Το πρόγραμμα Smarter Cities Challenge (@CitiesChallenge) της IBM θα στείλει ομάδες εμπειρογνωμόνων της εταιρείας σε 16 πόλεις σε όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών και η Αθήνα, μέχρι και το 2016 για να τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν ζητήματα που σχετίζονται από τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τις μεταφορές και τη δημόσια ασφάλεια μέχρι την υγειονομική περίθαλψη, τα έσοδα, τις κοινωνικές υπηρεσίες και τα δημόσια έργα.

Οι νικήτριες πόλεις του προγράμματος είναι οι Αθήνα (Ελλάδα), Αλλαχαμπάντ (Ινδία), Άμστερνταμ (Ολλανδία), Βιζάγκ (Ινδία), Ντιτρόιτ (ΗΠΑ), Μελβούρνη (Αυστραλία), Μέμφις (ΗΠΑ), Ντένβερ (ΗΠΑ), Ξουζού (Κίνα), Ρότσεστερ Νέα Υόρκη, (ΗΠΑ), Σαν Ισίντρο (Περού), Σαντιάγκο (Χιλή), Σεκοντί (Γκάνα), Σουράτ (Ινδία), Ταϊτσούνγκ, Ταϊβάν) και Χουιζού (Κίνα). Μέχρι το τέλος του 2016, η ΙΒΜ θα έχει διαθέσει, μέσω του εν λόγω Προγράμματος, επιχορηγήσεις σε περισσότερες από 130 πόλεις ολόκληρου του κόσμου, με 800 σχεδόν κορυφαίους εμπειρογνώμονες της ΙΒΜ να προσφέρουν δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες των οποίων η αξία αποτιμάται συνολικά σε περισσότερα από 66 εκατ. δολάρια.

Για πρώτη φορά, η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει το Professional Edition του IBM Watson Analytics για τον εντοπισμό τάσεων στα δεδομένα της πόλης, όπως ανάλυση μοτίβων μετακίνησης, θέματα δημόσιας υγείας ή τις επιπτώσεις των ανθρωπογενών παρεμβάσεων ή των καιρικών φαινομένων. Επίσης για πρώτη φορά, τρείς από τις νικήτριες πόλεις – το Ντιτρόιτ, η Μελβούρνη και το Μέμφις – θα αποκτήσουν  πρόσβαση σε παλαιότερα και τρέχοντα δεδομένα του Twitter που αφορούν στις πόλεις τους.

Το πρόγραμμα ΙΒΜ Smarter Cities Challenge έχει ήδη βοηθήσει πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους. Έργα που στηρίχθηκαν στην παροχή των συμβουλευτικών υπηρεσιών της ΙΒΜ βοήθησαν να αναβαθμιστούν οι δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού των δημοτικών υπηρεσιών, επέτρεψαν σε πόλεις να κερδίσουν σημαντικά βραβεία και τις κατέστησαν περισσότερο ανταγωνιστικές.