Τις χώρες της Ευρώπης που είναι πιο ευάλωτες στο κυβερνοέγκλημα αποκαλύπτει έρευνα της Specops Software, αναλύοντας τα στοιχεία για τις κυβερνοεπιθέσεις (σύμφωνα με την Security Intelligence Report της Microsoft), την «εξόρυξη» κρυπτονομισμάτων και τη μόλυνση υπολογιστών με malware και ransomware σε συνολικά 32 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, για την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2019.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι πιο ανασφαλείς χώρες ως προς το κυβερνοέγκλημα είναι η Ολλανδία και η Βουλγαρία, όπου πάνω από το 17,5% των υπολογιστών και άλλων συσκευών έχουν πέσει θύματα κυβερνοεπιθέσεων, ενώ ακολουθούν η Λευκορωσία και η Ουκρανία, με ποσοστά λίγο πάνω από το 10%. Αντίθετα, η πιο ασφαλής χώρα είναι η Ιρλανδία, όπου μόνο το 1,08% των συσκευών έπεσαν θύματα κυβερνοεπιθέσεων, με τη Νορβηγία να ακολουθεί με 1,38%, τη Δανία με 1,60% και την Ελβετία με 1,69%.
Τι δείχνουν τα στοιχεία για την Ελλάδα
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 13η θέση της λίστας, με ποσοστό 4,28%. H χώρα μας είναι ωστόσο στην πρώτη δεκάδα των χωρών ως προς την ευπάθεια σε malware και ransomware. Ειδικά για το ransomware, εκτιμάται ότι κάθε μήνα μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2019, το 0,04% των συσκευών στην Ελλάδα έπεφταν θύματα τέτοιων εφαρμογών, ποσοστό που φέρνει την Ελλάδα στην 8η θέση. Πάντως, στην κατηγορία αυτή «πρωταθλήτρια» αναδεικνύεται η Ουκρανία, με ποσοστό 0,09% μολυσμένων συσκευών κάθε μήνα.
Εξόρυξη κρυπτονομισμάτων
Όσον αφορά στα κρούσματα εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, την πρώτη θέση στη σχετική λίστα καταλαμβάνει η Λευκορωσία, με το 0,42% των συσκευών, δηλαδή εκατοντάδες χιλιάδες συσκευές, να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό κάθε μήνα, σύμφωνα με την έρευνα. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ουκρανία με ποσοστό 0,33% και ακολουθούν η Βοσνία και η Βουλγαρία. Αντίθετα, στην Ιρλανδία μόλις το 0,01% των συσκευών αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό, ενώ στο 0,02% ανέρχεται το αντίστοιχο ποσοστό σε πολλές δυτικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία.