Σε μια εποχή όπου η ψηφιακή καινοτομία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της ανταγωνιστικότητας, οι τεχνολογικές καινοτομίες επιταχύνονται ολοένα και περισσότερο με την τεχνητή νοημοσύνη και την κυβερνοασφάλεια να βρίσκονται στο επίκεντρο. Αδιαμφισβήτητα, η τεχνητή νοημοσύνη αναδιαμορφώνει σε βάθος τους επιχειρηματικούς κλάδους, ενισχύοντας σημαντικά την παραγωγικότητα σε οργανισμούς και επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα όμως αυξάνεται και η στροφή στην κυβερνοασφάλεια καθώς οι σύγχρονες απειλές εξελίσσονται και πολλαπλασιάζονται καθημερινά.

Η σύσταση Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη από την ελληνική κυβέρνηση υπογραμμίζει τη δέσμευσή της χώρας να αξιοποιήσει την τεχνολογία αυτή, η οποία, σύμφωνα με περσινή έρευνα του McKinsey Global Institute, προβλέπεται να απελευθερώσει 4,4 τρις. δολάρια το χρόνο σε αξία παγκοσμίως, ενώ αντίστοιχα σύμφωνα με μελέτη του ΣΕΠΕ, το generative AI αναμένεται να ενισχύσει τα ταμεία Ελλάδας με 10,7 δις. επί του ΑΕΠ μέχρι το 2030. Με την τεχνητή νοημοσύνη, οι οργανισμοί έχουν πλέον στη διάθεσή τους μια πληθώρα πληροφοριών για τη λήψη αποφάσεων και την εφαρμογή στρατηγικής για τις επιχειρηματικές τους διαδικασίες. Η αγορά εργασίας αλλάζει επίσης ριζικά: διαδικασίες αυτοματοποιούνται, η παραγωγικότητα αυξάνεται και καινοτομίες σε προϊόντα και υπηρεσίες κάνουν δυναμικά την εμφάνισή τους. Από την άλλη μεριά, ο Κανονισμός της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί ορόσημο για τη δημιουργία ενός ρυθμιστικού πλαισίου με στόχο την υπεύθυνη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ευρώπη και μια πρωτοβουλία που θα ενισχύσει σημαντικά την εμπιστοσύνη των οργανισμών για την υιοθέτησή της.

Πρωτοποριακές λύσεις τεχνητής νοημοσύνης που παρέχουν στις επιχειρήσεις σύγχρονα θεμελιώδη μοντέλα και αποδοτικούς τρόπους εκπαίδευσης των μοντέλων αυτών, δίνουν προβάδισμα στη διαχείριση και την αξιοποίηση της νέας αυτής τεχνολογίας που αλλάζει ριζικά την καθημερινότητά μας και φέρνει σημαντικές καινοτομίες στο σημερινό επιχειρείν. Το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης είναι ανοικτό, με διαφανή μοντέλα και γνώση των δεδομένων εκπαίδευσης καθώς και με πολλαπλά μοντέλα εξειδικευμένα στo εκάστοτε σενάριο χρήσης. Η προώθηση της υπεύθυνης και ανοικτής χρήσης της τεχνολογίας καθίσταται επιτακτική. Η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού δημιουργεί μια σειρά πολύπλοκων ζητημάτων που επιτάσσουν την ανάγκη ανάληψης άμεσων πρωτοβουλιών, όπως η προστασία των ευαίσθητων δεδομένων στον κυβερνοχώρο και η διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των επιχειρήσεων. Ο τομέας της κυβερνοασφάλειας βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα με επιχειρήσεις και κυβερνήσεις να βασίζονται σε τεχνολογίες αιχμής για την προληπτική ανταπόκριση στις αυξανόμενες απειλές και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιθέσεων από τους παραβάτες του κυβερνοχώρου.

Παράλληλα, το υφιστάμενο «χάσμα δεξιοτήτων» επιτείνει την ανάγκη για επανεκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, κυρίως στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης και της ασφάλειας. Προγράμματα που αντιμετωπίζουν την έλλειψη δεξιοτήτων, επιταχύνουν τον ψηφιακό αλφαβητισμό, προωθούν την καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη των οργανισμών και ενισχύουν την ψηφιακή οικονομία, βρίσκονται στη διάθεση των σύγχρονων επιχειρήσεων.