Τη… μόδα που θέλει τις εταιρείες τεχνολογίας να δημιουργούν hub καινοτομίας ακολούθησε και η Neuropublic, η οποία την περασμένη Παρασκευή έκοψε την κορδέλα του gaiasense hub, που κατά τους δημιουργούς του αποτελεί «έναν νέο πυρήνα ιδεών, έρευνας και συνεργατικότητας στην Ελλάδα». Τα εγκαίνια του gaiasense hub συνέπεσαν με την συμπλήρωση 20 ετών από την ίδρυση της Neuropublic, εταιρείας που αναπτύσσει πληροφορικά συστήματα και υπηρεσίες με έμφαση στον τομέα της γεωργίας. Το νέο hub στεγάζεται στο δεύτερο ιδιόκτητο κτίριο της εταιρείας, στη συνοικία Παπαστράτου στον Πειραιά, μια πρώην βιομηχανική ζώνη που για χρόνια ήταν υποβαθμισμένη και εγκαταλελειμμένη (αποκαλείτο μάλιστα μέχρι και «Βαγδάτη») ωστόσο πλέον έχει αναβαθμιστεί και αποτελεί ένα σύγχρονο κέντρο επιχειρηματικότητας.

Πρόκειται για μία επένδυση της τάξεως των 5,5 εκατ. ευρώ, την οποία στήριξε με τη συμμετοχή της η Τράπεζα Πειραιώς. Να σημειωθεί ότι η τράπεζα έχει εισέλθει από το 2021 στο μετοχικό κεφάλαιο της Neuropublic, με την απόκτηση μειοψηφικού πακέτου 5%. Στόχος του hub είναι να αποτελέσει ένα μοντέλο συνεργασίας, έναν κόμβο συγκέντρωσης και διάχυσης της γνώσης, για την ενδυνάμωση και τον μετασχηματισμό του αγροδιατροφικού τομέα.

Αυτοματοποιημένη παραγωγή
Το gaiasense hub διαθέτει υπερσύγχρονη και πλήρως αυτοματοποιημένη γραμμή παραγωγής ηλεκτρονικών εξαρτημάτων για τους αγρομετεωρολογικούς σταθμούς του συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense – εργαλείο ανάπτυξης της ψηφιακής αγροτικής συμβουλευτικής – που αποτελεί την «ναυαρχίδα» των προϊόντων της Neuropublic. To hub περιλαμβάνει χώρο παραγωγής ηλεκτρονικών με δυναμικότητας τοποθέτησης της τάξεως των 30.000 εξαρτημάτων ανά ώρα, αλλά και ένα σύστημα 3D αυτοματοποιημένου οπτικού ελέγχου ηλεκτρονικών πλακετών καθώς και χώρο παραγωγής μηχανολογικών για μηχανολογικές εργασίες και μηχανοσύνθεση τελικών προϊόντων. «Απλώνεται» σε μία έκταση 3.400 τ.μ. και καταλαμβάνει τρεις ορόφους στους οποίους, εκτός από τη μονάδα παραγωγής διαθέτει γραφεία, συνεδριακό κέντρο, αποθήκη και εξωτερικό χώρο για υπαίθριες εκδηλώσεις.

«Σήμερα γιορτάζουμε ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία της εταιρείας, τα 20 χρόνια από την ίδρυσή της. Το ορόσημο αυτό συμπίπτει με τη γέννηση ενός νέου μεγάλου εγχειρήματος. Κάνουμε μια νέα αρχή στην καρδιά του επιχειρηματικού κέντρου του Πειραιά. Τo gaiasense hub αποτελεί ένα νέο μοντέλο συνεργασίας, όπου καινοτόμοι φορείς, εταιρείες με υψηλή γνώση και ειδίκευση, σε συνεργασία με πανεπιστήμια και διεθνείς οργανισμούς δίνουν ολοκληρωμένες προτάσεις και λύσεις με βάση τις τεχνολογίες αιχμής και επιτελώντας το ρόλο διαμεσολαβητή τεχνογνωσίας και εξειδίκευσης. Πρόκειται για μια επένδυση που σχεδιάστηκε προκειμένου να αποτελέσει έναν κόμβο για την έρευνα, και την ανάπτυξη. Ένας πυρήνας καινοτομίας και γνώσης με έμφαση στο πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας», ανέφερε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η διευθύνουσα σύμβουλος της Neuropublic, Ρόζα Γαργαλάκου.