Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ, τότε στο μακρινό 2006, όταν και εντάχθηκα στο δυναμικό του netweek, ότι θα έρθει η στιγμή που θα γράψω ένα κείμενο για το επετειακό τεύχος των 20 χρόνων. Δύο δεκαετίες, μέσα στις οποίες η τεχνολογία άνθισε και έφτασε σήμερα να καθορίζει τις εξελίξεις και να αποτελεί βασικό πρωταγωνιστή στον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε και επιχειρούμε.

Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ, τότε στο μακρινό 2006, όταν και εντάχθηκα στο δυναμικό του netweek, ότι θα έρθει η στιγμή που θα γράψω ένα κείμενο για το επετειακό τεύχος των 20 χρόνων.

Δύο δεκαετίες, μέσα στις οποίες η τεχνολογία άνθισε και έφτασε σήμερα να καθορίζει τις εξελίξεις και να αποτελεί βασικό πρωταγωνιστή στον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε και επιχειρούμε.

2000-2020: Θα μπορούσε να πει κανείς ότι πρόκειται για δύο συναρπαστικές δεκαετίες. Η επανάσταση του Internet, ακόμα και αν η εποχή του dot.com κατέληξε σε «φούσκα», εξακολουθεί να σηματοδοτεί την απαρχή μίας νέας εποχής, κατά την οποία η τεχνολογία άρχισε να αποτελεί την αιχμή του δόρατος. Στις αρχές της νέας χιλιετίας, η πληροφορική άρχισε να βγαίνει από το απομονωμένο δωμάτιό της και να δηλώνει «παρών» στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Αρχικά, σαν αρωγός της αυτοματοποίησης και της βελτίωσης της ταχύτητας, κυρίως back office λειτουργιών, και σταδιακά ως βασικός σύμμαχος για την εξυπηρέτηση του πελάτη και στην πορεία στην ίδια την εμπειρία του πελάτη.

Αρχίσαμε τότε να μιλάμε για την επιχειρηματική αξία του ΙΤ, για την ανάγκη οι άνθρωποι του όχι απλώς να κατανοήσουν το business, αλλά και να… μιλήσουν τη γλώσσα του! Χιλιάδες λέξεις γράφονταν εκείνη την εποχή για τη σημασία των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, κυρίως για τη μείωση του κόστους λειτουργίας των εταιρειών, αλλά και στην αύξηση των εσόδων – ή πιο σωστά, στην δημιουργία νέων πηγών εσόδων.

Παράλληλα, εξελίσσονταν και ο ρόλος των στελεχών ΙΤ και ειδικά του Διευθυντή Πληροφορικής. Τεχνολογίες που γνώριζαν σημαντική άνθηση, όπως για παράδειγμα το virtualization και το cloud, επέφεραν παράλληλα και μία σημαντική αλλαγή για την ηγεσία του ΙΤ: από την τεχνολογία στα δεδομένα. Ήδη, από τις αρχές της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα, οι απαιτήσεις αυξάνονταν και ο ρόλος του ΙΤ ήταν πια διττός: Προφανώς και παρέμενε ένας παράγοντας που διευκόλυνε το επιχειρείν, αλλά ολοένα και περισσότερο ο Διευθυντής Πληροφορικής καλούνταν να παράγει ιδέες και να προτείνει λύσεις για την αύξηση των εσόδων, μέσα από την κατανόηση της αξίας των δεδομένων και φυσικά της πρακτικής αξιοποίησής τους. Ολοένα και περισσότερο ο Διευθυντής Πληροφορικής συνεισέφερε στην ανάπτυξη του business και κέρδιζε μία θέση στη διοίκηση των εταιρειών.

Το netweek -θέλουμε να πιστεύουμε- είχε το δικό του ρόλο σε αυτή την μετάβαση του ρόλου του ΙΤ και των ανθρώπων του στην ελληνική αγορά. Αφενός συνειδητοποίησε νωρίς την τάση αυτή και αποφάσισε το 2004 να κάνει τη δική του μετάβαση και να εστιάσει αποκλειστικά στη Διεύθυνση Πληροφορικής. Αφετέρου, σχεδόν «εμμονικά» από τότε, αφιερώνει τις σελίδες του στην επιχειρηματική πλευρά της τεχνολογίας. Αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι η Διεύθυνση Πληροφορικής μπορούσε να δώσει λύσεις και να αναπτύξει καινοτομία σε όλα τα άλλα τμήματα μίας επιχείρησης, μετέφραζε τα τεχνολογικά οφέλη σε επιχειρηματικά και προσέφερε στο ΙΤ μία γλώσσα που καταλάβαινε το business. Για το netweek, σημασία δεν είχαν τόσο τα τεχνικά χαρακτηριστικά μίας τεχνολογίας ή μίας λύσης, αλλά οι δυνατότητες που μπορούσε αυτή να προσφέρει στην επιχείρηση.

Παράλληλα, έδωσε βήμα στα στελέχη του ΙΤ να εκφράσουν τις απόψεις τους και αποτελεί την πλατφόρμα ανταλλαγής γνώσεων, εμπειριών, βέλτιστων πρακτικών αλλά και προβληματισμών τόσο για τον κλάδο της πληροφορικής όσο και για το ίδιο το επάγγελμα του IT Director.

Και εγένετο ψηφιακός μετασχηματισμός
Οι τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων, εκτός από συγκλονιστικές, είναι και πάρα πολλές. Κάποιες έφεραν επανάσταση με οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις -ποιος μπορούσε να φανταστεί πριν από λίγα χρόνια ότι ολόκληρες εταιρείες μέσα σε ένα βράδυ θα μπορούσαν να συνεχίσουν να λειτουργούν απομακρυσμένα ή ποιος μπορεί να φανταστεί έναν κόσμο χωρίς social media…

Κάποιες απέτυχαν να προσφέρουν τα όσα υποσχέθηκαν ή αποτέλεσαν απλώς ένα εξελικτικό στάδιο, ενώ άλλες περιμένουμε με προσδοκία να δούμε τα επόμενα χρόνια πώς θα διαμορφώσουν το επιχειρείν και την ζωή μας την ίδια. Στο σύνολο τους, όμως, μας έφεραν στην ψηφιακή εποχή, και μας επιτρέπουν να μιλάμε για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τις αλλαγές που αυτός επιφέρει και όλα τα θαυμαστά πράγματα που προσφέρει και τα όσα υπόσχεται. Το netweek ήταν όλα αυτά τα χρόνια, και παραμένει, μέσα από τις σελίδες του, καθώς και μέσα από τα συνέδριά του, «παρόν» στις εξελίξεις: να τις καταγράφει, να τις αναλύει και γιατί όχι, ακόμα και να τις εντοπίζει.

Οι άνθρωποι της πληροφορικής
Όταν άρχισα να εργάζομαι στο netweek, θα πρέπει να ομολογήσω ότι δεν είχα ιδέα για Πληροφορική, και δη επιχειρηματική πληροφορική. Στην συνέντευξη μου με τον τότε αρχισυντάκτη του περιοδικού (και νυν διευθυντή Συνεδρίων και Βραβείων της BOUSSIAS), Νικόλα Κονδάκη, στην ερώτηση του τι ξέρω σχετικά με το ΙΤ, είχα απαντήσει θυμάμαι με θράσος: «Η δουλειά του δημοσιογράφου δεν είναι να ξέρει απαραίτητα, αλλά να θέτει τις κατάλληλες ερωτήσεις στους ανθρώπους που έχουν τις απαντήσεις». Πιθανόν τότε απλώς να παπαγάλιζα κάτι που είχα κάποτε διαβάσει ή ακούσει από το στόμα κάποιου μεγάλου δημοσιογράφου. Και σίγουρα τότε δεν είχα συνειδητοποιήσει τον σπουδαίο και καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι άνθρωποι, ή το πόσο οι άνθρωποι της Πληροφορικής θα αποτελούσαν όχι μόνο για το περιοδικό, αλλά και για εμένα την ίδια, πολύτιμο σύμμαχο και αρωγό.

Το netweek μου αποκάλυψε έναν καινούργιο κόσμο, έναν θαυμάσιο και ταυτόχρονα θαυμαστό κόσμο: αυτόν της τεχνολογίας, και ειδικά της επιχειρηματικής τεχνολογίας. Έναν κόσμο, όπου η έκφραση «the sky is the limit» δεν είναι υπερβολή, αλλά η πραγματικότητα. Έναν κόσμο όπου μαθαίνεις συνέχεια καινούργια και συναρπαστικά πράγματα, και που ποτέ δεν μπορείς να πεις ότι «τον έμαθες».

Αλλά πάνω από όλα μου αποκάλυψε και μου γνώρισε εξαιρετικούς ανθρώπους. Στελέχη μεγάλων εταιρειών, με ιδιαίτερα βεβαρυμμένο πρόγραμμα, που όμως ποτέ δεν αρνήθηκαν να αφιερώσουν χρόνο να γράψουν άρθρα, να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα, να συμμετέχουν σε πάνελ συνεδρίων ή σε συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, να εξηγήσουν…
Αν το επάγγελμά μας, λίγο ή πολύ, μας επηρεάζει και ίσως μας χαρακτηρίζει σαν ανθρώπους, μπορώ με σιγουριά να πω ότι οι άνθρωποι της Πληροφορικής είναι ίσως οι πλέον δοτικοί ως επαγγελματίες. Δεν ξέρω άλλο κλάδο τόσο πρόθυμο να μοιραστεί γνώσεις και εμπειρίες, ακόμα και «μυστικά» της δουλειάς του, να βοηθήσει συνεργάτες και «ανταγωνιστές», να ανταποκριθεί σε κάθε πρόκληση και κάθε πρόσκληση.