Ο David Wilde, CIO στο Νομαρχιακό Συμβούλιο της Κομητείας του Εσσεξ, πιστεύει ότι το cloud προσφέρει στους CIOs την ευκαιρία να εξελιχθούν και να κάνουν τη διαφορά μέσα στην επιχείρηση. Αλλά πρέπει να κρατήσουν την ευελιξία τους, πρέπει να είναι ανοικτοί στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις και να προετοιμαστούν, ώστε να υιοθετούν νέες ικανότητες, καθώς ο ρόλος τους θα αλλάζει συνεχώς.

Ο κύριος ρόλος του Διευθυντή Πληροφορικής σήμερα δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ξέραμε παλιότερα. Οπως δηλώνει ο David Wilde, η εργασία του ως CIO είναι πολυδιάστατη: το ένα τρίτο της δουλειάς του έχει να κάνει με τη διακυβέρνηση της πληροφορίας, το δεύτερο τρίτο σχετίζεται με πράγματα όπως είναι οι ευρυζωνικές συνδέσεις στη Μ. Βρετανία και το τελευταίο τρίτο έχει να κάνει καθαρά με την τεχνολογία. Ο ρόλος του CIO αποκτά μια πιο ευρεία σημασία σήμερα, όπου η ευθυγράμμιση του ΙΤ με την επιχείρηση και η διακυβέρνηση της πληροφορίας αποτελούν ένα από τα κύρια καθήκοντά του.

Οπως αναφέρει, πολλοί Διευθυντές Πληροφορικής εξακολουθούν να μην έχουν την ευθύνη για το ρίσκο και τη διακυβέρνηση της πληροφορίας και αυτό είναι κάτι, το οποίο δεν μπορεί να καταλάβει γιατί αν δεν έχεις τον έλεγχο, τότε περιορίζεσαι στη λήψη αντικειμενικών και αποτελεσματικών αποφάσεων που σχετίζονται με την εφαρμογή της τεχνολογίας. Η μεγάλη εμπειρία που έχει αποκτήσει στη Δημόσια Διοίκηση της χώρας του τον βοήθησε να αποκτήσει ικανότητες όπως είναι η διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού και προμηθευτών, η δημιουργία στρατηγικής και η εξέταση οποιαδήποτε τεχνολογίας, χωρίς να χρησιμοποιεί παρωπίδες. Ικανότητες που, όπως πιστεύει, πρέπει να τις έχει ένας σύγχρονος CIO.

Ενας Διευθυντής Πληροφορικής πρέπει να έχει ανοικτό μυαλό και να μην «κολλάει» σε μια συγκεκριμένη τεχνολογία, όπως και το να κατανοεί που ήταν και που πάει η τεχνολογία. Ενας CIO πρέπει να «αγκαλιάζει» τις τεχνολογικές εξελίξεις και να εντοπίσει τις ευκαιρίες που υπάρχουν για να τις εκμεταλλευτεί βέλτιστα. Αν μείνει κολλημένος σε παλιές τεχνολογίες τότε υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει παρωχημένος και αυτός. Κι έτσι θα ακολουθεί απλά τις εξελίξεις, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να τις προκαλεί. Ο David Wilde πιστεύει ότι ένας CIO πρέπει να έχει την εποπτεία της αρχιτεκτονικής της υποδομής IT στον οργανισμό του. Πρέπει να γνωρίζει που είναι τα δεδομένα, πρέπει να γνωρίζει τα υπάρχοντα συστήματα, να καταλαβαίνει το TCO (Τotal Cost of Ownership), αλλά και να έχει μια καθαρή εικόνα όλου του διαθέσιμου budget για το IT.

Ο David Wilde κάνει πράξεις τα πιστεύω του. Στη κομητεία του Eσσεξ, η οποία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις τρεις μεγαλύτερες τοπικές αρχές της Μ. Βρετανίας με ένα ετήσιο budget της τάξης των 2,4 δισ. ευρώ και με σχεδόν 50.000 υπαλλήλους, εφάρμοσε μια επαναστατική στρατηγική ICT, βασισμένη στο cloud, στα shared services και στα collaboration. Το αποτέλεσμα ήταν να μετασχηματίσει τη λειτουργία της κομητείας και να επιτύχει την εξοικονόμηση αρκετών εκατομμυρίων στερλινών. Αρκετοί CIOs εξακολουθούν, ακόμα και σήμερα, να βλέπουν το cloud ως απειλή και δεν το εμπιστεύονται. Ωστόσο, το cloud προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες, έχει δοκιμαστεί κι είναι πλέον ώριμο, όπως πιστεύει. Και προτείνει στους συναδέλφους του μια σταδιακή μετάβαση στο «σύννεφο», καθώς αναγνωρίζει, μεταξύ άλλων, την αναγκαιότητα αξιοποίησης του υπάρχοντος εξοπλισμού. nw

Ο David Wilde στο IT Directors Forum ’13
Ο David Wilde αποτελεί έναν από τους κύριους ομιλητές του IT Directors Forum ’13 που διεξάγεται στις 23 Οκτωβρίου 2013, στο Συνεδριακό Κέντρο Δαΐς. Είναι θερμός υποστηρικτής του cloud computing, ενώ έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο ιστορικό στο δημόσιο τομέα της Μ. Βρετανίας. Μεταξύ του 2000 και 2004 ήταν διευθύνων του τμήματος Business στο γραφείο του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού της Μ. Βρετανίας, ενώ έχει περάσει και από τη θέση του Head of Service Delivery στο Central Computer and Telecommunications Agency (το οποίο έχει απορροφηθεί πλέον από το Office of Government Commerce). Από το 2011 αποτελεί τον CIO στο Νομαρχιακό Συμβούλιο της κομητείας του Εσσεξ.