνήθως πάει ο ελληνικός νους μας, ή με την φορτισμένη έννοια των corporate politics.

Ας δούμε τις διαφορετικές σημασίες που περικλείει η λέξη net:
net = δίκτυο
Μπορεί να είναι γνωριμίες και εντός και εκτός εταιρείας, είτε δια ζώσης είτε ηλεκτρονικώς. Τι μπορεί να κερδίσει κανείς; Ανταλλαγή απόψεων, ενημέρωση, συμβουλές, υποστήριξη, συνέργειες, νέες ιδέες, φιλίες, συντροφικότητα… To net μπορεί να δράσει ως safety net στα δύσκολα.

net = δίχτυ – παγίδα
Αλλο χτίζω, συντηρώ και αξιοποιώ με win-win τρόπο το δίκτυό μου, άλλο το θυμάμαι μόνο, όταν με συμφέρει ή όταν θέλω να ζητήσω κάτι. Αλλο συναναστρέφομαι ανθρώπους και αλληλοϋποστηριζόμαστε, άλλο δημιουργώ βαρίδια στα πόδια μου, που θα τα βρω μπροστά μου και θα με εγκλωβίσουν στο έδαφος, όταν θα είναι ώρα να απογειωθώ. Σεβαστό το σε ποια μορφή networking θέλει να επενδύσει ο καθένας.

net = καθαρός
Η πολιτική είναι στη φύση του ανθρώπου. Αλλο στρατηγική όμως, άλλο ραδιουργία. Τα ξεκάθαρα παιχνίδια, χτίζουν σχέσεις που διαρκούν. Οι παρασκηνιακές κινήσεις δημιουργούν ανασφάλεια και έχουν συνήθως διάρκεια πυροτεχνήματος. Ασχετο αν σε όλες τις περιπτώσεις έχουμε την ευκαιρία να το παρατηρήσουμε να σκάει ή όχι. Σκάει όμως.

Ως προς το «δεν έχω χρόνο για networking» θα έλεγα ότι μάλλον τον βρίσκεις άμεσα, όταν συνειδητοποιήσεις ότι όσο καλός και να είσαι στη δουλειά σου ή ως άνθρωπος, το να περιμένεις να σε ανακαλύψουν είναι η βολική παγίδα που έχεις φτιάξει εσύ ο ίδιος για τον εαυτό σου.