Κάτω από το γαλάζιο αττικό ουρανό, στο ξενοδοχείο Intercontinental, στις 8 Ιουλίου έλαβε χώρα το πρώτο kick-off της NetApp Ελλάδας. Περισσότεροι από 40 συνεργάτες και μεταπωλητές της εταιρείας έδωσαν το «παρών» στη συνάντηση που στόχο είχε τη χάραξη κοινής στρατηγικής για την ενίσχυση της παρουσίας και την ανάπτυξη της NetApp στην ελληνική αγορά. Στο πρώτο kick-off που διοργανώθηκε από την NetApp Ελλάδας για το κανάλι των συνεργατών και μεταπωλητών της παρουσιάστηκε η στρατηγική της εταιρείας για την ενίσχυση της παρουσίας της στον ελληνικό χώρο και την αύξηση του μεριδίου της στην ελληνική αγορά του storage και της διαχείρισης δεδομένων.

Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε ο Παναγιώτης Κοκκώνης, Country Manager της NetApp για την Ελλάδα την Κύπρο και τη Μάλτα, ο οποίος στην παρουσίασή του έδωσε το στίγμα και τον τόνο της ημέρας, περιγράφοντας τις φιλόδοξες επιδιώξεις και στόχους που έχουν τεθεί για τη NetApp και τους συνεργάτες της. Όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε ο Π. Κοκκώνης, «παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, αναμένουμε να αυξηθεί το μερίδιο αγοράς της NetApp στην Ελλάδα κατά 25% στη διάρκεια του οικονομικού έτους 2010».

Η αγορά του storage στην Ελλάδα είναι αρκετά παραδοσιακή, αφού χαρακτηρίζεται από την ισχυρή παρουσία και κυριαρχία των μεγάλων κατασκευαστών server. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές προοπτικές και δυνατότητες για τη NetApp και τους συνεργάτες της να αξιοποιήσουν τη συγκυρία δυναμικά, έχοντας ως πολύτιμο ανταγωνιστικό «όπλο» στα χέρια τους τα πλεονεκτήματα της λύσης V-Series της NetApp.

Σε αυτά τα πλεονεκτήματα εστίασε και ο Ricardo Mate, Mediterranean Area Director της NetApp, ο οποίος στη συνέχεια παρουσίασε το όραμα και τη στρατηγική της εταιρείας.

Στη συνέχεια το λόγο στο βήμα πήραν η Fujitsu και η IBM. H ΙΒΜ αποτελεί συνεργάτη της NetApp στην Ελλάδα από το 2003 και σε αυτήν οφείλεται το 50% των πωλήσεων της εταιρείας στη χώρα. Από την άλλη, η Fujitsu μόλις ανακοινώθηκε ως επίσημος διανομέας των προϊόντων της εταιρείας στην Ελλάδα. Τόσο ο Γεώργιος Νικολόπουλος, Sales Director της Fujitsu Technology Solutions Ελλάδας όσο και ο Παναγιώτης Χιωτακάκος, Manager of Systems Sales της IBM σε Ελλάδα και Κύπρο, μίλησαν για το πώς μπορεί να βελτιωθεί η συνεργασία αλλά και στο ποια είναι η απαιτούμενη υποστήριξη προκειμένου να δημιουργηθούν καινούργιες επιχειρηματικές ευκαιρίες από κοινού.

Τις εργασίες της ημερίδας έκλεισε ο Amir Biran, Regional Technical Partner Advisor, ο οποίος έκανε μια πιο λεπτομερή τεχνική ανάλυση των πλεονεκτημάτων και της αποδοτικότητας των λύσεων storage της NetApp, καθώς και της εταιρείας σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Ricardo Mate: «Στόχος μας η 1η θέση στην αγορά του storage»
Στο πλαίσιο της ημερίδας, το netweek είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον Ricardo Mate, Mediterranean Area Director της NetApp, για τους στόχους της εταιρείας τόσο στον ελληνικό χώρο όσο και στις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία και Ισραήλ), καθώς και για το πώς οι λύσεις storage μπορούν να ανταποκριθούν άμεσα στην ανάγκη των εταιρειών για μείωση του κόστους.

NetWeek: Ποιοι είναι οι κύριοι άξονες δραστηριοποίησης της NetApp και ποια η φιλοσοφία της εταιρείας;

Ricardo Mate: Η NetApp είναι μία πολυεθνική εταιρεία, με έδρα στην Καλιφόρνια και έτος ίδρυσης το 1992 – μετράει ήδη δηλαδή αρκετά χρόνια στην αγορά. Δημιουργήθηκε ως απόρροια της ανάγκης της αγοράς, την οποία εντόπισαν οι ιδρυτές της NetApp, για δημιουργία λύσεων networked storage προϊόντων. Σήμερα είμαστε μια εταιρεία των 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων με περισσότερους από 8000 υπαλλήλους και γραφεία σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Ο κύριος άξονας δραστηριοτήτων μας αφορά στη δημιουργία και ανάπτυξη προϊόντων storage και data management. Βασική στρατηγική μας και στόχος μας σήμερα είναι να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να διαχειρίζονται με πιο αποδοτικό και αποτελεσματικό τρόπο το storage και το data center τους.


NetWeek: Ποια είναι η θέση της NetApp στην ελληνική αγορά σήμερα;

Ricardo Mate: Εισήλθαμε στην ελληνική αγορά λίγο καθυστερημένα, είναι αλήθεια… Αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε αναπτυχθεί πολύ δυναμικά και το μερίδιο αγοράς μας σήμερα κυμαίνεται γύρω στο 5%. Αυτή τη στιγμή εντείνουμε τις προσπάθειές μας και επενδύουμε στην ελληνική αγορά ώστε να αυξήσουμε το μερίδιό μας σε ποσοστά αντίστοιχα με αυτά που έχουμε στον υπόλοιπο κόσμο, δηλαδή γύρω στο 13%. Για να ενισχύσουμε λοιπόν την παρουσία μας εδώ, ενισχύουμε τις σχέσεις μας με τους υπάρχοντες συνεργάτες μας -ΜΤΙ, Ivis, Space, IBM- και προχωράμε και σε καινούργιες συνεργασίες, όπως η πρόσφατη συμφωνία για διανομή των προϊόντων μας από τη Fujitsu.

NetWeek: Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι ανάγκες των ελληνικών εταιρειών σήμερα; Ποια η πρόταση της NetApp σε αυτό το πλαίσιο;

Ricardo Mate: Αυτή τη στιγμή, η ύφεση έχει φέρει όλες τις εταιρείες στην ίδια κατάσταση, με την έννοια ότι όλες καλούνται να είναι πιο αποδοτικές και να κάνουν «περισσότερα με λιγότερα». Και σε αυτή τη βασική ανάγκη έρχεται να ανταποκριθεί η NetApp, αφού η βελτίωση της αποδοτικότητας στο storage και το data center είναι το σημαντικότερο όφελος που προσδίδουν οι λύσεις μας. Λύσεις που βοηθούν και επιτρέπουν στους πελάτες μας να είναι πιο αποδοτικοί, να χρησιμοποιούν λιγότερο storage και να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, σε σχέση με οποιοδήποτε προϊόν του ανταγωνισμού. Μέσα στο πλαίσιο της ύφεσης μπορούμε να βοηθήσουμε αποφασιστικά τις εταιρείες στην επιδίωξή τους για περιορισμό του κόστους.

NetWeek: Αναφερθήκατε στην οικονομική κατάσταση και την ανάγκη των εταιρειών να περιορίσουν τα κόστη τους. Θεωρείτε ότι οι εταιρείες έχουν περιθώρια να μειώσουν τις δαπάνες σε ΙΤ;

Ricardo Mate: Σαφώς και θεωρώ ότι οι εταιρείες δεν πρέπει να περιορίσουν ή να μειώσουν τις επενδύσεις τους σε ΙΤ. Το ΙΤ είναι αυτό που θα επιτρέψει στις περισσότερες εταιρείες, αλλά και στους δημόσιους και κυβερνητικούς οργανισμούς, να βελτιώσουν τον τρόπο που επιχειρούν και τελικά να αυξήσουν τα έσοδα και τα κέρδη τους. Πιστεύω σθεναρά λοιπόν ότι οι επενδύσεις σε Πληροφορική πρέπει να συνεχιστούν.

Το πού θα εστιάσουν αυτές οι επενδύσεις όμως είναι κάτι διαφορετικό. Είναι αλήθεια ότι δεν είναι όλες οι τεχνολογίες ίδιες. Δεν βοηθούν όλες οι τεχνολογίες τις εταιρείες να είναι πιο αποδοτικές και αποτελεσματικές στον τρόπο που λειτουργούν και διοικούνται. Οπότε πρέπει να αναζητήσουν και να επιλέξουν οι εταιρείες τις τεχνολογίες αυτές που θα τους επιτρέψουν να είναι πιο αποδοτικές. Αυτή είναι μια περιοχή που η Net App μπορεί να βοηθήσει καθοριστικά.

NetWeek: Ποιοι είναι οι στόχοι της NetApp για το μέλλον;

Ricardo Mate: Στόχος μας είναι να είμαστε το νούμερο 1 ή 2 στην αγορά του storage. Βάσει της IDC, σήμερα είμαστε από άποψη εσόδων στην τρίτη ή τέταρτη θέση και στη δεύτερη θέση σε όρους εγκατεστημένων terabytes, παγκοσμίως.

Σε επίπεδο ανάπτυξης προϊόντων φυσικά και διαρκώς εξελίσσουμε τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούμε. Απλώς, μέχρι σήμερα, η στρατηγική μας εστίαζε κυρίως σε αυτό που λέμε κάθετη ανάπτυξη. Στο μέλλον θα εστιάσουμε και σε μία πιο οριζόντια κλιμάκωση/ ανάπτυξη, η οποία θα επιτρέπει να προσθέτουμε καινούργια συστήματα που θα μπορούν να λειτουργούν σαν ένα ενιαίο σύστημα. Σε αυτό το πλαίσιο θα στρέψουμε τις προσπάθειές μας στο κομμάτι του development.


NetApp’s story
Η εταιρεία

Η αποστολή και το όραμα της NetApp είναι να βοηθήσει τις εταιρείες να αποθηκεύσουν, να διαχειριστούν, να προστατεύσουν και να συντηρήσουν τα κρίσιμα επιχειρηματικά δεδομένα με όσο το δυνατόν οικονομικότερο τρόπο. Η NetApp είναι αναγνωρισμένη από την αγορά για την καινοτόμο επίλυση των προβλημάτων, καθώς δημιουργεί προϊόντα και λύσεις που παρέχουν βέλτιστη απόδοση και μοναδικές επιχειρηματικές δυνατότητες.

Το 1992, η NetApp έκανε το shared storage προσιτό για όλους με την πρώτη, παγκοσμίως, networked attached storage συσκευή και από τότε συνεχίζει να προσφέρει πρωτοποριακές τεχνολογίες που μειώνουν το κόστος του ΙΤ και προσδίδουν καινούργιες δυνατότητες. Αξιοποιώντας λύσεις της NetApp, οι εταιρείες μπορούν να επιτύχουν μείωση του κόστους του ΙΤ ακόμα και κατά 50%, να χρησιμοποιούν λιγότερο storage κατά 80%, να καθυστερήσουν ή και να μην χρειαστούν επέκταση του data center, καθώς και να επιταχύνουν το time to market.

Η NetApp αποτελεί σήμερα έναν από τους ηγέτες της αγοράς, με έσοδα που ξεπερνούν τα 3 δισ. δολάρια, περισσότερα από 130 γραφεία σε ολόκληρο τον κόσμο και με σημαντικές συνεργασίες με τις κορυφαίες εταιρείες Πληροφορικής, μεταξύ των οποίων η Oracle, η VMware, η SAP, η Microsoft κ.α. Οι συνεργασίες αυτές διασφαλίζουν στους πελάτες της NetApp πρόσβαση στους καλύτερους ανθρώπους, διαδικασίες και προϊόντα της αγοράς, ώστε να μεγιστοποιείται η απόδοση των επενδύσεών τους σε ΙΤ υποδομές, συνολικά.

Οι λύσεις της NetApp
Ολα τα προϊόντα της NetApp χρησιμοποιούν το Data ONTAP λειτουργικό σύστημα, το οποίο παρέχει τη βάση για την υποδομή storage της NetApp. Με αυτό τον τρόπο, οι administrators των εταιρειών χρειάζεται να μάθουν ένα απλό και ενιαίο Web-based GUI για τη διαχείριση, το provisioning και τη συντήρηση ολόκληρης της υποδομής storage. Με άλλα λόγια, η NetApp παρέχει απαράμιλλη απλότητα στον πολύπλοκο κόσμο της διαχείρισης εταιρικών δεδομένων, κάτι που μεταφράζεται απευθείας σε μικρότερο κόστος κτήσης (TCO).

Καμία λύση αποθήκευσης δεν μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένη χωρίς αποδοτικό backup. Με τη NetApp, το backup απλοποιείται σημαντικά μέσω της χρήσης της τεχνολογίας snapshot, μοναδικό και κατοχυρωμένο τεχνολογικό επίτευγμα της NetApp, με δυνατότητα να διευθετεί περισσότερα από 255 block-level snapshots ανά όγκο αποθήκευσης με μηδενικό αντίκτυπο (zero-impact).

Μία ολοκληρωμένη λύση storage απαιτεί ακόμα μία αποτελεσματική Disaster Recovery στρατηγική. Η NetApp παρέχει κορυφαία για τον κλάδο τεχνολογία για data replication, χρησιμοποιώντας το προϊόν SnapMirror. Το SnapMirror επιτρέπει σε δύο ή περισσότερα NetApp υποσυστήματα να δημιουργούν με αποδοτικό τρόπο αντίγραφα μεταξύ τους. Επιπλέον, ενημερώσεις και αναβαθμίσεις μπορούν να είναι προγραμματισμένες και ρυθμισμένες με τρόπο που να επιτρέπουν τη βέλτιστη αξιοποίηση της ευρυζωνικότητας του LAN ή του WAN κάθε εταιρείας.

Η οικογένεια των προϊόντων της NetApp προσφέρει λύσεις για πραγματική και αποτελεσματική end-to-end διαχείριση δεδομένων. Το SnapManager για Oracle, Exchange, SAP, Sharepoint και SQL προϊόντα ενοποιεί απρόσκοπτα τις εφαρμογές με το storage ώστε να προσφέρει σχεδόν ταυτόχρονα backups και ταχύτατη αποκατάσταση (restores). Τo αποτέλεσμα είναι ένας κορυφαίος για τον κλάδο συνδυασμός διαθεσιμότητας, δυνατοτήτων κλιμάκωσης, απόδοσης και αξιοπιστίας.

Η ελληνική αγορά του storage είναι γνωστή για την παραδοσιακή προσέγγιση που ακολουθούν οι εταιρείες, καθώς οι περισσότερες υλοποιήσεις είναι FC Scan. Η NetApp με τα προϊόντα V-Series προσφέρει την ιδανική λύση storage η οποία στοχεύει και σε μη NetApp αποθηκευτικά περιβάλλοντα, όπως EMC, IBM, HP και HDS, μέσω της ενοποίησης του storage και της αξιοποίησης μίας μοναδικής αρχιτεκτονικής διαχείρισης δεδομένων. Τα εγκατεστημένα σήμερα SAN storage arrays μπορούν να ενσωματωθούν σε μία κοινή ομπρέλα διαχείρισης κάτω από το λογισμικό Data ONTAP 7G.

Από τη στιγμή που θα επιτευχθεί η ενοποίηση/ ολοκλήρωση σε μία ενιαία πλατφόρμα, οι εταιρείες θα καταφέρουν να μειώσουν το λειτουργικό κόστος μέσω προηγμένων λύσεων διαχείρισης δεδομένων και θα μεγιστοποιήσουν τις επενδύσεις τους και το ROI.