Οι επιβάτες που ταξιδεύουν με την Aegean Airlines από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», έχουν σήμερα τη δυνατότητα, μέσω της χρήσης μιας καινοτόμου πιλοτικής ψηφιακής εφαρμογής, για ένα ταχύτερο και αποτελεσματικότερο ταξίδι μέσω του αεροδρομίου με απλή σάρωση του προσώπου τους τόσο στο check-in όσο και σε σημεία ελέγχου ασφαλείας.

Το αεροδρόμιο της Αθήνας,  είναι το πρώτο αεροδρόμιο στην Ευρώπη που δοκίμασε τη λύση SITA Smart Path, με την οποία οι επιβάτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα βιομετρικά χαρακτηριστικά του προσώπου τους για να κάνουν ταυτοποίηση σε βασικά βήματα του ταξιδιού τους, χωρίς να χρειάζεται να δείξουν το διαβατήριο ή την κάρτα επιβίβασης. Με την άφιξη στο σημείο check in, οι επιβάτες που χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη δοκιμαστική υπηρεσία, σαρώνουν το διαβατήριό τους και βγάζουν  μια φωτογραφία τους με τη βοήθεια του ειδικά τοποθετημένου μηχανισμού.

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, οι επιβάτες μπορούν στη συνέχεια να προχωρήσουν στον πρώτο έλεγχο ασφαλείας, όπου μπορούν γρήγορα να επαληθευθούν ως ταξιδιώτες – χωρίς να χρειάζεται να επιδείξουν κάρτα επιβίβασης. Οι επιβάτες απλά “σκανάρουν” το πρόσωπό τους και κερδίζουν χρόνο στην διαδικασία ελέγχου ασφαλείας.Η λύση  Smart Path μπορεί επίσης να προσαρμοστεί στις συγκεκριμένες απαιτήσεις του αερολιμένα ή των αεροπορικών εταιρειών, επιτρέποντας στο ΔΑΑ  να προσφέρει αυτή την υπηρεσία και σε άλλες αεροπορικές εταιρείες στο μέλλον.

Ο  Αλέξανδρος Ζιώμας, εν ενεργεία Διευθυντής της Μονάδας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνίων  στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, δήλωσε: “Οι επιβάτες εκτιμούν πραγματικά την ευκολία στη χρήση της δοκιμαστικής λύσης Smart Path της SITA. Η νέα αυτή δοκιμαστική υπηρεσία έχει μειώσει το χρόνο που απαιτείται για check in και για τον έλεγχο και την επαλήθευση της ταυτότητας των επιβατών με ασφάλεια, σε λίγα μόνο δευτερόλεπτα. Θα επιλύσει μια βασική πρόκληση για εμάς, εξασφαλίζοντας σταθερή ροή επιβατών στην περιοχή ελέγχου ασφαλείας. Είναι μια υπηρεσία που θα θέλαμε να επεκταθεί και σε άλλα βήματα στο ταξίδι των επιβατών, με την πάροδο του χρόνου”.