Με κεντρικό μήνυμα ότι η Yπερσυνδεσιμότητα είναι πιο κοντά απ’ ότι φανταζόμαστε, υψηλόβαθμα στελέχη της Nortel παρουσίασαν τη στρατηγική και το όραμα της εταιρείας για την άμεση ανταπόκριση των επιχειρήσεων και τελικών χρηστών στις απαιτήσεις της Υπερσυνδεσιμότητας.

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το Nortel Forum ’08-Shaping the Future, η κορυφαία εκδήλωση της Nortel στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Το βασικό της μήνυμα προς τους συμμετέχοντες είναι ότι ο κόσμος, ολοένα και περισσότερο, γίνεται υπερσυνδεδεμένος, καθώς οι χρήστες που αντλούν πληροφορίες από το δίκτυο συνεχώς και αυξάνονται -το ίδιο και οι απαιτήσεις τους. Για το λόγο αυτό, τα δίκτυα σήμερα πρέπει να είναι έτοιμα να μπορούν να ανταπεξέλθουν στην έκρηξη της πληροφορίας, της ανάγκης για ευρυζωνική σύνδεση οποτεδήποτε, οπουδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο.
Επικοινωνία δίχως όρια, με κατεύθυνση τον άνθρωπο

Σήμερα, οι συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή της Ευρώπης ήδη ξεπερνούν τους κατοίκους της. Οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε τηλέφωνο, έχουμε 2 κινητά, τουλάχιστον 2 email accounts, είμαστε μέλη κοινωνικών ομάδων στο διαδίκτυο και αντλούμε πληροφορίες σε συνεχή βάση και όχι μόνο για την δουλειά μας. Νέα προϊόντα που βγαίνουν στην αγορά έχουν όλα παρουσία ή σύνδεση στο δίκτυο (iPod, GPS, παπούτσια, ηλεκτρικές οικιακές συσκευές, κ.λπ.).

Ότι έχει νόημα να συνδεθεί στο δίκτυο, θα συνδεθεί και αυτό θα δημιουργήσει τη τεράστια έκρηξη της πληροφορίας, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει προβλήματα και προκλήσεις για τους παρόχους, τους κατασκευαστές εξοπλισμού, τα δίκτυα, ακόμα και για τον απλό χρήστη.

Οι ειδικοί και οι μελέτες αποφαίνονται ότι μέχρι το 2011, το Internet όπως το ξέρουμε σήμερα θα έχει υπερκορεστεί, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε πλέον να έχουμε πρόσβαση όπου και όποτε χρειάζεται. Άρα λοιπόν, η πραγματικότητα του υπερσυνδεδεμένου κόσμου είναι πολύ πιο κοντά απ’ ότι αρχικά πιστεύαμε. Η Nortel, έχοντας από καιρό εστιάσει στην πρόκληση αυτή, είναι έτοιμη να καλύψει τις ανάγκες της επιχείρησης, αλλά και των παρόχων προς αυτή τη νέα πραγματικότητα.

Τι ειπώθηκε στο Forum
Στην έναρξη του Nortel Forum ’08, ο κ. Κωστής Σταυρόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της UniNortel, ανέλυσε τη φιλοσοφία της Υπερσυνδεσιμότητας και το όραμα της Nortel στη νέα αυτή πρόκληση.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρόεδρος του ΣΕΠΕ, κ. Παντελής Τζωρτζάκης, ο οποίος δήλωσε ότι ο ΣΕΠΕ θα είναι αρωγός σε οποιαδήποτε προσπάθεια απλουστεύσει την επικοινωνία και κάνει τη ζωή μας ευκολότερη. Τόνισε τον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραματίζει η Nortel, ως μια από τις σημαντικές δυνάμεις του παγκόσμιου τηλεπικοινωνιακού χάρτη και επεσήμανε τη σημασία της τεχνολογίας για την κοινωνία και  το πως μπορεί να κάνει τη ζωή του πολίτη ευκολότερη και πιο αποτελεσματική.

O κ. Daniel Blais, Nortel CTO Southern Region, παρουσίασε τη στρατηγική για τις λύσεις Carrier Networks της Nortel, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις τεχνολογίες Carrier Ethernet, Next Generation Applications, Ethernet Fiber Access και μίλησε για τη σημασία του μετασχηματισμού του δικτύου των παρόχων, ώστε να προετοιμαστούν έγκαιρα για την παροχή Υπερσυνδεδεμένων υπηρεσιών του αύριο.

Στην παρουσίαση του, ο κ. Charlie Wade, Vice President Enterprise Product Marketing της Nortel, παρουσίασε το όραμα της Nortel για τις λύσεις Enterprise Networks και έκανε ειδική μνεία στον τομέα των επιχειρήσεων, αναλύοντας τις λύσεις Unified Communications, Data Business Optimized Networking και Small & Medium Business. Τόνισε την ηγετική θέση της Nortel στον χώρο αυτό, μετά τις στρατηγικές παγκόσμιες συμμαχίες με την Microsoft και την IBM και υπογράμμισε το ρόλο που θα παίξουν οι ενοποιημένες επικοινωνίες στην επιχείρηση του μέλλοντος, αλλά και τα πλεονεκτήματα και τις προκλήσεις.

Μέσω ζωντανής σύνδεσης με τη Βοστόνη, ο κ. Μιχάλης Μπλέτσας κορυφαίος ερευνητής  του  MIT, ανέλυσε το ιστορικό του έργου στην Πάτμο και μοιράστηκε με τους συμμετέχοντες το όραμα του MIT για ένα ασύρματο ευρυζωνικό νησί, το οποίο σταθερά γίνεται πραγματικότητα, με τη βοήθεια της UniNortel και την τεχνολογία Nortel. Η Πάτμος αποτελεί το πρώτο ασύρματο ευρυζωνικό νησί της Ελλάδας και καθοδηγεί τις εξελίξεις για την υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα, αλλά και την υπόλοιπη χώρα.


Case Studies
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν τα case studies των συνεργατών της UniNortel.

Συγκεκριμένα, ο κ. Δημήτρης Ξερνός, Network Operations Manager της Lannet και ο κ. Ορέστης Καραδημητρίου Senior Manager, Access IP & Transport Network Engineering της hellas online, παρουσίασαν τις προηγμένες υπηρεσίες που παρέχουν στους πελάτες τους, μέρος των οποίων στηρίζεται στις λύσεις Nortel (Multiservice Data Solutions & Optical Solutions). Τόνισαν τα πλεονεκτήματα της λύσης Nortel, τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά που τα διαφοροποιούν από τον ανταγωνισμό και τέλος, υπογράμμισαν την τοπική υποστήριξη της UniNortel και τη σημασία της για την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης τους.

Ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες της Nortel, που ανακοινώθηκαν στο Forum, ήδη ένα ποσοστό 16% των επιχειρήσεων παγκοσμίως αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της Υπερσυνδεσιμότητας, ενώ τις ίδιες προκλήσεις θα κληθεί να αντιμετωπίσει την επόμενη 3ετία το 40% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή EMEA.

Το 2011 το instant messaging θα ξεπεράσει σε χρήση το e-mail, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες οι πληροφορίες presence, διαθεσιμότητα δικτύου, ευρυζωνική πρόσβαση παντού, ανεξαρτήτως μέσου (σταθερό, κινητό τηλέφωνο, laptop, pda), παρέχοντας οποιαδήποτε μορφή επικοινωνίας (φωνή, video, data, streaming).
Το συμπέρασμα είναι ότι πλέον, η ανάγκη για άμεση πρόσβαση έχει ξεπεράσει τα σύνορα του εργασιακού χώρου και φθάνει σταθερά και στον προσωπικό χώρο των χρηστών.  Η Nortel έχει ήδη προετοιμάσει τα δίκτυά της και διατηρεί την ηγετική της θέση στο χώρο, καθώς έχει ήδη διαμορφώσει τις λύσεις της με αυτή τη φιλοσοφία (πηγή: IDC White Paper, Μάιος 2008, The Hyperconnected: Here they come).

Το Nortel Forum ’08 τέθηκε υπό την αιγίδα του ΣΕΠΕ και υποστηρίχθηκε από τις εταιρείες Uni Systems, Lannet, Karre Projects και hellas online, χορηγία της οποίας ήταν η παροχή ασύρματης πρόσβασης στο συνέδριο, ενώ χορηγός επικοινωνίας ήταν το NetFax.

Υπερσυνδεσιμότητα: Ένας νέος όρος προστίθεται στο λεξικό του ΙΤ
Ως Υπερσυνδεσιμότητα ορίζεται η κατάσταση στην οποία ο αριθμός των συσκευών, των κόμβων και των εφαρμογών που συνδέονται στο δίκτυο ξεπερνάει κατά πολύ τον αριθμό των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το ίδιο δίκτυο. Ένα παράδειγμα υπερσυνδεσιμότητας είναι αυτό του κινητού τηλεφώνου που χρησιμοποιεί ένα laptop για να καλέσει ένα σταθερό τηλέφωνο.

Το 16% των επιχειρησιακών χρηστών είναι ήδη «υπερσυνδεδεμένοι,» ποσοστό που εκτιμάται ότι θα φτάσει το 40% μέσα στα προσεχή πέντε χρόνια. Η Ευρώπη και η Μέση Ανατολή βασίζονται αρκετά στην αποστολή γραπτών μηνυμάτων και στο Ιnstant Μessaging για την επιχειρησιακή τους λειτουργία. Στο πλαίσιο αυτό, το τηλέφωνο αποκτά σταδιακά μεγαλύτερη σημασία απ’ ότι τα κλειδιά ή το πορτοφόλι μας. Τάσεις που σχετίζονται με την υπερσυνδεσιμότητα είναι η διάδοση της κοινωνικής δικτύωσης στον εργασιακό χώρο, η δυσκολία που προκαλεί η διαχείριση πολλαπλών διαφορετικών συστημάτων επικοινωνίας και το γεγονός ότι κάθε εργαζόμενος λειτουργεί πλέον χρησιμοποιώντας μία σειρά από διαφορετικές συσκευές.

Βασικοί πυλώνες της υπερσυνδεσιμότητας είναι το πραγματικό broadband και οι εφαρμογές που είναι σχεδιασμένες με τρόπο που να επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ τους (Communications-Enabled). Το πέρασμα στον κόσμο της υπερσυνδεσιμότητας συνεπάγεται αλλαγές σε επίπεδο υποδομής, ασύρματης και ενσύρματης τεχνολογίας, εφαρμογών και προϊόντων. Οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών καλούνται, στο πλαίσιο αυτό, να δημιουργήσουν δίκτυα σύγκλισης κινητής και σταθερής επικοινωνίας, να χαμηλώσουν τα κόστη τους ανά bit, να επιταχύνουν το ρυθμό απόκρισής τους στις αλλαγές και στις ανάγκες των πελατών και να προχωρήσουν στη δημιουργία λύσεων προστιθέμενης αξίας.