Πολλά έχουν ειπωθεί για την αύξηση της παραγωγικότητας σε μια εταιρεία, άλλα τόσα έχουν γραφτεί για το πώς το IT μπορεί να συμβάλει σε αυτό.

Η καθημερινότητα τυπική για τους περισσότερους: το ένα meeting διαδέχεται το άλλο, emails πλημμυρίζουν το inbox και ζητούν επιτακτική απάντηση, οι επιχειρηματικές εφαρμογές ζητάνε την τροφοδότησή τους με δεδομένα, αρκετές φορές με άκομψο και άβολο τρόπο. Αν το σκεφτεί κανείς, υπάρχουν πολλά πράγματα στην καθημερινότητά μας, τα οποία ενώ θα έπρεπε θεωρητικά να αυξάνουν την παραγωγικότητά μας κάνουν εντελώς τα αντίθετο. Έτσι, δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπει κανείς εργαζόμενους χωρίς κίνητρα, απογοητευμένους από τη δουλειά που κάνουν. Και πώς μπορεί να βοηθήσει το ΙΤ σε αυτό
 
Με πολλούς τρόπους. Όπως το να μην χρησιμοποιεί πολύπλοκο εταιρικό λογισμικό, αλλά και να δίνει περισσότερο ελευθερία στους εργαζόμενους. Σε αυτό το σημείο μπαίνει η υποστήριξη του BYOD, καθώς οι εργαζόμενοι αισθάνονται περισσότερο ελεύθεροι στο ότι κάνουν. Αν τους βάζεις περιορισμούς στο τι τρέχουν στο PC, αν τους περιορίζεις υπερβολικά την ελευθερία στα προγράμματα που θα μπορούν να χρησιμοποιούν και στον τρόπο που θα τα χρησιμοποιούν, τότε τους αποθαρρύνεις για την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Γι΄αυτό είναι σημαντικό να προσφέρουν οι εταιρείες στους εργαζόμενους και κυρίως στα σημαντικά στελέχη τους – όχι, βέβαια, ανεξέλεγκτα – τις συσκευές στις δικές τους συσκευές) και τις εφαρμογές που πραγματικά χρειάζονται. Αλλιώς η μείωση της παραγωγικότητας θα είναι αναπόφευκτη.