Η λειτουργία του netbook μου είναι εξίσου προβλέψιμη όσο και η λήψη σήματος από κινητό τηλέφωνο σε ερημονήσι. Πατάω το κουμπί, και περιμένω μήπως και το μηχάνημα λειτουργήσει.

Η εκκίνηση μπορεί να ολοκληρωθεί κανονικά, αλλά μπορεί και να γυρίσει αυτόματα σε σκανάρισμα του δίσκου, σε auto-repair, ή σε μια ατελείωτη ποικιλία από μπλε και μαύρες οθόνες με γκρίζες γραμμές εντολών να τρέχουν απρόσκλητες και ανεξέλεγκτες στην οθόνη μου.

Δεν κρίνω σκόπιμο να αναφέρω τη μάρκα που… με έκαψε, αλλά να μείνω στο ότι το αγόρασα λιγότερο από δύο χρόνια πριν και στο ότι του συμπεριφέρομαι απείρως καλύτερα απ’ ότι μου συμπεριφέρεται εκείνο.

Στην απορία μου αν φταίει η κακή μου τύχη ή αν το κακό είναι γενικευμένο, δίνουν την απάντηση οι στατιστικές. Σύμφωνα με την SquareTrade, ένα στα τρία laptops «χαλάει» μέσα σε λιγότερα από τρία χρόνια από την αγορά του, ενώ τα netbooks παρουσιάζουν βλάβες 20% συχνότερα από τα laptops. Τα 2/3 των προβλημάτων αυτών οφείλονται σε δυσλειτουργίες του hardware και το ένα τρίτο σε ατυχήματα και ζημιές που προκλήθηκαν από τον χρήστη.

Το επόμενο ερώτημα που με βασανίζει -ειδικά σήμερα που το netbook μου έχει πέσει σε μια λούπα όπου απεγκατέστησε το λειτουργικό του, και ενώ προσπαθούσε να το επανεγκαταστήσει έπεσε σε μπλε οθόνη και τώρα απλά δεν ξεκινά- είναι κατά πόσο δικαιολογείται τα ποσοστά αστοχίας του hardware να είναι τόσο υψηλά. Δεν κατηγορώ κανέναν για τα σημαντικά αρχεία που έχασα επειδή εγώ δεν προνόησα να τα αποθηκεύσω εξωτερικά, αλλά αρνούμαι να αντιμετωπίσω το netbook ως μία αγορά με πιθανότητες επιτυχίας 2 στα 3.

Οπως αρνούμαι να δεχτώ και την άποψη ότι αγοράζοντας είδη τεχνολογίας σε προσιτές τιμές, ο οικιακός καταναλωτής πρέπει να τα αντιμετωπίζει σαν αναλώσιμα. Αν και αυτή μοιάζει να είναι η φιλοσοφία και του εκτυπωτή μου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αρνείται να εκτυπώσει όποτε τελειώνει οποιοδήποτε από τα τέσσερά του μελάνια -δηλαδή  τις περισσότερες φορές.

Για να κλείσω με ένα θετικό μήνυμα, εν όψει της εορταστικής αγοραστικής περιόδου που έρχεται, θα αναφέρω το δεύτερο από τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας της SquareTrade. Βάσει αυτού, τα ποσοστά της αξιοπιστίας των netbook και των laptop διαφέρουν σημαντικά από κατασκευαστή σε κατασκευαστή. Για να μην καταλήξουν οι χριστουγεννιάτικες αγορές σας σε «άδωρα δώρα», βεβαιωθήκατε ότι ξέρετε όλα όσα θα θέλατε σχετικά με τα «ποσοστά» κάθε μάρκας.