Υπογράφτηκε την Τετάρτη 26 Μαρτίου η σύμβαση για την υλοποίηση του έργου «Έξυπνη διαχείριση των θέσεων στάθμευσης» από το Δήμο Αθηναίων και την κοινοπραξία εταιρειών «Cosmote-Onex», με εξοπλισμό της Cisco.

Tο έργο αφορά τη δημιουργία 1.000 θέσεων έξυπνης στάθμευσης με αισθητήρες στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας (από την κάτω πλευρά του Κολωνακίου μέχρι και τον Ευαγγελισμό) και αποτελεί το μεγαλύτερο έργο έξυπνης στάθμευσης στη χώρα κι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Σημειώνεται ότι το έργο, το οποίο αναμένεται να γίνει παραγωγικό μέσα σε έξι μήνες, προβλέπει την αξιοποίηση του MyAthensPass, το οποίο διατίθεται ήδη, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη ψηφιακή εμπειρία στους πολίτες (θα μπορούν μέσα από την εφαρμογή να βρίσκουν τις κενές θέσεις, θα παρκάρουν και θα πληρώνουν ηλεκτρονικά), ενώ θα υλοποιηθεί στη μορφή μιας ολοκληρωμένης πλατφόρμας, πάνω στην οποία θα μπορούν να συνδέονται και άλλα συστήματα έξυπνης πόλης.

Μετά την εφαρμογή του, το έργο θα περιορίσει την άσκοπη μετακίνηση μέσα στην πόλη, τη μόλυνση και τον εκνευρισμό των οδηγών, ενώ θα επιτρέψει τον καλύτερο έλεγχο της αντικοινωνικής στάθμευσης σε μη επιτρεπτούς χώρους (όπως ράμπες αναπήρων, διαβάσεις πεζών κ.λπ.), θα συλλέγει πολύτιμα δεδομένα για τη συμπεριφορά των οδηγών και τις συνθήκες που επικρατούν στις διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης, οδηγώντας, έτσι, μέσω της ορθής ανάλυσης αυτής της πληροφορίας, στη βελτίωση των συνθηκών στάθμευσης, στην υποστήριξη του έργου της Δημοτικής Αστυνομίας, αλλά και στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε αυτές τις περιοχές. Στόχος, σύμφωνα με πληροφορίες του NetFAX, είναι το έργο να επεκταθεί και να καλύπτει σταδιακά όλο και περισσότερες περιοχές της Αθήνας. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 500.000 ευρώ, ενώ η χρηματοδότησή του γίνεται από ιδίους πόρους του Δήμου.